A Fidesz várat épít

Nem gondolta úgy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, hogy elnézést kellene kérnie a Fidesz nevében a bajai választási csalás miatt – ez az ATV Szabad szemmel című műsorában derült ki, vasárnap este.

A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsa, miként arról lapunkban már beszámoltunk, szombaton határozott arról, hogy meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben. A bírói tanács végzése szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Kósa Lajos viszont elismerte, „ez egy olyan probléma, ami kapcsán elfogadjuk a bíróság ítéletét”. Továbbá úgy reagált a kérdésekre, hogy „igen, a bíróság szerint ez választási csalás, a rendszer normális működésében van egy pici zavar. Szervezetten szállítják a tömegközlekedési vállalatok is az embereket”.

– De – tette hozzá – azt senki sem vizsgálta, hogy nem MSZP-s ügynökök szórtak fideszes szórólapot, hogy a kampánycsendet megsértsék.

Kósa Lajos úgy ítélte meg, hogy az ellenzék „az élő fába is belekötött, mert mindenki ott kampányolt, Mesterházy, Bajnai, most vagy soha alapon, és nem sikerült nekik”. Kósa Lajos szerint a bíróság azt nem állapította meg, hogy „kikhez is köthető ez a szervezett micsoda”. A műsorvezető közbevetésére, miszerint a helyi fideszesekhez köthető egy videofelvétel tanúsága szerint, érintőlegesen elismerte, hogy a Fidesz egyik munkatársa hibázhatott, de nem maga a Fidesz vagy a pártvezetés.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szinte biztos abban, hogy ismét győzni fog a kormánypárt jelöltje abban a bajai szavazókörben, ahol a kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni az időközi önkormányzati képviselő-választást. A Fidesz frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, tiszteletben tartják a bírósági döntést, de nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget az ügynek, mert az érintett 32-es számú szavazókörben nagy arányban nyert a Fidesz jelöltje. Rogán Antal emlékeztetett, hogy például Németországban, Angliában vagy épp az Amerikai Egyesült Államokban nincs kampánycsend, és jövőre már Magyarországon sem lesz.

Rogán Antal a Fidesz-frakció zárt ülésén is csak „említésszinten” foglalkozott a bajai választással. Lapunknak azt mondták a résztvevők, hogy akkor is emlékeztetett, hogy a Fidesznek szintén voltak olyan beadványai, amelyek kampánycsendsértésről szóltak, de mivel győzött a fideszes jelölt Baján, nem fellebbeztek az elutasítás után.

Fideszes politikusok a Népszabadságnak megerősítették: a jövőben sem szeretnének kiemelten foglalkozni az időközi választásokkal. Az egyik ismert fideszes emlékeztetett rá, hogy az azóta elhunyt Wermer András kampánystratéga tanácsát követik nagyrészt most is: e szerint az nyer a választáson, aki meghatározza a kampánytémákat, „mert más politikai erők már utána csak ehhez viszonyulhatnak”. „Tehát meg kell építeni a várat” – a rezsicsökkentést, a devizahiteles kérdés megoldását –, és ha kívülről ostromolják is e várat, az nem lehet sikeres, a szocialistáknak sincs igazi érvük a kormány ellen ezekben az ügyekben” – elemezte e helyzetet a fideszes politikus.

A múlt héten egy másik fideszes politikus arról beszélt: „lám, Baján nem is kampányoltak, nem utazott oda egyetlen jelentős fideszes politikus sem, egy biztonsági őr mégis tudott nyerni egy népszerű televíziós hölgy előtt”. A Fidesz, a kormány csak 2014 tavaszán küzd „élesben” – mondták többen is munkatársunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.