Egy fillér sem jár az aranyért

Csalódottak a dél-afrikai világjátékokon sikert sikerre halmozó transzplantált sportolók.

– El vagyok keseredve. Azt hittem, hogy az első helyért kapok majd állami jutalmat, de csalódnom kellett. Kár volt korábban hitegetni minket, így sokkal nehezebb elfogadni a tényt – panaszkodik Lőrinczné Halász Klára, aki idén nyáron a dél-afrikai Durbanben megrendezett Szervátültetettek Világjátékán aranyérmet szerzett bowlingban.

Úgy számolt, hogy ezért a teljesítményéért megkapja majd a kormányrendeletben meghatározott állami jutalmat, azaz 5,2 millió forintot, mivel az érvényben lévő szabályok szerint az olimpiai bajnoki címért járó összeg (35 millió forint) 15 százaléka jár a transzplantáltak világjátékán diadalmaskodó magyar sportolóknak. Utólag derült ki számára, hogy az úgynevezett eredményességi jutalmazás rendszerébe számos korlátozó feltételt is beépítettek.

Az augusztusi dél-afrikai világjátékokon a magyar válogatott 48 versenyzővel indult, többségük veseátültetett, de akad köztük szív-, tüdő-, csontvelő- és májtranszplantált is. Az éremtáblázaton a mieinket csak a britek, az amerikaiak és a házigazdák előzték meg, miután sportolóink összesen 38 világbajnoki címet, 19 ezüst- és 26 bronzérmet szereztek. Több szervátültetett magyar sportoló világcsúcsot állított fel úszásban és atlétikai versenyszámokban.

– Ehhez képest a jelenlegi feltételrendszer alapján alig néhányan kaphatnak állami jutalmat – közölte Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) elnöke. –Olyan szigorú elvárásokat fogalmaztak meg velünk szemben, amit rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtunk teljesíteni.

Az idén júniusban kiadott kormányrendelet szerint a transzplantáltak világjátékán csak azok az 1–8. helyezést elért sportolók kaphatnak állami jutalmat, akiknek a versenyszámában legalább 12 országnak a versenyzői indultak el. Bár a világjátékokra 49 ország delegált csapatot, a különböző sportágakban – az egyes korosztályokban – sokszor nem érte el az induló nemzetek száma az egy tucatot. Nem csak az egyéni versenyzőink közül jártak pórul sokan, de lemaradt az állami jutalomról a röplabdacsapatunk is, amely ugyan magabiztosan nyerte meg a viadalt, ám az ellenfeleik csak tíz országból verbuválódtak.

A transzplantált sportolók felháborodása odavezetett, hogy az MSZSZ a júniusi kormányhatározat utólagos módosítását kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. A kérés lényege, hogy a kormány csökkentse a jutalmazáshoz szükséges „országlimitet”, cserébe a transzplantáltak lemondanának a helyezettek díjazásáról az érmesek javára. Az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkársága megkeresésünkre írásban válaszolt. Szerintük a rendelet a jelenlegi formájában eleget tesz a „kiszámíthatóság és a diszkriminációmentesség” elvének, amikor kimondja, hogy a „helyezést elérő sportoló jutalmazhatósága függ a sporteseménytől és az azon részt vevő államok számától.”

Mint írták, a tárcának az ügy iránti elkötelezettségét jelzi, hogy 16 millió forinttal támogatták a magyar csapat kiutazását a világjátékokra. Ezt a szervátültetettek sem vitatják, ám beadványukban azzal érvelnek, hogy az irreálisan magasan meghatározott országlimit miatt jelenleg a többségüknek teljesíthetetlenek az állami jutalmazáshoz meghatározott feltételek. Székely György szerint a rendelet finomítása nem pusztán azért fontos, hogy a transzplantáltak ne érezzék diszkriminatívnak a szabályozást, hanem azért is, mert sokuknak nincs pénzük arra, hogy kizárólag saját forrásból finanszírozni tudják a felkészülésüket a kétévente megrendezett világjátékokra.

Ráadásul nehéz lesz megtartani a szövetség által foglalkoztatott edzőket, ha ők sem részesülhetnek az eredményességi jutalomból. Lőrinczné Halász Klára hetente egyszer jár fel Sümegről Budapestre edzésre, mert a szövetség csak itt tud számára pályát és szakedzőt biztosítani. „Nem csak az utazást kell saját zsebből fizetnem, hanem a 70 ezer forintos, kézre fúrt bowlinggolyót, valamint a több tízezer forintba kerülő speciális cipőt és táskát is.” Székely György szerint létfontosságú, hogy a 3500 magyarországi szervátültetett közül a jelenlegi 200 igazolt versenyzőhöz képest a jövőben sokkal többen sportoljanak. „Ebben nem segít, ha a sikeres versenyzőinknek a világjátékokon elért eredmények öröm helyett keserűséget és csalódást okoznak” – mondta az elnök.

A szervátültetett versenyzők hozták az eredményeket, de ez is kevés az állami jutalomhoz
A szervátültetett versenyzők hozták az eredményeket, de ez is kevés az állami jutalomhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.