Baján szervezett voksszállítás történt?

A 32-es szavazókörben 68 szavazattal veszített Teket Melinda, az Összefogás Bajáért (MSZP, Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció) képviselőjelöltje a vasárnap Baján tartott időközi önkormányzati képviselő-választáson. Valójában ebben a szavazókörben dőlt el a választás, a teljes körzetben ugyanis 61 szavazattal kapott kevesebbet a baloldali jelölt, mint a legtöbb voksot szerző fideszes Kovács Csaba.

A 32-es szavazókörhöz egy tanyás terület választópolgárai tartoznak. Sok roma él a környéken, ott lakik a bajai önkormányzat tulajdonában lévő Kommszolg Nonprofit Kft. közmunkásainak jelentős része. Ehhez a szavazókörhöz tartozik Horváth Szilveszter, a Bajai Cigány Önkormányzat elnökének lakóhelye is. Az Összefogás Bajáért aktivistái úgy látták, hogy ebbe a szavazókörbe váltott autókkal hordta a roma szavazókat Horváth Szilveszter. Ez annál gyanúsabb volt nekik, mivel a kisebbségi önkormányzati vezető korábban a Bajai Cigány Önkormányzat Facebook-oldalán közzétett egy felhívást, hogy nemsokára kipostázzák a kopogtatócédulákat, és azokat „legyetek szívesek az irodámba behozni, vagy elmegyek értük, így tovább tudok segíteni nektek, köszönöm a segítségeteket”. Mivel úgy látták, hogy a szavazók szervezett fuvarozása történik, ami törvénysértő – a nehezen mozgó vagy idős beteg szavazók mozgóurnát kérhetnek törvényesen –, egy idő után követték az autóját, és filmre vették. Rögzítették azt a jelenetet is, amelyben Horváth megállt előttük a kocsijával, elállta az utat, és felelősségre vonta őket, hogy miért követik. Közölte, kihívja a rendőrséget. Mivel ettől a baloldali aktivisták nem ijedtek meg, azt mondta: „egyébként jöhettek oda a cigánytelepre, lehet, hogy összetörjük a kocsitokat”.

A baloldali aktivisták ekkor bejelentést tettek a rendőröknek. Ifj. Michna Ottó, aki az MSZP–Együtt–PM közti megállapodás szerint a parlamenti választáson a két párt közös jelöltje lesz Baján, aktivistaként jelen volt a helyszínen. Elmondta: először azt a választ kapták, menjenek a bajai rendőrségre feljelentést tenni. Ragaszkodtak hozzá, hogy jöjjön ki a rendőrségi autó, hogy megmutathassák: szervezetten szállítják a szavazókörbe a szavazókat, ami törvénytelen. Amikor a rendőrség megjelent a helyszínen, egy időre le is állt a választás, alig érkezett új szavazó. Ám jegyzőkönyvet nem vettek föl a helyszínen, azért a bejelentőknek be kellett menniük a rendőrségre, ahol két órán át írták a jegyzőkönyvet. Eközben megjelent a helyszínen három fideszes önkormányzati képviselő, valamint Zsigó Róbert bajai polgármester, országgyűlési képviselő személyi titkára. Ők a figyelőként helyszínen maradt MSZP-s Széll Péter egykori polgármestert próbálták meggyanúsítani azzal, hogy a baloldali szavazókat hordja a szavazókörbe. Közben újabb roma voksolók érkeztek, az egyik gépkocsit vezető férfi odakiáltott a képviselőknek: ugye az nem törvénytelen, ha a családtagjaikat elhozzák voksolni?

A bajai 3. számú önkormányzati választási körzethez öt szavazókör tartozik: két belterületi családi házas és három tanyás. Ez masszívan jobboldali körzetnek számít, egyedül 2002-ben tudott ott nyerni a baloldal jelöltje. Ehhez képest a vasárnapi időközi választáson mindkét belterületi szavazókört Teket Melinda nyerte meg. Ő nyert az egyik tanyás körzetben is. Két tanyás körzetben viszont veszített: az egyikben 21-gyel, a másikban, a 32-esben 68-cal. Ebben a szavazókörben lényegesen magasabb volt a részvételi arány, mint a másik két tanyás területen. A végül a számára győzelmet hozó választókörben fenyegette meg kocsijuk összetörésével a baloldal megfigyelőit Horváth Szilveszter, és ugyanebben a körzetben az ő felesége tagja volt a szavazatszedő bizottságnak.

A baloldali megfigyelők szerint ez a helyzet alkalmas lehetett arra, hogy a közmunkától, segélyektől, közgyógyellátási igazolványoktól függő szegény családokat megfélemlítsék: elveszítik az önkormányzat jóindulatától függő járandóságaikat, ha otthon maradnak, vagy nem a Fidesz jelöltjére szavaznak.

Horváth Szilveszter kérdésünkre tagadta, hogy kocsijuk összetörésével fenyegette volna a megfigyelőket. Szerinte sérti a személyiségi jogokat, ha filmezik a szavazókörbe igyekvőket vagy követnek gépkocsikat. Ezért állt meg, de szerinte azt mondta: a cigánytelepen olyan rosszak az utak, hogy összetörik a megfigyelők gépkocsija, ha oda bemennek. (A felvétel tanúsága szerint rosszul emlékezett.) A Facebookon való kopogtatócédula-gyűjtésről azt állította: csak segíteni akart a tájékozatlan választópolgároknak. Amikor a kommentekben szóvá tették, hogy ez kifogásolható, levette a felhívást. Kérdésünkre, kinek adta volna az összegyűlt kopogtatócédulákat, Horváth Szilveszter azt felelte: bárki jöhetett volna értük.

Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre közölte: feljelentés-kiegészítést kértek, a részletekről nem tud beszélni. Így a mellékelt videót sem kommentálja, amelyen a fenyegetést rögzítették.

Ifj. Michna Ottó szerint valójában megnyerték a választást, hiszen abban a szavazókörben dőlt el a végeredmény, ahol bizonyíthatóan törvénysértések történtek. Az MSZP bajai választókerületének elnöke, Hajdú Miklós és Barna György alelnök reméli, hogy tisztességes körülmények között kivizsgálják a törvénysértéseket, a beadott feljelentéseket – de tartanak is attól, hogy végül a kormánypárt hatalmi befolyása érvényesül a nyomozásnál.

A Fidesz is választási csalást emleget

A Fidesz szerint a baloldal a bizonyítványát magyarázza az után, hogy a bajaiak világosan eldöntötték: nem kérnek a „Gyurcsány–Mesterházy–Bajnai” jelöltből – közölte Zsigó Róbert.

A Fidesz szóvivője lapunk azon kérdésére reagált így, hogy a bajai baloldali összefogásban részt vevők szerint választási csalás történt a vasárnapi helyi időközi önkormányzati választásokon, amiért megóvják annak végeredményét. Mint mondta, míg a baloldal két beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz a bajai választás után, addig a Fidesz három bejelentést tett: kettőt kampánycsendsértés, egyet pedig a választók törvénytelen utaztatása miatt, amit konkrét felvételekkel tudnak bizonyítani.

Munkatársunknak fideszes és kereszténydemokrata képviselők is határozottan visszautasították azt a baloldali megközelítést, hogy Baja a parlamenti választások „főpróbája” lett volna. Ez aránytévesztés, az ellenzék „érthetetlen módon túlságosan is megemelte a tétet”, és meg kell magyarázniuk a „majdnem győzelmet” – fogalmazott egy kormánypárti politikus, elismerve, „a Fidesznek sokkal jobban kellene szerveznie a terepmunkát”, mivel a kétharmados győzelem után helyben is „mindenki valaki lett”, így a mozgósítás csodafegyverét „újra kell fényezni és tölteni”. Baja olyan szempontból volt főpróba, hogy teszteljék, miként működik a fideszes mozgósítás – fogalmazott egy államtitkár lapunknak. (Csuhaj Ildikó)

Teket Melinda 61 szavazattal maradt alul
Teket Melinda 61 szavazattal maradt alul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.