Vérdíj, ultimátum, drogteszt

– Ha drogozott, le kell mondjon! Ekképp vélekedett egy mutatós, 45 esztendős, pénzügyi területen dolgozó asszony csütörtök reggel fél nyolckor a szombathelyi vásárcsarnokban. A hölgyet arról kérdeztem, távoznia kell-e annak a fideszes városatyának, aki a vasi megyeszékhely szocialista frakciója szerint keménydrog-fogyasztó.

A névtelenséget kérő válaszadó még hozzátette: – Annak ellenére mondom ezt, hogy fideszes szavazó vagyok és az is maradok, és elég gusztustalannak tartom az MSZP módszerét. Ahogy a médiában túllihegik, az nem tetszik.

Mint arról írtunk, Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés MSZP–SZKTE frakciójának vezetője kedden adott 48 órás ultimátumot annak a fideszes városvezetőnek, akinek drogozásáról videóval alátámasztott bizonyítéka van a szocialistáknak. Czeglédy azt nyilatkozta: ha az illető lemond posztjáról, akkor „csak” feljelentik a rendőrségen, ha nem mond le, akkor fel is teszik a bizonyítékot csütörtök 11-kor az internetre.

A testületi ülés reggelén faggattam a szombathelyieket az ügyről, s a kérdezettek többsége hasonló következtetésekre jutott, mint a már idézett asszony. A pártszimpátia azonban tetten érhető volt a válaszokban:

– Menjen a Czeglédy a...! – harapta el a szót a nevét egyedül vállaló nyugdíjas mozdonyvezető, a 63 éves Varga József. – Czeglédyt elítélték adócsalásért, és ő dumál?!

Később kiderült, hogy nem Czeglédyvel, hanem a szocialistákkal van baja az exmasinisztának: – A szocik elvették a 13. havi nyugdíjamat. Menjenek a...! – és megint magába fojtotta a mondat végét.

– A Fidesz sem adta vissza a 13. havit – jegyeztem meg neki. – Az se –bólintott rá –, de a szocik vették el, ők költötték el!

Az MSZP-hez közel állók elfogadták Czeglédyék eszközeit:

– A Fidesz ellen minden megengedett – vágta oda a Savaria téren egy lábát húzó, negyvenes férfi. – Nézze meg, hogy ők miket csinálnak! Csak maguknak osztogatnak, és nem tudnak tisztességesen nyerni. Hallhatta mi volt Baján?! Csaltak!

– Nincs rá bizonyíték – vetettem közbe.

– Most erre végre van! Legalábbis, remélem – vágott a férfi vissza.

Mellesleg a kérdezettek közül többeket egyáltalán nem érdekelt a drogfogyasztó fideszesről szóló történet.

– Ki nem fogyaszt? – kérdezett vissza egy egyetemista fiatalember.

– Nem érdekel, ki mit csinál –mondta egy idős asszony a barátok templomának kapujában.

Pár méterrel odébb, egy ötvenes éveit taposó férfi durva káromkodásba csomagolva arról beszélt, hogy nem bánja, ha az összes politikus drogba pusztul:

– Az érdekel inkább, hogy miből élek meg. Három éve nincs állásom, a fiam Angliában, azt mondja: sose jön vissza. Mit érdekel engem, hogy ezek hogyan ölik egymást?!

A történet iránt érdeklődő szombathelyiek viszont kedélyesen találgatták, ki kaphatta az ultimátumot a szocialistáktól. Czeglédy Csaba tartotta magát ahhoz, hogy 11-ig nem hirdetett eredményt a drogtippmixben. A 37 éves ügyvéd a közgyűlés előtti percekben elmondta, a trafikmutyi kirobbanásakor frakciója elhatározta: egymillió forintot fizet annak, aki bizonyítékot hoz a fideszesek törvénytelenségeire. Az elmúlt hónapokban többen is megkeresték a frakciót, de eddig egyik bizonyítékot sem ítélték cáfolhatatlannak. Ez az ügy viszont egyértelműen bizonyítható, állította Czeglédy, aki szerint van tanú is, a kapott felvételt pedig szakértő ellenőrizte, és megállapította, hogy nincs benne trükk. A kisebbségben lévő frakció öt tagja kéthavi tiszteletdíját ajánlotta fel a bizonyíték szállítójának.

Amúgy Czeglédyt valóban elítélték adócsalásért 2002-ben három év szabadságvesztésre. Ülnie nem kellett, mert büntetését felfüggesztették. A politikus egy iskolaszövetkezet elnökeként felelt azért, hogy cége nyolc és fél milliós adóvisszaélést követett el 1998-ban. Czeglédy ma is vitatja a bíróság ítéletét, de belenyugodott, és a szövetkezet kifizette a kirótt büntetést. A verdiktet követően Czeglédy hátrébb vonult a politikában, ám 2006-ban újra indult és nyert az önkormányzati választáson, körzetében, a Derkovits-lakótelepen. Sőt, nyert 2010-ben is.

A hatásosan kommunikáló politikusnak megemlítettem, hogy sokan nem tartják elegánsnak a „vérdíjas” módszert – ő ekképp reagált: – Nem maradt más eszközünk a törvénytelenségek leleplezésére.

Kilenc után pár perccel elkezdődött a közgyűlés. Puskás Tivadar KDNP-s polgármester joviális atyaként terelte képviselőtársai nem túl heves vitáját. Érezhetően mindenki azt várta, mikor derül ki: kinek szólt az ultimátum. Aztán 11-kor az MSZP blogján nézhetővé vált egy 14 másodperces film, amin Lazáry Viktor, fideszes alpolgármester látható. A sokak által Hende Csaba honvédelmi miniszter szombathelyi jobbkezének tartott politikus videóra vett mozdulatai azt sugallták, hogy kokaint szív fel irodai asztalánál.

Czeglédy Csaba – a videó megjelenésével párhuzamosan – az ülésteremben felszólította Lazáryt, hogy mondjon le, mert drogfogyasztó. A szocialista politikus különösen veszélyesnek minősítette, hogy az alpolgármester alvilági dílerekkel tart kapcsolatot, és szenvedélybetegsége miatt megzsarolható.

Lazáry válaszul bejelentette, hogy nem mond le; hozzátette, hogy két napja – az ultimátum hallatán – bement a megyei kórházba, ahol drogtesztet végeztetett magán. A kontroll nem talált szervezetében kábítószerre utaló nyomokat. A 31 éves, üzleti kommunikációs diplomával rendelkező férfi közölte, hogy sosem drogozott. Később bejelentette: feljelentést tesz kényszerítés bűntette és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt a rendőrségen.

Kocsis Máté, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján helyi ügynek minősítette az esetet, ugyanakkor kijelentette: ha egy közéleti szereplőről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, annak „nincs pardon”, vagyis nincs helye a közéletben, így a Fideszben sem.

 

Lazáry Viktor felkészült a csütörtöki közgyűlésre: a keddi ultimátum elhangzása után azonnal drogtesztet készíttetett a városi kórházban
Lazáry Viktor felkészült a csütörtöki közgyűlésre: a keddi ultimátum elhangzása után azonnal drogtesztet készíttetett a városi kórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.