'Nem a DK, Orbán az ellenfél'

Választmányi ülést tart a hétvégén a Magyar Szocialista Párt, amely várhatóan formálisan is szentesíti az Együtt–PM Szövetséggel kötött választási megállapodást, az egyéni jelöltek, illetve az országgyűlési és az európai parlamenti listák pontos összeállítását viszont csak a következő ülésen fogják véglegesíteni.

Botka László szegedi polgármester, a szocialisták pártparlamentjének elnöke a Népszabadság érdeklődésére elmondta: a szombati tanácskozáson a küldöttek várhatóan egyhangúlag fogadják majd el az Együtt-tel kötött megállapodást, ennek ugyanis teljes a támogatottsága. A jelenlévők tájékoztatást kapnak majd a többi szövetségi tárgyalás tartalmáról és eredményéről is (mint ismert, az MSZP végül nem állapodott meg sem a DK-val, sem az MSZDP-vel és a Liberálisokkal), majd a választmány megtárgyalja és kiírja a jelöltállítási szempontokat, ezzel hivatalosan is megkezdődik az indulók kiválasztási folyamata.

Botka László az együttműködési megállapodást úgy kommentálta: az Együtt–PM-mel az adott politikai szituációhoz képest a lehető legjobb megállapodást kötötték meg. A politikus rámutatott: jelen választási rendszerben az nyer, aki a legtöbb egyéni körzetet el tudja hozni, az Együtt-tel kötött szövetség pedig erre képes.

„Nem értek egyet azokkal, akik szerint a külön listák miatt most versengés indul a két párt között. Eddig is megvolt a versengés közöttünk. Arról persze megvan a politikusi és magánvélemény is, hogy lehetett-e volna mindezt másképp csinálni, hogy mindez törvényszerűen alakult-e így, de ma már ez történelmietlen kérdés. Ugyanakkor nem tartom igaznak azt sem, amikor személyes ambíciókra szűkítik le ezt a vitát. A többség kormányváltást akar, a demokratikus erők pedig szegmentáltak, és különböző elvárásaik vannak. Az objektív társadalmi elvárás nem tette lehetővé, hogy egyetlen ember mögé, egységesen fel tudjanak sorakozni. Mi megfelelő választ adtunk az adott helyzetre. Ha jogszabály szerint nem is, de politikailag mindenképpen közös jelöltjeink lesznek. Az MSZP nem csak a szocialista jelölteket fogja sajátjaként támogatni” – fogalmazott Botka László.

A szegedi polgármester a DK-val, illetve a kisebb pártokkal való eredménytelen tárgyalásról azt mondta: olyan szervezetekkel is tárgyaltak, amelyek egyébként súlytalanok voltak egy választási szövetséghez. Botka szerint abban teljes volt az egység az országos elnökségben és a megyei elnökök között (de még párton belül) is, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK feltételei elfogadhatatlanok voltak. „Az minden, csak nem tisztességes eljárás, hogy valaki két évvel ezelőtt rácsapja az ajtót a saját pártjára, és azt mondja: majd én csinálok jobbat, mert nektek nincs jövőtök. Majd amikor ez a kezdeményezés kudarcba fullad, akkor újra kopogtat, és annak a pártnak a támogatóival, szavazataival akar újra a Parlamentbe kerülni, akiket otthagyott korábban. De ez egy lezárt ügy, nekünk nem Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor az ellenfelünk. Hiszem, hogy a DK elnöke is érzi ennek felelősségét és nem az MSZP-t fogja ostorozni a következő időszakban” – tette hozzá.

A következő időszak prioritásaira vonatkozóan Botka lapunknak azt mondta: október 23-a után a demokratikus ellenzéknek kizárólag az Orbán-kormány kritikájával és az alternatíva megmutatásával kell foglalkoznia. „Van muníciónk, van programunk, minden társadalmi problémára van megoldási javaslatunk. A magam részéről mindent meg fogok tenni, hogy a baloldal közéleti szereplői ne egymással, hanem ennek megvalósításával foglalkozzanak. A versengő listák ugyanakkor komoly bizalmat is feltételeznek. A kormányváltó többség meglehetősen vegyes és színes, ami teljesen rendjén is van. Az MSZP és az Együtt–PM programjában nincsenek egymást ütő elemek. A politikai hangsúlyok természetesen máshol vannak, de ebben nem látok versengést. Mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy behozzuk a legtöbb szavazót; mindenki a saját eszközével” – fogalmazott lapunknak Botka László, hozzátéve: személyesen is részt kíván majd vállalni az országos kampányban.

Gyurcsány körlevele

„Helyi vezetőinket, jelöltjeinket több helyen megkeresik MSZP-s barátaink, megpróbálva lebeszélni őket az önálló indulásról, ennek érdekében legtöbbször önkormányzati együttműködést, helyet, pozíciót ajánlanak. Azt kérem, hogy udvariasan, de határozottan hárítsátok el ezeket a kéréseket” – áll abban az Origóhoz eljutott levélben, melyet Gyurcsány Ferenc küldött a DK-tagoknak.

 

Mesterházy Attila és Botka László, a választmányi elnök szerint a többség kormányváltást akar
Mesterházy Attila és Botka László, a választmányi elnök szerint a többség kormányváltást akar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.