Lefokozzák a „szülőket”

Miközben a kormány a nevelőszülői hivatás presztízsének emeléséről, az állami gondozott gyermekek családban nevelkedésének fontosságáról beszél, olyan jogokat von el a nevelőszülőktől, amelyek egy családban magától értetődőek.

 A gyermekvédelmi törvény módosítása szerint jövő januártól gyermekvédelmi gyámokat rendelnek ki a nevelőszülőknél élő gyermekek mellé is. A gyám nem lehet a nevelőszülő, így a továbbiakban nem ő szerzi be például a gyermek személyes okmányait, nem nyilatkozhat az egészségügyi beavatkozásokkal kapcsolatban, nem járhat el a gyerek iskolai beíratása ügyében. Ezek a feladatok – a gyermek személyi és vagyoni ügyeinek képviseletével – a gyám hatáskörébe tartoznak majd, aki egyidejűleg akár 30 gyerek gyámságát is elláthatja. A nevelőszülők egyes gyámi jogokat ugyan megkaphatnak, ám ez nem automatizmus: azt a gyermekvédelmi gyám kezdeményezheti a hatóságnál, és csak akkor, ha a nevelőszülő már legalább két éve neveli az adott gyermeket. A nevelőszülőknél élő több mint 11 ezer gyermek csaknem felénél így biztosan nem kap majd januártól gyámi jogokat a nevelőszülő.

A gyám az úr
A gyám az úr

– A gyermek életével kapcsolatos legfontosabb döntéseket egy hivatali személy fogja meghozni, holott a nevelőszülő tudja a legjobban, milyen szükségletei vannak, hiszen ő él együtt vele – mutat rá Báló Ottília, a nevelőszülői hálózatot működtető Fészek Gyermekvédő Egyesület ügyvezetője. – Ezzel a rendelkezéssel lefokozzák a nevelőszülőket. A gyermekvédelmi gyámok a nevelőszülők felettes szerveként tűnhetnek fel – véli Báló Ottília, aki emlékeztetett: eddig a kölcsönös együttműködés volt jellemző, a nevelőszülők gyámi feladatokat kaptak, a szakmai felügyeletet a nevelőszülői hálózatok látták el, a gyámi tanácsadók pedig ellenőriztek. Az új szabályozásban viszont tisztázatlan, hol húzódnak a határok.

Ide tartozik, hogy januártól a nevelőszülők egységes foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek, és az alapdíjazás mellé a nevelt gyermekek száma után kapnak juttatást. Még tisztázatlan azonban, milyen formában lehet emellett más munkát vállalni: úgy tudjuk, a tervek szerint erre csak a nevelőszülői hálózat működtetőjének engedélyével lesz mód, s csak ötnél kevesebb gyermek esetén.

Az viszont biztos, hogy minden nevelőszülőnek el kell végeznie egy 400-500 órás tanfolyamot. Ezek októberben elindultak, ám még mindig sok a kérdőjel. Országosan 1600 nevelőszülő képzésére hirdettek most lehetőséget, de nem tudni, folytatódik-e a program a többi, mintegy 4000 nevelőszülő számára: lesz-e rá keret, vagy a nevelőszülőknek kell állniuk a 300-500 ezer forintra becsült tanfolyamdíjat. Azt sem lehet tudni, mi történik, ha egy nevelőszülő nem végzi el a tanfolyamot. Báló Ottília szerint a dolgozó családoknak nehézséget jelent egy ilyen hosszú tanfolyam elvégzése, hiszen heti egyszeri, nyolcórás alkalmakra lebontva is egy évig tart a képzés.

Kothencz János, a humántárcával közösen nevelőszülői toborzó kampányt indító ÁGOTA Alapítvány elnöke szerint a nevelőszülőknek tudomásul kell venniük, hogy nem a saját gyermekükről van szó. – Nem szabad rosszul értelmezni a helyzetet: a nevelőszülő a rendszer munkatársaként gondozza a gyermeket, a fő feladata pedig az, hogy a gyermeket visszasegítse a vér szerinti családjába – fogalmazott. Ebben segíthet „életútfelelősként” a gyám. – Ez a szakember onnantól kezdve kíséri figyelemmel a gyermeket, hogy bekerült a gyermekvédelmi gondoskodásba, függetlenül attól, hogy gyermekotthonban vagy nevelőszülőnél él-e. Ez olyan biztonságot jelent a gyermeknek, ami eddig nem volt meg. A gyám személye eddig ugyanis sokszor változott – magyarázza.

A humántárca szerint a gyermekvédelmi gyámság bevezetése a gyermekkel kapcsolatos feladatok ésszerű megosztását, a nevelőszülő terheinek csökkentését eredményezi. A jogok és feladatok megosztását firtató kérdésünkre azt írták: egy mandulaműtéthez a gyám járul majd hozzá, a gyógyszeres kezelést ugyanakkor a nevelőszülő biztosítja továbbra is a gyermek számára. A gyermekvédelmi gyám választ a gyermek számára iskolát – a gyermek szülőjének és a nevelőszülőnek, valamint a gyermek véleményét megismerve.

A nevelőszülővel szemben ugyanakkor elvárás, hogy ne csak szeresse a gyermeket, hanem szakemberként működjön együtt a nevelésében és sorsának alakításában. E tevékenység ellátásához speciális képességek és kompetenciák szükségesek, amelyek elsajátítása csak látott minták alapján nem lehetséges – közölték a jelenleginél lényegesen hosszabb tanfolyam előírásának okait firtató kérdésünkre. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy mi lesz azokkal a nevelőszülőkkel, akik nem végzik azt el, nem kaptunk választ, mint ahogyan arra sem, lesznek-e megkötései a nevelőszülőség melletti munkavállalásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.