Négy rendőr ellen emeltek vádat

Nem csak az áprilisi, halállal végződött kihallgatás során bántalmazott először a két izsáki rendőrjárőr. Korábbi bűneik is felszínre kerültek, ezért két másik bűnrészes kollégájuk ellen is vádat emelt a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség.

Halált okozó testi sértés, kényszervallatás, jogtalan fogva tartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás a vád a 27 éves B. Viktor és a 30 éves B. Csongor rendőrjárőrök ellen. A vádirat szerint a két rendőr április 8-án este, 17 óra 43-kor jegyzőkönyv felvétele nélkül állította elő Orgoványról a negyvenhat éves Bara Józsefet. Egy székre ültették, kezét hátrabilincselték, majd bezárták az izsáki őrszoba ajtaját. Ezek után több mint két órán át felváltva, valamint együttesen nagy erővel bántalmazták. Annak bevallását akarták kikényszeríteni belőle, hogy tavaly augusztusban ő lopott el egy stihlfűrészt egy orgoványi gazda pincéjéből. A folyamatos verés következtében a hátrabilincselt kezű férfi leesett a székről. A rendőrök ott verték tovább. A vádirat szerint több alkalommal ököllel és gumibottal verték a mellkasát. Bara József 19 óra 55-kor rosszul lett, eszméletét vesztette, a kiérkező rohamkocsi mentőorvosa már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Az igazságügyi orvos szakértő szerint a férfi halálát a bántalmazástól elszenvedett sorozatos csonttörések miatti tüdő- és zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia okozta.

A rendőrjárőrök azzal védekeztek, hogy mindössze Bara József ellenállását akarták megtörni. Az erről szóló jelentésük alapján a kiskőrösi rendőrkapitány – akit az izsáki őrparancsnokkal együtt azonnali hatállyal felmentettek – hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tett az elhunyt férfi ellen, de azt a nyomozó ügyészség elutasította. A lopási ügy nyomozása is újraindult, majd bizonyítottság hiányában nemrégiben lezárta a rendőrség, mivel megállapították, hogy Bara Józsefnek, a lopási ügy bejelentését megelőzően is volt stihlfűrésze, így lehet, hogy végzetes tévedés áldozata lett.

A vádiratból kiderül az is: a két rendőrjárőrnek nem ez volt az első, hivatalos személyként elkövetett bántalmazása, az izsáki esetet megelőzően összesen még négy előállított férfit vertek meg az év első hónapjaiban. Februárban B. Viktor szintén veréssel próbált rávenni egy férfi t a vallomástételre, amelyben egy másik kollégája, a per harmadrendű vádlottja működött közre. B. Viktor az egyik megvert férfi sérüléseinek az okáról hamis iratokat állított ki a kórház felé. A negyedik, szabadlábon védekező rendőrjárőr ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az izsáki ügyet megelőzően végignézte B. Viktor és B. Csongor egyik bántalmazásos kényszervallatását, de abba nem avatkozott bele, nem próbálta megakadályozni, illetve nem jelentette azt feletteseinek.

Az izsáki ügy tárgyalása még az idén megkezdődik a Kecskeméti Törvényszéken.

Az izsáki rendőrőrs
Az izsáki rendőrőrs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.