A Citadella újabb ostroma

Az év eleji ostrom kudarcba fulladt, de most újra megpróbálja bevenni a Citadellát az állam – így foglalható össze a főváros egyik legforgalmasabb, évi kétmillió látogatót vonzó látványosságánál dolgozó vállalkozók és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti, mind feszültebb helyzetet teremtő jogi csatározás.

A hat céget és összesen majd száz alkalmazottját érintő szövevényes ügy – mint arról korábban többször írtunk – az év elején robbant ki. A Citadellánál dolgozó, egyebek mellett éttermet, büfét, ajándékboltot üzemeltető vállalkozók levelet kaptak az Emmitől arról, hogy az állammal a területhasználatra kötött bérleti szerződésük hatvan napon belül megszűnik. Erre hivatkozva pedig felszólították őket, hogy határidőig hagyják el, adják át a területet.

Mindezt szűkszavúan azzal indokolták, hogy a szerződések ellentétesek a világörökségről szóló törvénnyel. Az érintetteket „derült égből villámcsapásként érő döntés” ellen fellebbezésre nem adtak lehetőséget. Pedig a vállalkozók szinte kivétel nélkül jogszerűtlennek tartották a tárca eljárását. Az egyik érintett, Benkó Dénes – aki 1983 óta üzemeltet szuvenírboltot a Citadellánál – egyebek mellett azt kifogásolta: maga a határozat formailag nem volt megfelelő, de a tárca amúgy sem mondhatta fel a szerződését, mivel azt nem a minisztériummal, hanem az állami vagyonkezelővel kötötte.

Benkó megemlítette azt is: arról senki nem tájékoztatta, hogy voltaképp mi a baj üzletével. A vállalkozó mindezek miatt bírósághoz fordult, ám közben a minisztérium – talán érzékelve, hogy eljárása jogilag kifogásolható – visszavonta a határozatokat. Ez a visszalépés azonban korántsem azt jelentette, hogy a tárca letett eredeti tervéről. Olyannyira nem, hogy – mint azt a szaktárca közleményéből megtudtuk – egy október 1-jén megjelent határozatban kimondták: „A Citadella eddigi használata, hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek. Ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni.”

A közlemény szerint mindennek az a célja, hogy a terület használati viszonyai tisztázódjanak, és „érvényre juttatva a közérdeket”, rend legyen a kiemelt értéket képviselő, a budapesti világörökségi helyszín részét képező Citadellán, s visszavegyék az állami tulajdonú ingatlant a magáncégektől, melyek számos esetben jogszerűtlenül jártak el. Noha kétségkívül akadnak olyan cégek a Citadellánál, amelyek hasznosítási szerződését időszerű lenne „tisztázni”, a vállalkozók közül többen is határozottan állítják: érvényes megállapodások alapján, az előírásokat betartva működnek.

Így vélekedik a harminc éve szuvenírboltot működtető Benkó Dénes, aki szerint a szaktárca újra jogszerűtlen módon próbálja kiszorítani őt a Citadelláról. Szerinte a bérleti szerződése továbbra is érvényes, ráadásul a tárca valótlanul állítja, hogy nem a világörökségi törvényben foglaltaknak megfelelően használja a bérelt területet. – Bár a tárca nem említi meg a határozatában, az eljárásban szakhatóságként részt vett az illetékes örökségvédelmi hivatal. Ez a hatóság pedig azt állapította meg, hogy a világörökségi helyszín valamennyi elemének állapota kielégítő – mondta Benkó Dénes.

Noha az érintett vállalkozók, miként az év elején, most is vitatják a tárca eljárásának jogszerűségét, kérdéses, mit tehetnek. A minisztérium határozata ugyanis „a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelemre tekintet nélkül” végrehajtható. Vagyis a vállalkozók hiába kifogásolják meg a procedúrát, hiába fordulnak bírósághoz, a tárca által szabott határidőig menniük kellene a Citadelláról. Ennek kapcsán Benkó Dénes kérdésünkre úgy fogalmazott: „Egyelőre csak annyi biztos, hogy bírósághoz fordulunk. A többit pedig meglátjuk. Azt ugyanis egyszerűen nem akarom elhinni, elfogadni, hogy 2013-ban Magyarországon így el lehet bánni érvényes, jogszerű szerződések alapján működő vállalkozásokkal.”

Benkó Dénes szerint a bérleti szerződése továbbra is érvényes, ezért bírósághoz fordul
Benkó Dénes szerint a bérleti szerződése továbbra is érvényes, ezért bírósághoz fordul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.