Orbán Viktor tavasszal élesít

– Nem ölt harci díszt a Fidesz az időközi választásokon. Baján nem volt seregszemle és Békéscsabán sem lesz november 10-én. Az időközi választásokat nem tekintjük ugyanis a parlamenti választás főpróbájának, 2014 tavaszán szeretnénk „élesben” versenyezni – mondták a Népszabadságnak kormányzati és fideszes források.

A Fidesz, illetve a kormány tehát csak a 2014-es választásokon „indítja be a motorokat”. Orbán Viktor számára, ahogy azt a miniszterelnök Kötcsén mondta, az elmúlt 25 éves politizálás értelmét adja, ha a Fidesz ismét győz a jövő tavaszi választásokon, és akkor lehet a Kádár-rendszert végleg legyőzni. És azért is fontos a 2014-es Fidesz-győzelem, mert az után már nem a „romeltakarítás”, hanem az igazi nagy fordulatok-változások következhetnek.

Munkatársunk érdeklődésére, hogy mi a konklúzió a kormánypártok számára a bajai időközi választás után, ahol nagyon szoros versenyben és máig vitatott módon nyertek, az egyik megkérdezett azt mondta: a tanulság mindössze a jelöltállításra vonatkozik, mert „ha valaki egy ismert helyi televíziós szerkesztő, azzal nehéz felvenni a versenyt”. A Fidesz-jelölt, a biztonsági őr Kovács Csaba 61 szavazattal győzött Teket Melinda előtt, aki az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje volt. (Teket Melinda három szavazókörben nyert, egyben kiegyenlített volt a küzdelem, Kovács Csaba a már említett 61 vokssal pedig az ötödik választókörben győzött, s ezzel megnyerte az időközi választást. Az MSZP és Együtt óvást jelentett, az ellenzéki erők szerint a Fidesszel szövetséges Lungo Drom szervezetten, szabálytalanul szállította a romákat, de az illetékes választási bizottság szerdán elutasította a beadványt.)

Lapunknak egy háttérbeszélgetésen azt mondták, a Fidesz készített belső közvélemény-kutatásokat Baján a választás előtt, és a mérések azt mutatták, hogy míg a párt népszerűsége 50 százalékos, Kovács Csabának 30 százalékos volt a támogatottsága. Ennek ellenére a Fidesz vezérkara nem akart befolyással élni, a helyi szervezet teljes felhatalmazással állíthatott jelöltet. Azt már korábban egy elnökségi ülésen elhatározták, hogy az időközi választásokon „nem emelik a tétet” azzal, hogy a párt országosan ismert politikusokkal kampányol, Orbán Viktornak is azt tanácsolták, hogy ne utazzon Bajára kampányolni. Kormányzati és fideszes források egybehangzóan állították, hogy a sajtóhírekkel szemben a miniszterelnöknek nem is állt szándékában Bajára látogatni, miközben a „rezsifórumokra” a meghívást Orbán Viktor mindig elfogadja.

Fideszes forrásaink szerint így különösebb energiák nélkül is sikerült győzni Baján, holott a baloldal flottafelvonulást tartott, két volt szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc, plusz az MSZP elnöke, Mesterházy Attila részvételével, koncertekkel – konstatálta a Fidesz vezető politikusa, megjegyezve, ez azért elég, mert viszonylag nagy a Fidesz előnye a közvélemény-kutatások szerint. Azzal nem foglalkoznak, hogy az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció a szoros, pusztán 61 szavazatkülönbség miatt azt kommunikálta, hogy a bajai időközi választás eredménye igazolja, hogy teljes ellenzéki összefogás esetén van esély „a Fidesz-rezsim elzavarására”.

Arra, hogy 2002 tavaszán még a választások napján is ötszázalékos előnyt mértek a közvélemény-kutatók az akkor kormányzó Fidesz javára, forrásunk úgy reagált, most sokkal nagyobb az előnyük az MSZP-vel szemben, ráadásul professzionálisan szervezett a Fidesz-mozgósítás, „mert már nem üzenetrögzítős párt”, ahogy Torgyán József jellemezte a Fideszt annak idején. Az MSZP viszont már nem rendelkezik azzal a szervezeti háttérrel, mint 2002-ben vagy akár 2006-ban. Egyes fideszesek úgy számolnak, hogy a 44 százaléknyi bizonytalan „sávból” azok, akik a 2014-es választáson szavazni is hajlandók, jóval kevesebben vannak, mint amennyit a baloldalon képzelnek. Ráadásul olyan alacsony részvétel mellett, mint amilyen Baján volt (35 százalék), nem lehet semmilyen következtetést levonni a parlamenti választást illetően – mondta egy fideszes politikus.

Felülvizsgálat

A Kecskeméti Törvényszékhez fordul felülvizsgálatért az MSZP és az Együtt–PM szövetség, miután a Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság másodfokon helybenhagyta a helyi választási bizottság korábbi döntéseit, azaz elutasította a bajai időközi önkormányzati képviselő-választás végeredményét megkérdőjelező beadványaikat. Az ellenzéki pártok szerint – a szavazók szervezett szállítása miatt – csalás történt, ezért azt kérik, hogy a törvényszék semmisítse meg az egyik szavazókör választási eredményeit.

 

Teket Melinda, az MSZP, az Együtt és a DK jelöltje, mindössze 61 szavazattal vesztett
Teket Melinda, az MSZP, az Együtt és a DK jelöltje, mindössze 61 szavazattal vesztett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.