Jászberény: Alpolgármesteri engedély alapján lopták a fát?

– Nyúlik ez az ügy, mint a rétes tészta, a hivatal meg csak sunnyog – ezt mondják Jászberényben arról az ügyről, ami tavaly tavasz óta borzolja helyiek, különösképp a város külterületén lévő Neszűrben élők vagy ott földekkel rendelkezők kedélyét.

Baráth László, az Összefogás Jászberényért civil szervezet önkormányzati képviselője jelezte először: felháborodott helyiek fordultak hozzá azzal, hogy a város tulajdonában lévő külterületi földekről több száz köbméter fát kivágtak, amikor pedig kérdőre vonták az elkövetőket, ők írásos engedélyt lobogtattak. Ezen nem más, mint a fideszes jászberényi alpolgármester, Juhász Dániel aláírása szerepel engedélyezőként. A fákat sokszor barbár módon, derékmagasságban vágták ki, rengeteg gallyat, szemetet hagyva maguk után.

Kivágott akác
Kivágott akác FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

– Az ügy több sebből vérzik –mondja Balogh Béla, az MSZP városi vezetője, aki több alkalommal sürgette annak tisztázását, hogy ki és milyen felhatalmazással károsította meg a várost, hová került, s kinek a zsebét gyarapította a közel hatszáz köbméter, jó minőségű akácfa ára.

Baráth László idén márciusban a város jegyzőjéhez fordult. Azt kérdezte, hogy kik és milyen felhatalmazással vágtak ki több millió forint értékben akácfát, s hogyan adhatott engedélyt a fakivágásokra az önkormányzat nevében, a polgármester, a jegyző és a képviselő-testület tudta nélkül az alpolgármester. Gottdiener Lajos jászberényi jegyző elrendelte az ügy kivizsgálását. Öt hónapig tartott.

Végül kiderült: az érintett területeken a kistérségi Startmunka mintaprogram keretében dolgoztak brigádok, köztük azok, amelyeknek a mezőgazdasági földutak rendbetétele volt a feladatuk a külterületeken. Ennek érdekében több esetben elkerülhetetlen volt az utak mentén elhelyezkedő „fás szárú növények” kivágása – ezt egy kormányrendelet szerint az illetékes jegyzőnek kell engedélyeznie.

Az erdőbirtokosság egyik képviselője, egy erdész az ügy kivizsgálásakor azt mondta: amikor észlelte, hogy az utak mellől, valamint az erdő területéről fákat kezdenek kivágni, rögtön jelezte, de azt a választ kapta, hogy a fákat a Startmunka program keretében vágják ki a közmunkások. Ő ezt az indoklást nem fogadta el, mivel a helyszínen is azt tapasztalta, hogy a közmunkások nem csak a kijelölt területről vágják ki a fákat.

Ráadásul csak az akácfákat vágták ki, az út mellett lévő nyárfákat nem. Az erdész a polgármesteri hivatalba is tett bejelentést az aljegyzőnek, de senki nem intézkedett. Hiába próbált több fórumon is segítséget kérni, mindig arra hivatkoztak, hogy a közmunkaprogram dolgozói hivatalosan, engedéllyel végzik a fák kivágását. Hozzátette: a Nagykáta felé vezető út bal oldalán szintén rengeteg, legalább 500 köbméter fát vágtak ki elképesztő szakszerűtlenséggel.

Az út amúgy elég széles, így semmi nem nem indokolta a kivágásokat. Főképp, mert a legtöbb akácot nem közvetlenül az út széléről, hanem bentebbről vágták ki, ahol viszont tényleg indokolt lett volna a gallyazás, ott ezt nem tették meg. Vélhetően azért, mert a gallyak nem képviseltek semmilyen értéket a számukra. Egyértelmű, hogy a dolgozókat csak az érdekelte, hogy minél vastagabb fákat vágjanak ki.

– Ezen állítások valódiságáról a hivatalom dolgozóival a helyszínen meggyőződtünk, valamint arról is, hogy több helyről a gallyak még a mai napig sem lettek elszállítva – fogalmazott a jegyző. A vizsgálat megállapította, hogy nemcsak önkormányzati területekről, hanem például a Zagyvamenti Mezőgazdasági Zrt. és a magyar állam tulajdonában lévő földekről is vágtak ki fákat. Utóbbi miatt Jászberény fideszes polgármestere, Szabó Tamás egyfajta bocsánatkérő levelet írt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökhelyettesének, hangsúlyozva, hogy a jövőben mindent megtesznek a hasonló esetek elkerüléséért.

A mezőgazdasági projektet a közmunkaprogram dolgozói a hajtai részen kezdték: a csoportvezetőket tájékoztatták arról, hogy a kivágott nagyobb fákért mindennap tehergépkocsit fognak küldeni, hogy azokat a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Zrt. telephelyére szállítsák. A legtöbb esetben a kiküldött tehergépjármű üresen érkezett vissza: a közmunkások rokonai napközben lovas kocsival és utánfutóval a kivágott fa nagy részét elhordták a munkaterületről. Előfordult az is, hogy a nappal kivágott és feldarabolt fákat az út szélére helyezték el, de azok éjszakára eltűntek.

A mezőgazdasági csoportban dolgozó közmunkások közül többen is elmondták: engedélyt kaptak arra, hogy a kivágott fákat megtarthassák azért, hogy a téli tüzelőanyaguk biztosított legyen. Volt, aki 30 mázsa fát vitetett így haza. Csak annyi volt a feltétel – mondták –, hogy a szállítás nem történhet munkaidőben, és nem vehették igénybe a közmunkaprogram keretében használt szállító járműveket. Többen egybehangzóan állították: a fa hazaszállítására olyan alpolgármesteri engedéllyel rendelkeztek, amely a csoport nevére szólt.

– Valóban állítottam ki ilyen engedélyt, amely lehet, hogy formailag hibás vagy hiányos volt, de a tartalmát a mai napig vállalom – mondta lapunknak Juhász Dániel alpolgármester. A jegyző vizsgálata megállapította, hogy az úgynevezett tulajdonosi hozzájárulásnak több formai hiányossága van, például nem tartalmazott iktatószámot, az alpolgármester pedig nem jogosult önállóan tulajdonosi hozzájárulás kiadmányozására, csak a polgármestert helyettesítő jogkörében. Ezért a kihágásért később a város polgármestere figyelmeztetésben részesítette az alpolgármestert. Az ellenzéki képviselők ezt az eljárást is bírálták, mondván: az alpolgármester munkáltatója a képviselő-testület, így nekik kellett volna arról döntést hozniuk, milyen fegyelmi vétséget követett el Juhász Dániel, s azért milyen büntetés jár.

– Szociális indokai voltak a fakivágási engedély kiadásának, s nevetséges, hogy egy általam aláírt papír miatt most ipari méretű falopások felelősségét akarják a nyakamba sózni – mondta az alpolgármester. Szerinte a közmunkások eleve nem vihettek haza nagyobb mennyiségű fát, mert nem volt erre megfelelő szállítóeszközük. Sokkal inkább az történt – tette hozzá –, hogy az érintett munkaterületre később jöttek az igazi fatolvajok, s okoztak tetemes pusztítást.

„Összegezve bebizonyosodott, hogy a közmunkások fákat vágtak ki a külterületi részről. A meghallgatott személyek nyilatkozatai alapján az is megállapítható, hogy ismeretlen személyek nagyobb mennyiségű fát eltulajdonítottak a munkaterületről. Annyi bizonyos, hogy a közmunkaprogramban dolgozók napi munkavégzési idejének lejárta után történtek ezek az esetek, napközben több ellenőrzést kaptak. Arról is beszámoltak, hogy az ismeretlen elkövetők feltehetően éjszaka vitték el a kivágott és ott hagyott fát. (…)

Az is egyértelműen megállapítható, hogy a dolgozók júliustól már »hivatalosan« is rendelkeztek engedéllyel arra vonatkozóan, hogy a fakivágás során keletkezett hulladék faanyagot téli tüzelőanyag biztosítása céljából hazavihetik. Mivel az engedélyben az szerepelt, hogy a szállításhoz nem vehetik igénybe a közmunkaprogram járműveit, azt saját úton kell megoldani, ez magyarázatot ad arra, hogy idegeneket láttak fát szállítani a külterületről” – foglalta össze a vizsgálat eredményeit a jegyző. E tényekre alapozva Jászberény polgármestere az ügyben néhány hete ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett. E nyomozás talán választ ad majd arra a kérdésre is, amely leginkább foglalkoztatja a jászberényieket: hová tűnt el a több száz köbméter kivágott fa, s kinek a zsebébe vándorolt a vételára?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.