Újra változó alaptörvény

Szinte biztosra vehető, hogy a rezsicsökkentés „bebetonozására” a kormánypártok hatodszor is módosítják az alaptörvényt – ezt kormányközeli források erősítették meg lapunknak.

Az újabb módosításnak az a legvalószínűbb forgatókönyve, hogy az alaptörvényben „megemlítik azt a képletet”, amely biztosítja, hogy nem lehet a mostaninál nagyobb mértékű rezsiemelés, a részleteket pedig kétharmados törvényben szabályozzák. – Ez a szabályozás azért is aktuális lehet, mert uniós elvárás, hogy az állami árszabályozás vonuljon ki a rendszerből – mondták lapunknak.

Répássy Róbert a Népszabadság azon kérdésére, hogy lesz-e hatodik alkotmánymódosítás a rezsicsökkentés miatt, kedden úgy nyilatkozott: a kormány hivatalosan még nem vizsgálta meg a kérdést, mert nem ismerik a szövegszerű javaslatot. Az igazságügyi államtitkár – aki nem akart találgatni, mi is lehet az alkotmányos megoldás – azt mondta: „Olyan általános normatív szabály képzelhető el, ami közvetve járul hozzá a rezsicsökkentés céljához, ilyen értelemben alkotmányba foglalható a kérdés. De nem a rezsicsökkentés mértékét, százalékokat kell elképzelni, hanem például a közműdíjakkal kapcsolatos profit mértékére vonatkozhatna.” Répássy hozzátette, az alaptörvényben a nemzeti vagyon egyes elemeinek a védelmére szolgáló szabályok is „egészen az alkotmányig felérnek”.

Navracsics Tibor kedden a Hír TV-ben azt mondta, hogy az árakat nem kell rögzíteni kétharmados törvényben, mert az a mostani kormány kezét is megkötné. A miniszterelnök-helyettes szerint az alapelvek kerülhetnek bele az alaptörvénybe. – Mivel piaci viszonyok vannak a közműszolgáltatások terén, nem akarjuk államosítani a közműszolgáltatókat, de azt szeretnénk, ha nonprofit, azaz nem haszonelven működő közműszolgáltatás jönne létre, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereség – tette hozzá.

Több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt – közölte a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa, Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján. A számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55 ezer számla akadt fenn a rostán – ismertette, hozzátéve, hogy mivel a szolgáltatóknak minden egyes hibás számla után tízezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ez országosan 556 millió forintot jelent. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a megyében három szolgáltató esetében zárult le az eljárás, ezeknek a jogszabályok megsértése miatt több mint 285 millió forintot kell – jóváírás formájában – kötbérként megfizetniük.

Félmilliárdos kötbért róttak ki távhőcégekre hibás számlázásért
Félmilliárdos kötbért róttak ki távhőcégekre hibás számlázásért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.