Bokros Lajos a győzelem után új választást tartana

Elkészült a Modern Magyarország Mozgalom politikai programja, bemutatására országjáró körutat szerveznek. Ebből az alkalomból kérdeztük Bokros Lajos pártelnököt.

- Szólíthatom Bástya elvtársnak? Az ellenzék szövetségkötési tárgyalásai lezárultak, de önt senki sem hívta. Bokros Lajos már nem kell senkinek?

- Még nem tartjuk véglegesen lezártnak ezeket a tárgyalásokat. Álláspontunk elvi alapon nyugszik és változatlan: a kormányváltáshoz a demokratikus ellenzék teljes összefogására van szükség. A teljes egység a Demokratikus Koalíció kívülállása miatt most még nem látszik. Az biztos, hogy mi nem leszünk kerékkötői semmilyen megállapodásnak. A Modern Magyarország Mozgalom elvi politikát folytat. Anélkül is támogatjuk a teljes összefogást, hogy azonnal képviselői helyeket kérnénk cserébe. Látni kell ugyanis: ha nem fogunk össze, akkor Orbánék maradnak. Még négy év rombolást pedig az ország nem bír ki. A hatályos szabályok viszont nem hagynak más lehetőséget, mint a kényszerkoalíció megkötését. Ezt kell mindenkinek hideg fejjel és forró szívvel megértenie. A kényszerkoalícióban mindenkinek helyet kell szorítani, mert fél százaléknyi veszteség is vereséget jelenthet. A politika nem szeretet vagy gyűlölet kérdése, hanem az érdekeké.

A rezsicsökkentés újkommunista felfogásra vall
A rezsicsökkentés újkommunista felfogásra vall

- A mozgalom elsődleges célja az alkotmányosság helyreállítása, új alaptörvény és választási törvény elfogadása. Ezek megléte után nyomban új választást írnának ki?

- Nem azonnal, hanem az új, tisztességes választási szabályok megalkotása után. Az ellenzék győzelme esetén az elsődleges feladat egy olyan választási rendszer létrehozása, amely nem kényszeríti a pártokat koalícióra, hanem újra szabad és tisztességes választásokat biztosít. Jövő tavasszal tulajdonképpen csak az lesz a kérdés, hogy maradjon vagy menjen a Fidesz. Ez egy demokráciában súlyos torzulás. Értékekről, programokról, elvekről, megvalósítható elképzelésekről, az ország irányáról kellene szavazni. Ezt viszont csak egy letisztult, új választás tudja garantálni. A jelenlegi alkotmányos keretek közt egy kényszerkoalíció nem tud érdemben kormányozni, nem tudja a reformokat, akár csak az adórendszer szükséges átalakítását meglépni. A jelenlegi alaptörvény aprólékosan beszögeli, történelmi távlatokban tartósítja Orbánék rossz gazdaságpolitikáját.

- Miben tud újat mondani a MOMA?

- A MOMA konzervatív jobbközép párt. Négy olyan értéket vall magáénak, amelyet így együtt semelyik másik szervezet sem. A nemzeti elkötelezettség, az európai irányzat, a piac és a szabadság értékeit képviseljük. A magyar politikai kultúra kellően torz, így sokan a kormány világnézetét jobboldalinak nevezik, holott európai mércével mérve gyökeresen más. Az EU ellen nem törzsi, nacionalista szabadságharcot kell folytatni, mert Magyarország érdekeit éppen a minél mélyebb és hatékonyabb integráció szolgálja. Egyedüli pártként a szabadpiac, a szabad vállalkozás és a szabad kereskedelem feltétlen hívei vagyunk. Emellett a jó minőségű közszolgáltatásokat nyújtó, kisméretű, korlátozott és tisztakezű állam mellett tesszük le a voksot.

- A miniszterelnök szerint a kampány a rezsicsökkentésről szól. Önök a „rezsiharc” melyik frontvonalán állnak?

- A rezsicsökkentés az egyik legkárosabb, leginkább populista és az országot hosszú távon is rendkívül negatívan érintő lépés. Minden formájában. Ha egy kormány politikai alapon rögzíteni kívánja az árakat, az egy újkommunista felfogás romboló megnyilvánulása. Az eredmény az lesz, hogy a közüzemi vállalatoknál sem beruházás, sem munkahely nem lesz. Venezuelában ugyanezt csinálták: ott már áramkimaradások vannak, mert pótlóberuházások sincsenek, viszont felélik az eddig befektetett tőkét. Ez azután a gazdaság minden más területén a növekedés és a foglalkoztatás akadálya lesz. Ráadásul szociálisan kifejezetten káros, hiszen az árcsökkentés leginkább a gazdagoknak kedvez. Ha a kormány célja valóban a társadalmi igazságosság fokozása lenne, akkor rászorultsági alapon adna pénzügyi támogatást vagy akár egyfajta rezsicsekket. Ennek a kirívóan káros intézkedésnek egyébként már most is az egész társadalom fizeti meg az árát szektorális és más adók formájában.

- Jövő tavasszal EP-választásokat is tartanak. Annak idején az MDF színeiben szerzett mandátumot. Búcsút int Brüsszelnek, vagy megpróbál újrázni?

- A MOMA listát fog állítani az európai parlamenti választásokra. Egyszerre van szükség a hazai politikai kultúra romlásának megállítására és egyfajta pozitív fordulatra, valamint arra, hogy az európai intézményekben is emelt fővel és méltósággal tudjuk képviselni a valódi magyar nemzeti érdekeket. Erre kérek ismét felhatalmazást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.