Orbán szerint eddig csak toldozgattak, 2014-től már tényleg fordítanak a dolgokon

A „posztkommunizmus szelleméről”, az azzal való küzdelemről beszélt Orbán Viktor vasárnap a Somogy megyei Kötcsén. A miniszterelnök megfogalmazása szerint e szellem lengte körbe eddigi kormányzásukat.

Az egyik vendég a Dobozy-kúrián elhangzottakról kiszivárgott és a tegnapi lapunkban közölt információkhoz azt tette hozzá, hogy Orbán Viktor értékelése vasárnap úgy hangzott: a posztkommunizmus jelenléte miatt a nagy struktúrák áttörését kormányának a romokon kellett végigvinni, ezért a változások – legalábbis az előző kormányok által tettekhez képest – valódi reformok, viszont az általuk elképzeltekhez képest mindössze „toldozgatások-foldozgatások”.

A kormányfő megérkezik
A kormányfő megérkezik

Ezért is fontos a 2014-es Fidesz-győzelem, mert az után már nem a „romeltakarítás”, hanem az igazi nagy fordulatok-változások következhetnek – interpretálta a miniszterelnök által elmondottakat egy másik résztvevő. Arról már tegnap beszámoltunk, hogy a zárt polgári pikniken – ahová csak a jobboldali sajtó képviselői kaptak meghívást – Orbán Viktor azt mondta, számára az elmúlt 25 éves politizálásának értelmét az adja, ha a Fidesz ismét győz a jövő tavaszi választásokon, mert akkor a Kádár-rendszert lehet végleg legyőzni, „a választás tétje a posztkommunista rendszer legyőzése lesz”.

A választási esélyekről a miniszterelnök hosszan beszélt, kiemelve, hogy a pártpolitikában lezárult a „kommunista gyökérből” fakadó pártok versenyelőnye, de 2014 még nem lefutott meccs, akkor sem, ha a baloldal nem kínál igazi alternatívát. Szerinte a győzelemhez a Fidesznek elég lesz, ha 100 százalékosra teljesít, míg a baloldalnak – tette hozzá – legalább 120 százalékra kellene önmagához képest teljesítenie, ha le szeretné győzni a Fideszt.

A baloldal kapcsán Orbán Viktor azt is megjegyezte, nyilván a szocialisták is tisztában vannak azzal, hogy 2014 számukra is választóvonal lehet olyan szempontból, hogy „nem importált” miniszterelnök vezetné a baloldali kormányt, hanem szocialista, ha győznének. Eddig ugyanis – tolmácsolta az egyik résztvevő lapunknak a miniszterelnök szavait – a koalíciós partner „mint egy kullancs” akaszkodott a szocialistákra, így nem is tudták megmutatni magukat valódi baloldali programok fényében. „Természetesen arra az esetre értette mindezt Orbán Viktor, ha Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelöltjük” – magyarázta forrásunk.

Tegnap munkatársunknak azt is elmondták, a miniszterelnök Kötcsén afféle elrettentő példaként említette Horn Gyula néhai szocialista miniszterelnök 1998-as „pályára vonulását”. Horn Gyula ugyanis mint bajnok lépett a pályára – elemzett Orbán Viktor –, ezért lepték meg a cselek, a gólok, és „ez lett a veszte”. Bízni kell a győzelemben, de nem bajnokként kell kivonulni, és nem szabad engedni a kényelemnek, hiszen minden idők legkeményebb kampányára lehet számítani – prognosztizálta állítólag a miniszterelnök.

Orbán Viktor a pikniken óvta a kormánypárti politikusokat a „hübrisztől”, azaz a gőgtől, az elbizakodottságtól. A miniszterelnök csak általánosságban válaszolt, amikor az előadását követően egy idős hölgy éppen az ilyen stílus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor azonban semmilyen nevet nem mondott, azt tanácsolta: „a hübriszre ne válaszoljon senki hübrisszel”. A jobboldali szalonokban rendezzenek esteket, lehetőség szerint hívják meg az érintetteket, és beszéljék meg velük az ilyen kérdéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.