Az állatkert jövője a pannon ősvilág

Jövő tavasszal nyitja meg kapuit az idén végleg bezáró Vidám Parktól elhódított terület egy darabján a Magyar Mesepark. 2014 azonban hangsúlyozottan az átmenet éve lesz – úton a Pannon Park felé.

Az első idők fő attrakciója minden bizonnyal az új elvarázsolt kastély lesz. A magyar állatos mesék világát idéző 1500 négyzetméteres Mesevárat az állatkert egykori szolgálati lakásainak helyet adó lakóépületből alakítják ki. A környezet rendezését is magába foglaló projektre az állatkert vezetése már meg is szerezte a szükséges 500 millió forintos támogatást. Az építkezés nagy erővel zajlik, ám a végső átadásra várhatóan 2015-ig várni kell.

– De a hordót is megvesszük hozzá – vidámította a Vidám Parkért szomorkodókat Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. De egy percig sem titkolta saját örömét. – Az állatkertet eredetileg 18 hektáron alakították ki, de a rendszerváltásra 10,8 hektárra zsugorodott. Ezzel a mérettel még a hazai állatkertek között is csupán a nyolcadik, míg Európában csak három balkáni államot sikerül leelőznie. De nem a rangsor miatt vált szükségessé a bővítés. Az elmúlt évtizedben számos kedvelt állatfaj szorult ki az állatkertből helyhiány miatt. A Vidám Park fejlődését szintén akadályozta a szűk hely, így hosszú távon csak egyik intézmény maradhatott –mondta Persányi, aki szerint a vagy-vagy kérdést végül a látogatószám, illetve az ezzel összefüggő finanszírozhatóság döntötte el.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben döntött a Vidám Park bezárásáról, illetve a terület átadásáról az állatkertnek. Az idén vagyonkezelésbe kapják a műemléki játékokat is. A barlangvasút, a körhinta, a mesecsónak és a hullámvasút mellé megvásárolják a dzsungel-mesevasutat is, amely illeszkedik az állatkert tematikájához.

– Az egész területre igaz lesz, hogy az adrenalin növelésére fókuszáló gépvilág helyét az élők foglalják el: a gyerekek és az állatok. A János vitéz Tündérországát idézi „élőben” a flamingócsapat. Iluska és Jancsi falujában érezhetik magukat az ide átköltöztetett parasztudvarban bóklászó gyerekek. Mindemellé kertet alakítunk ki a honfoglalás és az ősmagyarság állatainak is – mutatta be az új mesevilágot a főigazgató, aki még ennél is nagyobbat álmodik. Pannon Parkot, amelynek egyik felén a Pannon Ősvilág, másik felén a Pannon Ősvadon kapna helyet. Ez utóbbi egy legalább két hektáron elterülő hatalmas biodóm lenne. Egy zöldtetővel fedett, nagy belmagasságú – átlagosan 20, de helyenként 40 méteres – szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafarival, kalandpályával és a vele összekötött Pannontenger-akváriummal. A Széchenyi fürdő eddig hasznosítatlanul elfolyó termálvizével fűtött csarnokot 1,5 hektáron elterülő állatkifutók vennék körül. Az élménypark szélén – részben a vidámparki parkoló helyén – 500 férőhelyes parkolót alakítanának ki.

A Pannon Park megvalósítása 15 milliárd forintba kerülne. Az előkészítésre már az idén kaptak 100 milliót. Persányi nem aggódik: a Városliget átalakítására szánt 135 milliárdba az ősvilág költségeit is beleszámították, az erről szóló kormányhatározatban nevesítetten szerepel.

A Meseparkot jövőre még állatkerti belépővel lehet látogatni, de a játékokra külön jegyet kell váltani. A Pannon Park megnyitása után az állatkert, a Mesepark és a biodóm mindegyikéhez önálló jegy szükségeltetik majd, illetve az egészre váltható lesz kombinált jegy. Ez utóbbi árára még elképzelés sincs. A Meseparkba szóló önálló jegy az állatkerti belépőnél várhatóan olcsóbb –1500 forint –, míg az ősvilág annál drágább lesz. A pannon kert megnyitása legkorábban 2017-re várható.

 

A megálmodott ősvadon
A megálmodott ősvadon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.