Az Együtt a jelölteket, az MSZP a bölényeket kerülgeti

Annak ellenére, hogy több hete tudható, melyik az a 31 egyéni választókörzet, ahol az Együtt–PM indíthat saját jelöltet, a pártszövetség egyelőre nem hozott mindegyik kerületben végső döntést a jelöltek személyéről – értesült a Népszabadság.

Emlékezetes, az MSZP és az Együtt–PM néhány héttel ezelőtt koordinált választási együttműködést kötött, amelynek értelmében a szocialisták 75, míg a Bajnai Gordon vezette szövetség 31 egyéni körzetben indíthat saját, a másik szervezet által támogatott jelöltet. A két párt ugyanakkor országos listát már nem közösen állít, a várhatóan Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezette névsorok egymás ellen, illetve mellett versengenek majd a választáson; a felek szerint ez a szavazatmaximalizálás legmegfelelőbb módja.

Az Együtt–PM vezetői korábban több alkalommal is egyértelművé tették, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben tudnának saját képviselőjelöltet állítani, ehhez képest a lista véglegesítésére egyelőre még nem került sor.

A Népszabadság értesülései szerint egy budapesti és néhány Pest megyei körzettel kapcsolatban (így többek között a VI–VII. kerület, illetve Vecsés és Dabas) kell még egyeztetnie a szövetségi vezetőknek, néhány helyen (például: XII. kerület, Győr, Mosonmagyaróvár, Nyírbátor, Dombóvár) pedig bár állítólag már megvan a jelölt, a személye mindaddig titok, amíg Bajnai Gordon be nem jelenti személyesen a helyszínen.

Kaposvár az egyik olyan körzet, amelyet az MSZP az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen adott át az Együttnek, ahol egyelőre nincs jelölt. Szentendrén pedig, ahol Bajnaiék eredendően Gulyás József egykori SZDSZ-es képviselőt akarták indítani – miután az MSZP közölte, hogy Gulyást nem tudják támogatni –, helyette még új jelöltet kell találniuk.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a Népszabadságnak azt mondta: a jelöltek megvannak, mindössze a szövetségi megállapodás részeként hivatalosan is egyeztetni és véglegesíteni kell a személyeket. „Érdemi személyi viták nincsenek” – tette hozzá a politikus.

Ezzel együtt néhány induló már biztos az Együtt–PM névsorában: Baján például a fogorvos Michna Ottó, Gyulán az újságíró Bod Tamás, Miskolcon a szintén újságíró Nagy Korsa Judit, Szegeden Bátyai Edina, Szentesen a háziorvos Komáromi Zoltán, Egerben a volt dohánygyári vezető Szalóczy Géza, Esztergomban a PM-es Szilágyi László, Vásárosnaményban a volt SZDSZ-es Sértő-Radics István, Körmenden pedig a Szolidaritás-párti Wrzava Pál indul majd. A budapesti körzeteket illetően biztos, hogy az V. kerületben a Milla-elnök Juhász Péter, a II. kerületben a volt Fidesz-alapító Szelényi Zsuzsanna, a XXII. kerületben pedig a PM fővárosi képviselőjeként dolgozó Somfai Ágnes száll versenybe.

A szocialistáknál már zajlik a jelölési időszak, de várhatóan csak az október 12-i választmány előtt „üthetik le” a pártlista első verzióját. Azt több, egymástól független bennfentes forrásunk is hangsúlyozta, hogy az MSZP névsorának első traktusában a jelenlegi vezetés tagjai (így például Botka László választmányi elnök, Velez Árpád pártigazgató, Simon Gábor elnökhelyettes, Horváth Csaba és Gúr Nándor alelnökök, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Józsa István frakcióvezető-helyettesek, Tóbiás József frakcióigazgató, illetve az országos elnökség tagjai, például az Együtt-megállapodás miatt egyéni körzet nélkül maradt Kunhalmi Ágnes) kapnak majd befutó helyeket.

Forrásaink egyúttal azt is határozottan állították: félrevezető volt az internetes médiában legutóbb megjelent információ, miszerint a párt korábbi „nagy bölényei” az elsők között szerepelnek majd a névsorban. „Lesz helyük, de a párt megújulását a lista összeállításakor is egyértelműen bizonyítani fogjuk” – tette hozzá egyik bennfentes forrásunk.

Szilágyi László (PM) Esztergomban indul
Szilágyi László (PM) Esztergomban indul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.