A fideszes polgármesterek futottak a bankokhoz

Levélben fenyegette meg Pintér Sándor belügyminiszter a települési polgármestereket, hogy ha a hitelező bankokkal együttműködve igénybe veszik azt a lehetőséget, hogy a kormány átvállalja az első adósságkonszolidáció után még megmaradt adósságukat, az a büntető törvénykönyv vagyon elleni bűncselekményei közé is tartozhat.

A szeptember 6-án írott miniszteri levél arra hivatkozik, hogy a 2013. évi költségvetés idén júniusi módosítása során lehetőség nyílt arra, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok megmaradt teljes adósságát – abban az esetben, ha a hitelező bankok az átvállalásra felkínált adósságrész 7 százalékát 2013. december 20-ig a költségvetésbe befizetik.

Az ezt lehetővé tevő zárószavazás előtti módosító javaslatot a kormány nevében adta be Varga Mihály pénzügyminiszter, és június 27-én a jelen lévő 183 fideszes képviselő közül 183-an szavazták meg. Információink szerint nagy lelkesedést váltott ki a kormány által biztosított törvényi lehetőség. A fideszes polgármesterek futottak a hitelező bankokhoz, amelyeknek azonban nem állt érdekükben egyetlen fityinget sem kifizetni az önkormányzati adósságból. Azt javasolták, hogy vállalják át az önkormányzatok a bankokra kirótt 7 százalékot.

Az önkormányzatoknak ez így is nagyon jó üzletnek látszott: elengedik a megmaradt összes adósságukat, ha kifizetik a 7 százalékát. Mivel a törvénymódosítás a hitelezőkkel való megállapodást írt elő, számos önkormányzat ebben állapodott meg a bankokkal. Több helyen rendkívüli közgyűlést hívtak össze a nyár kellős közepén, hogy erről határozatot hozzanak.

A nagykanizsai fideszes polgármester, Cseresnyés Péter által a soron kívüli közgyűlésre beterjesztett, a birtokunkba jutott előterjesztésben szó szerint az szerepel, hogy ha a bankok nem, vagy csak részben vállalják az előírt 7 százalék befizetését, akkor a pénzintézetek helyett a kifizetést az önkormányzat tegye meg. Az előterjesztés a polgármesterre hárítja a feladatot, hogy az ehhez szükséges fedezet biztosításáról intézkedjék.

Valószínűleg ezt nevezi vagyon elleni bűncselekménynek fenyegető levelében a belügyminiszter. Információink szerint ugyanis nagy veszekedés tört ki a Fidesz múlt heti frakcióülésén erről a megoldásról. A fideszes polgármester-képviselők azzal érveltek, hogy ők csak a költségvetési törvénynek a kormány által javasolt módosítását akarták végrehajtani – a törvényben az szerepel, hogy szeptember 30-ig meg kell állapodniuk a bankokkal. Mivel azok csak abban az esetben akartak megállapodni, ha kifizetik helyettük a 7 százalékot, hát arról állapodtak meg.

Ez azonban nem illik bele a miniszterelnök bankellenes hadjáratába, ezért a szeptember 9-i első ülésnapon megszavazták a költségvetési törvény újabb módosítását, amely a júniusi törvénymódosítást hatályon kívül helyezi – ugyanazok a fideszes képviselők, köztük polgármesterek, akik korábban versengve rohantak a bankokhoz, felajánlva, hogy átvállalják helyettük a 7 százalékot, csak kérjék a kormánytól az adósság átvállalását.

Pintér Sándor kormánytagok gyűrűjében
Pintér Sándor kormánytagok gyűrűjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.