Gyurcsány Brüsszelre kacsint, összeállhat még az MSZP és a DK

Ugyan lezártnak tekintették a felek az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti együttműködési tárgyalásokat, mindkét oldal tett arra való utalásokat, hogy az utolsó pillanatig lehetségesnek tartják a megegyezést.

Ismert, a két párt közötti egyeztetés azon bukott meg, hogy a felek nem tartották elfogadhatónak egymás feltételeit: a DK több egyéni körzetet és többek között a közös lista második helyét kérte (a második körben nyitott volt más verziókra is), az MSZP viszont ennél kevesebbet kínált, és egyebek mellett elfogadhatatlannak tartotta Gyurcsány Ferenc szerepeltetését a közös jelöltek között.

Az utolsó hivatalos egyeztetés után az MSZP székháza előtt
Az utolsó hivatalos egyeztetés után az MSZP székháza előtt

Az ellenzéki erők belső viszonyait jól ismerő elemző forrásaink azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a DK és az MSZP – ha csak az utolsó pillanatban is, de – egymásra fog találni; amennyiben ugyanis a Demokratikus Koalíció valóban minden körzetben állít majd önálló egyéni jelölteket, az bizonyos kerületekben (például Budapesten) a szükséges szavazattöbbség osztódása miatt a kormányváltásban érdekeltek kudarcához is vezethet. Ezzel nyilvánvalóan Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is tisztában van, így mindenképpen érdekük lesz, hogy valóban csak egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt legyen az egyéni körzetekben.

A DK-kérdést és a „Gyurcsány-problémát” a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM szövetség „elegánsan” áttolta a szocialisták térfelére. Bár a zsákutcába futott tárgyalások után az Együtt vezetői arról beszéltek: a DK-nak is helye kellene legyen az ellenzéki együttműködésben, ennek megoldását valójában kizárólag az MSZP-re hagyták. Szocialista forrásaink szerint az Együtt nem a DK miatt kapott 35 körzet helyett csak 31-et, hanem mert végül nem közös, hanem koordinált indulásban állapodtak meg.

Mivel az MSZP közelgő kongresszusa érdemben lezárja a jelöltállítási folyamatot, így nem várható, hogy egy esetleg későbbi „mégis megállapodás” esetén ezeket a kérdéseket újranyitnák. Inkább az valószínű, hogy a jövő őszi önkormányzati voksoláson kaphat a DK a vártnál nagyobb lehetőséget; ez lehet esetleg tárgyalási alap a vidéken és helyi szinten kifejezetten jól szervezett Demokratikus Koalíció számára. Hozzá kell tenni, hogy az MSZP felső vezetői zárt körben korábban kinyilvánították: „ha a DK tavasszal sem működik együtt, akkor ősszel se várjon semmit”, vagyis ez a lehetséges forgatókönyv is rejt magában még bizonytalanságot.

A két párt közötti lehetséges együttműködés egyik, illetve valójában talán egyetlen feloldandó kérdése a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szerepvállalása a 2014-es választáson. A DK vezetősége – természetes módon – felsorakozott a pártelnök mögött, és bár Gyurcsány korábban tett arra nyilvános célzásokat, hogy nem feltétlenül kíván miniszterelnök és/vagy parlamenti képviselő sem lenni a jövőben, az MSZP-vel való tárgyalások során már határozottabb volt az ezzel kapcsolatos álláspontjuk, miszerint Gyurcsánynak igenis helye van a következő Országgyűlésben.

Forrásaink a helyzet feloldhatóságával kapcsolatban felvetették: a volt miniszterelnök azzal, ha a DK európai parlamenti listáját vezetné, cserében sem egyéniben, sem országos listán nem vállalna szereplést, akkor könnyebben megállapodhatnának a felek. A DK-val való egyezség így egyszerűbben tető alá hozható, Gyurcsány ráadásul gesztust gyakorolna az MSZP és az ellenzéki együttműködés irányába, ami nyilván kedvezőbb feltételeket szülhet a tárgyalóasztalnál a DK számára is.

A volt kormányfő ráadásul könnyen meg is szerezheti az EP-mandátumot (ehhez öt százalékot kell elérnie a pártlistának egy arányos választási rendszerben), amit a DK elnöke úgy is értékelhet: Brüsszelből hatékonyabban és harcosabban tudja támadni az újraválasztott Fidesz-kormányt, vagy támogatni a baloldali új kormányzatot. Mindez egyesek szerint Gyurcsány egyik korábbi, a Fapados Alapítvány zártkörű fórumbeszélgetésén tett kijelentésével is alátámasztható, a volt miniszterelnök ugyanis több forrásunk által is megerősítetten azt mondta: nem kíván szerepet vállalni egy új baloldali kormányban, a következő Országgyűlésben pedig még frakcióvezető sem kíván lenni, „azt pedig meg kell fontolnia, hogy hol legyen parlamenti képviselő: itthon vagy Brüsszelben”.

A Demokratikus Koalíció szándékait jól ismerő forrásaink a vázolt forgatókönyv kapcsán azt hangsúlyozták: az MSZP számára mindez nyilván jó megoldás lehet, a DK viszont abba bizonyosan nem fog belemenni, hogy csak az önkormányzati választásokon jussanak kooperációs szerephez, a mostani egyéni körzetekben pedig nem. Ahogyan az sem lesz vállalható a DK számára, hogy egy másik párt mondja meg: a pártelnökük szerepelhet-e listán vagy sem. Igaz, ez utóbbi már időn túli kérdés, hiszen bizonyosan külön országos listák lesznek, amelyek egyikét így – beleszólás nélkül – Gyurcsány fogja vezetni. DK-s forrásaink szerint részükről akkor lehet szövetség, ha a szocialisták érdemben figyelembe veszik a támogatottsági arányokat. Azt a volt miniszterelnök is megerősítette lapunknak, hogy a DK európai parlamenti listáját ő fogja vezetni, ez azonban nem jelenti még automatikusan, hogy Brüsszelben is folytatja majd pályafutását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.