Gyűlés és vonulás

A Jobbik fáklyás felvonulással egybekötött demonstrációt tartott Soroksáron, ahol a közelmúltban kocogás közben rátámadtak egy 36 éves édesanyára: meggyilkolták és valószínűleg megerőszakolták.

A szélsőjobboldali párt a rendőrség magatartása, a „liberális szerecsenmosdatás”, valamint az ellen tiltakozott, hogy „brutális bűncselekményekről válik hírhedtté a magyarok fővárosa”. A rendezvényen úgy hatszázan vettek részt – többek közt egyenruhás gárdisták. Vona Gábor pártelnök is felszólalt. Úgy vélte, a rendőrnek, ha intézkedni akar, meg kell néznie az elkövető etnikumát, nehogy bajba kerüljön.

A pártvezető elmondta, hogy római katolikus létére támogatja a halálbüntetés visszaállítását. A Jobbik kémiai kasztrációval „kivonná a forgalomból” a szexuális bűncselekmények elkövetőit. A Jobbiktól is jobbra álló mozgalom, a Magyar Hajnal bejelentette, hogy nem vesz részt a tüntetésen. A mozgalom közölte: „Nem akarunk egy édesanya vérén nyerészkedni.” Vona visszautasította az állítást, hogy pártja politikai haszonszerzésre használná a tragédiát.

A jobbikos demonstráció mellett – azzal egy időben, de külön – a helyi roma önkormányzat is megemlékezést szervezett. Bokor Sándor, a testület elnöke kérdésünkre hangsúlyozta: szeretnék kinyilvánítani részvétüket, s elutasítják a cigányellenes hangulatkeltést. A roma megemlékezés mintegy ötven résztvevője a közeli templomnál gyújtott gyertyát.

Borzolta a kedélyeket, hogy a Futapest Klub egyik elnökségi tagja facebookos üzenőfalán felelőtlennek nevezte a meggyilkolt édesanyát, amiért egy „ilyen helyen” este egyedül elment futni. „Azt kapta, amit megérdemelt!” – írta Hodovánszki Csaba. A közfelháborodás hatására bocsánatot kért, és lemondott tisztségéről.

A botrányos kijelentésre reagálva egy civil kezdeményezés vasárnapra „flashmobszerű esti futást” szervezett Soroksárra. A szervezők egyebek mellett arra akarták felhívni a figyelmet, hogy „mindenkinek joga van este futni, sétálni, holdfényben mélázni, illetve bármilyen tevékenységet folytatni úgy, hogy az állam garantálja biztonságát”.

-
FOTÓ: MTI KOSZTICSÁK SZILÁRD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.