Titkos tesztek a focipályán

Nagyjából fél órája beszélgetünk Oroszi László feltaláló váli műhelyében, amikor betoppan egy 12 éves forma, barna hajú srác Barcelona-mezben, egy stoplis cipővel a kezében.

– Laci bácsi, erre szeretnék kérni irányítósávos felsőrészt!

– Milyen poszton játszol?

– Támadó vagyok.

– Melyik lábad az erősebb?

– Jobblábas vagyok.

– És milyen színű sávokat szeretnél a cipődre?

– Hát, ha lehet választani, akkor kék-sárgát. És mibe fog ez kerülni?

– Nagy ára van. Azt kérem, hogy írd le, milyen változásokat tapasztalsz az irányítósávokkal: érzel-e javulást a labdavezetésben, a cselezésben, a passzoknál meg a kapura lövéseknél.

Valóban ingyen adja oda a fiúnak kipróbálni a találmányt? – érdeklődünk Oroszi Lászlótól, miután a kis focista elment.

– Sokat segít, ha megosztja velem az élményeit. Neki ráadásul, mivel általános iskolás, és nem áll szerződésben egy klubbal sem, nem is kell titkolnia, hogy az Oroszi-féle új focicsukát teszteli – mondja a feltaláló. A most 60 éves, eredetileg mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépész végzettségű Oroszi László nevéhez tucatnyi találmány kötődik, de igazán az 1996-ban bemutatott irányítósávos labdarúgócipője tette őt ismertté. Annak az újításnak az volt a lényege, hogy a cipő orr-részének keménygumiból készített sűrű bordázata (az irányítósávok) javították a lövések-passzok találati pontosságát.

Az eredeti irányítósávos focicipő 2002 óta 17 országban nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll. Oroszi szerint az engedélye nélkül ezt a megoldást használták az Adidas által piacra dobott Predator Precision és Predator Mania márkájú cipőkön. Emiatt immár 11 éve folyik a jogvita Oroszi László és az Adidas között.

– Sokan óvtak attól, hogy perre menjek egy világcéggel – mondja. – Én viszont úgy döntöttem, hogy végigcsinálom a procedúrát, akármeddig is tart. Nemcsak magamért, hanem az összes magyar feltalálóért: szeretnék példát mutatni a kétkedőknek, hogy az embernek érdemes kiállnia az igazáért.

A 2002 óta tartó pereskedésben eddig egy eljárás zárult le jogerősen: tavaly a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az irányítósávos sportcipő szabadalmának az érvényességét. A már biztosan érvényes szabadalom alapján indított szabadalombitorlási perben néhány hete a Fővárosi Törvényszék első fokon Oroszi László javára döntött, jogerős ítélet pedig jövő januárban várható az ítélőtáblán.

Akármilyen nagy is a tét a tárgyalóteremben, Oroszi Lászlót mostanában mégsem a per foglalkoztatja leginkább, hanem egy a korábbi megoldástól teljesen független vadonatúj találmánya. Ez nem más, mint egy új felületű bevonattal rendelkező labdarúgócipő. – A találmány lényege, hogy bármely sportcipőre képes vagyok felvinni egy olyan speciális anyagból készült szemcsés bevonatot, amelynek a felülete sokkal jobban tapad a labdához, mint az eddigi cipők felülete, ráadásul ez a bevonat tetszőleges egyedi bordázattal és irányítósávokkal is ellátható –magyarázza a feltaláló. – Ez a megoldás segít a focistának a labdavezetésben, pontosabbá teszi a rúgást, növeli a lövés erejét, és nagyobb ívű tekeréseket tesz lehetővé. Az előnyök különösen vizes pályán szembetűnők.

Eddig közel száz pár készült el az új bevonattal ellátott cipőből, és Oroszi László azt állítja, az önkéntes és felkért tesztelőktől egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett. Az új megoldások elterjedésénél fontos szerepe van a megfelelő referenciáknak, ám a feltaláló dolgát nehezíti, hogy a profi klubok játékosait általában szerződés köti. Akik kizárólag a csapatot támogató cég termékeit használhatják, nem mondhatnak hivatalos véleményt olyan cipőkről, amelyek nem a szponzortól származnak.

– Ennek ellenére azon dolgozunk, hogy egy ismert csapat vagy néhány híres játékos mégis felvállalja a találmány tesztelését, és komoly referenciát adjon a termékről – teszi hozzá.

Nem hivatalos tesztek már eddig is folytak, Oroszi László több olyan levelet is megmutat, amelyekben magyar és külföldi válogatott játékosok írják meg véleményüket a cipőről. Azon a felvetésünkön, hogy így azért sokáig eltarthat, amíg a piacon is értékesíthető lesz az új irányítósávos cipő, Oroszi László csak mosolyog.

– A dolog üzleti részénél jobban érdekel, hogy a találmányommal örömet szerezhetek a labdarúgóknak, különösen a magyar focistáknak, akik a játékban előnyt szerezhetnének a cipő használatával – mondja. – Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenképpen elterjed majd az új megoldás. Feltalálóként is sok tapasztalatot szereztem az elmúlt két évtizedben: remélem, hogy ezt a találmányomat nem fogják tudni ellopni tőlem.

Az irányítósávos cipő segít a labdavezetésben, pontosabbá teszi a rúgást, növeli a lövés erejét
Az irányítósávos cipő segít a labdavezetésben, pontosabbá teszi a rúgást, növeli a lövés erejét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.