Nem kérnek a tűcseréből

Minden előzetes egyeztetés nélkül felbontotta Józsefváros a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében az alapítvány az intravénás droghasználók számára biztosított tűcsereprogramot. Kocsis Máté polgármester előterjesztése szerint az alapítvány nem gyűjtötte be a közterületekről a használt injekciós tűket.

Kocsis Máté – a Fidesz kommunikációs igazgatója – indoklásként azt mondta: Józsefváros nem tudja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről idejönnek a drogosok steril tűért. Ha a főváros legalább 30 pontján lesz ellátó, akkor Józsefváros is kiveszi a részét a programból, de maga nem vállalja át mások terheit.

Attól persze, hogy a tűcsereprogramot kitiltják a kerületből, még nem lesz kevesebb az eldobált tű, sőt. A Kék Pont Alapítvány nem véletlenül működtette anonim szolgáltatását előbb a VIII. kerületi Kálvária téren, majd az eddigi megállapodásnak köszönhetően kedvezményes bérleti díjjal kapott, Magdolna utcai helyiségben. A Józsefvárosban ugyanis kiemelkedően magas az intravénás drogfogyasztás és a hepatitisfertőzöttség. A program épp a betegségek közös tűhasználat miatti terjedésének megállítását célozza azzal, hogy a használt tűk leadásáért cserébe sterilt kapnak a használók. A Magdolna utcai helyiségben emellett úgynevezett ártalomcsökkentő tanácsadással, vitaminokkal és óvszerekkel is igyekeznek segíteni a hozzájuk fordulóknak, akik számára szűrést, tanácsadást is biztosítanak.

Rácz József, a Kék Pont Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nem igaz, hogy a programmal odavonzzák a környékre a droghasználókat. Ellenkezőleg: épp azért költöztek át, mert korábbi tapasztalataik szerint azon a környéken van a legtöbb intravénásdroghasználó.

Rácz Józsefet ugyan az ülésre nem hívták meg, és nem is egyeztettek az alapítvánnyal a megállapodás felbontásáról, ám végül szót kapott és kifejthette ellenérveit. Elmondta: a Kék Pont évek óta szorgalmazza egy komplex kezelési lánc és ellátórendszer kiépítését, drogambulanciával együtt. Jelenleg pályázati forrásokból egy „ambulanciaszerű” szolgáltatást működtet: OEP-óraszámok nélkül, szigorúan a tűcserétől elkülönítve.

Az előterjesztés – amely szerint a Kék Pont kötelezettsége lett volna az utcai drogszemét begyűjtése – nem tesz említést arról a hármas együttműködési megállapodásról, amely a Kék Pont, a közterület-fenntartó és a Városüzemeltetési Szolgálat között történt, pontos feladatfelosztással – folytatta Rácz, hozzátéve: a Kék Pontnak nem a közterületi drogszemét begyűjtése volt a feladata, hanem a kevésbé látható lépcsőházakban, eldugott helyeken található drogszemét begyűjtése. Ennek eleget tett.

Rácz rámutatott, az előterjesztés nem tesz említést a tűcsereprogramok első számú feladatáról, a HIV-, AIDS- és hepatitisjárványok megelőzéséről. A szakember szerint a tűcsere megszűnésével monitorozhatatlanná válik, hogy a vírusok bekerültek-e a közösségbe, így nem lesz esély azonnali beavatkozásokra. Ez a többségi lakosság számára is közegészségügyi katasztrófát jelenthet.

A képviselő-testület mindezek ellenére szerda délután 14 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta a polgármester javaslatát, így az év végén véget ér a tűcsereprogram a Józsefvárosban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.