Nevelőszülők főállásban

A minimálbér 30 százalékának megfelelő összegű alapdíjazásban részesül az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai tervezete szerint 2014. január 1-jétől az összes nevelőszülő: ehhez gyermekenként további, a minimálbér 20 százalékának megfelelő juttatást kapnak majd, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékát.

A nevelőszülők ezzel egyidejűleg egységes foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek, és biztosított lesz nyugdíjjogosultságuk is – derült ki Kecskés Péter főosztályvezető szavaiból a tárca által rendezett szerdai szakmai konferencián.

Jelenleg a mintegy 21 500, állami gondoskodásba vett gyermek 60 százaléka él nevelőszülőknél, a 12 900 gyerekkel azonban csak mintegy 300-an foglalkoznak főállásban, hivatásos nevelőszülőként. Számuk az utóbbi években folyamatosan csökken, a nevelőszülői hálózatok fenntartóinak ugyanis túl sokba kerül a 3-7 gyereket befogadó hivatásos nevelőszülők – gyermeklétszámtól független – havi bruttó 135 ezer forintos díjazása. A nevelőszülőknél élő gyermekek nagy többségét így az a mintegy ötezer hagyományos nevelőszülő neveli, aki legföljebb négy gyermeket gondozhat, és aki ezért gyermekenként havi 15 ezer forintot kap. Minden gyermek után jár továbbá úgynevezett ellátmány: ezt a családi pótlékkal együtt durván havi 60-75 ezer forintot kizárólag a gyerek ellátására lehet elkölteni. A nevelőszülők jelenleg szintén fölvehetik a gyerekek után a gyest és a gyedet is.

Ez utóbbi juttatások azonban a jövőben nem járnak majd a nevelőszülőknek, mint Kecskés Péter fogalmazott: azok összege a nevelőszülői díjazásban fog megjelenni. A főosztályvezető hangsúlyozta: a változtatással egyetlen nevelőszülő sem járhat rosszabbul, a hivatásos nevelőszülők díjazása 2016 decemberéig nem csökkenhet. Szerinte azonban a nevelőszülők – amellett, hogy nyugdíjjogosultságot kapnak – összességében anyagilag jobban járnak majd az új szabályozással. Példaként említette: jelenleg egy speciális szükségletű, 3 év alatti gyermek után a gyessel együtt 40 650 forintot kap egy hagyományos nevelőszülő, a tervezet szerint a jövőben 45 ezer forint lenne az utána járó díjazás.

A nevelőszülői hivatás foglalkoztatotti jogviszonnyá alakítására azért van szükség, mert a hagyományos nevelőszülők mintegy kétharmadának nincsen semmilyen jogviszonya: ennél a mintegy 3000 munkanélküli nevelőszülőnél él a gyerekek 62 százaléka. A tárca ezt a helyzetet szeretné rendezni az új szabályozással, már csak azért is, mert 2014 januárjától a 12 év alatti gyermekek már egyáltalán nem kerülhetnek gyermekotthonba, csak nevelőszülőhöz. Mivel azonban évente úgy 2200 új 12 éven aluli gyermek kerül be a rendszerbe, elhelyezésükhöz a tárca számításai szerint 450-550 új nevelőszülőre volna szükség. A csaknem 2400, jelenleg is az otthonokban élő 12 éven aluli gyermeket 2016 decemberéig kell nevelőszülőknél elhelyezni: ehhez további 500-600 nevelőszülőt kellene bevonni. A tárca ennek érdekében indította el év elején nevelőszülő-toborzó kampányát, amelynek hatására mintegy ezren jelentkeztek nevelőszülőnek, de várhatóan csak mintegy felük felel majd meg az elvárásoknak.

Kecskés Péter hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott tárgyalások alapján az már látszik, hogy lesz fedezet a nevelőszülői foglalkoztatotti jogviszony fenti módon történő bevezetésére, amelyre egyébként speciális szabályok vonatkoznak majd, mert a munka törvénykönyve csak korlátozottan alkalmazható a területen.

Számos kérdés azonban még nyitva áll. A KSH adatai szerint például a hagyományos nevelőszülők mintegy 60 százaléka csak egy vagy két gyermeket fogad be. Kérdés: ez elég lesz-e a jövőben a nevelőszülői foglalkoztatotti jogviszony betöltéséhez, azt ugyanis gyermeklétszámhoz kötik majd. Hogy mekkorához, az a konferencián nem hangzott el.

21,5 EZER

JELENLEG az állami gondoskodásba vett 21 500 gyermek 60 százaléka él nevelőszülőknél, a 12 900 gyermekkel csaknem 300-an foglalkoznak főállásban.

 

A törvénymódosításra azért van szükség, mert a hagyományos nevelőszülők mintegy kétharmadának nincsen semmilyen jogviszonya
A törvénymódosításra azért van szükség, mert a hagyományos nevelőszülők mintegy kétharmadának nincsen semmilyen jogviszonya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.