Bicskei rendőrök, felcsúti pénz

Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul lapunk munkatársa annak kivizsgálását kérve, miként lehetséges, hogy máig nem hallgatták ki tanúként a Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt álló területet érintő, engedély nélküli fairtási ügyben, amelynek február 6-án szemtanúja volt.

Az ügyben az erdő tulajdonosai és az LMP képviselője, Lengyel Szilvia feljelentést tett. Az eset Csabdi Tükröspusztán, a Tiborcz család birtokának tőszomszédságában történt, ahol a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül irtották a fát heteken át a Tiborcz Eszter által elnyert 157 hektár állami föld két szántója közt fekvő, magántulajdonban lévő területen.

Miként arról már írtunk, becslések szerint száznál több fát vágtak ki az 1,6 hektáros erdőből, s szemtanúk szerint egy részüket a képünkön látható Massey Ferguson traktorral és a hozzá csatolt 10 tonnás pótkocsival szállították el, a Tiborcz-uradalmon keresztül. A Story magazinban közölt képen Orbán Viktor lánya és veje, Tiborcz István a lagzin ugyanezen a traktoron látható.

A munkagép a Tiborcz István többségi tulajdonában álló családi vállalkozás – ennek tagja a nővér, Tiborcz Eszter és az orvos, majd temetkezési vállalkozó apa, valamint a báty, aki Németh Lászlóné energiaügyi tanácsadója –, az ES Hungary Kft. birtokában van. Az erdészeti hatóság február 8-án járt a helyszínen és megállapította az engedély nélküli fakivágás tényét. Hivatalból bejelentést is tett a Bicskei Rendőrkapitányságon, ám onnan nem mentek ki a helyszínre.

Azt mondták, a völgyben már csönd van, elhallgattak a munkagépek. A falopási ügyet végül a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság kezdte vizsgálni, de aztán az visszakerült a Bicskei Rendőrkapitányságra. Ennek oka valószínűleg az, hogy a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség júliusban megszüntette a természetben okozott kár megállapítására indított eljárást.

Szerintük az irtás nem okozott kárt a madárfajokban. A folyamatban lévő, a Bicskei Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás tétje valójában az, hogy a jobbára szerény anyagiak közt élő nyolc tulajdonosnak kell-e kifizetnie az 1,6 hektáros erdő újratelepítési költségeit, vagy „osztoznak” a kárenyhítésben a tolvajokkal.

Idetartozik, hogy a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti önkormányzati testület nyáron egymillió forint támogatást szavazott meg a Bicskei Rendőrkapitányság támogatására, cserébe a jól végzett munkájukért. Az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került Felcsút – amely tízmilliókat vesz föl a költségvetésből ezen a jogcímen – a költségvetési tartaléka terhére szavazta meg a helyi kapitányság támogatását.

Az ES Hungary Kft. gépe februárban a helyszínen
Az ES Hungary Kft. gépe februárban a helyszínen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.