Szorít a határidő és az időjárás

Nagy a veszélye annak, hogy több száz tatai lakásban nemhogy a fűtési idény kezdetén, de még a tél elején sem működik majd (vagy legfeljebb részlegesen) a távfűtés – értesült lapunk.

A távfűtési rendszer egyik rendkívül elavult része ugyanis mára lényegében működésképtelenné vált, a felújításra viszont még mindig várni kell, mert a rekonstrukcióra kiírt közbeszerzési eljárás továbbra sem zárult le. A feszült helyzetet jól jellemzi, hogy a még el sem kezdődött munkálatokat az eredeti tervek szerint nyolcvan nap alatt lehet elvégezni. A városban a múlt év végén vette át a távfűtési rendszer üzemeltetését a Tata Energia Kft.

A rekonstrukció azonban még az önkormányzat feladata: úgy tudjuk, az energetikai cég előre kifizette a tízéves koncessziós díjat, a helyhatóság pedig ebből és egy uniós pályázaton nyert összegből állja a felújítás mintegy 260 milliós költségét.

Mindezek után áprilisban a város közbeszerzési eljárást indított, ám ez azóta sem zárult le. Most a harmadik körben jár a procedúra, mert korábban a vesztesek rendre megtámadták, érvényteleníttették a végeredményt. A legutóbbi eredményhirdetés sem végérvényes, mert a vesztes pályázó a jövő hét végéig „fellebbezhet”. Vagyis nincs kizárva: a harmadik kör sem az utolsó. (Ennek kapcsán forrásunk megemlítette: a felújítási munkáért vívott heves csaták közvetve összefüggésben lehetnek a rezsicsökkentéssel. A nagy szolgáltatók ugyanis visszafogták fejlesztéseiket a rezsicsökkentés miatt, ezért az érintett cégeknek más megrendelések után kell nézniük. Mindez odavezetett, hogy az iparágban érintett cégek a mind kevesebb megrendelés miatt most minden munkáért az „utolsó vérig”, minden jogi lehetőséget kiharcolva küzdenek.)

Tatán akkor sem sokkal biztatóbb a helyzet, ha jövő pénteken véglegessé válna a közbeszerzési eljárás eredménye, hiszen a munkálatok bő két hónapig tartanának. A történtek miatt megkerestük a Tata Energia Kft.-t is. Kérdéseinkre azt válaszolták: „Társaságunk a vezetékcseréhez szükséges pályázati önrészt 2012 decemberében szerződés szerint biztosította az önkormányzat számára. Sem a vezetékrendszer modernizációjával, sem a közbeszerzési eljárás lefolytatásával kapcsolatban további feladatunk nincs. A vezeték cseréje az önkormányzat feladata, mely nélkül a távhőszolgáltatást nem tudjuk a lakosság egy részének biztosítani.”

Tata alpolgármestere, Horváthy Lóránt (Fidesz–KDNP) érdeklődésünkre nem vitatta, hogy a korábban tervezettnél később zárul a közbeszerzési eljárás. Az alpolgármester azonban – elismerve, hogy egyre jobban szorít az idő – biztos benne, hogy az érintett mintegy háromszáz lakás és ezer lakója nem marad fűtés nélkül. Mint mondta, ha a jövő hét végén győztest tudnak hirdetni, akkor a nyertes ajánlattevő a feladatok átütemezésével, a kivitelezés felgyorsításával jó esetben már a fűtési szezon elejére, október közepére végezhet a legfontosabb munkálatokkal. „Ha mégsem zárulna le a jövő héten a közbeszerzési eljárás, akkor a jelenlegi rendszert tennénk időlegesen működőképessé” – tette hozzá Horváthy Lóránt.

Tata alpolgármestere azt ígéri, hogy lesz fűtés, de vannak, akik aggódnak
Tata alpolgármestere azt ígéri, hogy lesz fűtés, de vannak, akik aggódnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.