Vagyonmentés cégnévcserével

A bíróság ítélete ellenére a kereskedő nem fizet kártérítést a tönkrement autóért.

– Menjen el! Menjen el! Mészáros Gergő Illés csak ezt ismételgeti, amikor autókereskedésében igyekszem szóra bírni. A 32 éves, kaposvári férfi rutinos elzavaróvá vált, amióta egyik volt vevője, Szili Mónika követeli tőle jussát. A siófoki asszony 2011 szeptemberében 1,4 millió forintért vett Mészáros cégétől, az M-Car Plusz Kft.-től egy hétéves Renault Megane-t. Az autó motorja négy hónap múlva a turbófeltöltő tengelyének kopása és a hengerbe jutó motorolaj kigyulladása miatt leállíthatatlanná vált, majd „besült”.

Az elromlott autót még augusztusban visszavitték a kereskedő kapuja elé, most is ott áll, a károsultak azonban egy fillért sem kaptak
Az elromlott autót még augusztusban visszavitték a kereskedő kapuja elé, most is ott áll, a károsultak azonban egy fillért sem kaptak

A kocsi javítása legalább félmillió forintba került volna. Szili Mónika férjével felkereste a kereskedőt, és jelezte: a hibát elhallgatva adták el az autót, ezért a javítás költsége az eladót terheli. Mészáros erre nem volt hajlandó, ezért az asszony bírósághoz fordult. A per során kiderült, hogy az 1,4 millióért eladott autót az M-Car 880 ezerért vette 2011 júniusában, s akkortájt a kocsi kilométerszámlálóját visszapörgették. A korábbi tulajdonosok 185 ezer kilométert tettek meg az autóval, az M-Car viszont 116 ezres óraállással adta el a járművet. Emiatt Szili Mónika csalásért feljelentést tett. A nyomozók a csalást bizonyítottnak látták, az órabuherálót azonban nem sikerült azonosítaniuk. A polgári pert így is megnyerte a siófoki asszony: a Kaposvári Járásbíróság idén márciusban úgy döntött, legyen az autó az M-Car Kft.-é, a cég meg fizesse vissza a jármű teljes árát.

Áprilisban Szili Mónika és férje megkereste Mészárost a kamattal és a perköltséggel csaknem 2 milliósra hízott kártérítés dolgában, s ő ígérte: fizet. De nem tette, és Sziliéket többé nem fogadta. A házaspár közben azzal szembesült, hogy az M-Car Plusz Kft.-n nem tudnak egy forintot sem fogni. A cég tartozik az adóhatóságnak is – a kiszivárgott információk szerint 10 millióval –, s a kft.-nek nincs vagyona. Bár az M-Car Plusz a neten még hirdeti az udvarán álló autókat, ha betérünk a kereskedésbe, azzal szembesülünk, hogy ott már egy másik cég működik. Azt úgy hívják, hogy M-Car Plusz 2012 Kft. Mert az M-Car Plusz Kft. még létezik ugyan, de 2012 ősze óta nem árusít. Vélhetően azért, mert bevételeit lefoglalnák. Amúgy az M-Car Plusz 2012 Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, profilja és telephelye ugyanaz, mint az M-Car Plusz Kft.-é, ám ettől még az új kft.-n nem érvényesíthető a jogerősen megítélt kártérítés.

Ezért Szili Mónika nem is fordult végrehajtóhoz, mert ha megtenné, az újabb százezres, behajthatatlannak tűnő kiadásba sodorná. A pernyertes asszony nem érti, hogy lehet ilyen átlátszó trükkel kibújni a felelősség alól: lenullázunk egy kft.-t, nyitunk helyébe ugyanott egy másikat, s fütyülünk az adósságokra. A siófoki asszony elkeseredésében levelet írt az államfőnek, a miniszterelnöknek, a kaposvári polgármesternek, a fogyasztóvédőknek, a gazdasági kamarának, de csak sajnálkozó válaszokat kapott.

Az általunk megkérdezett, gazdasági ügyekben jártas jogászok is elég reménytelennek látják a történetet. Egyikük megjegyezte: a fejlettebb demokráciákban is sűrűn előfordulnak hasonló esetek, a különbség talán annyi, hogy ott a jogszabályok hosszú időre, sőt akár örökre kizárják a gazdasági szférából az adóssága elől ügyeskedően kibúvó vállalkozókat. Az ügyvédek szerint azért van egy minimális esély arra, hogy aki az adósságát hátrahagyva kimenti vagyonát, attól jogi úton lefoglalják tartozását. Ehhez azonban bizonyítani kell a vagyonkimentést. Ám a magyar rendőrség az ilyen feladatokkal ritkán boldogul (gondoljunk a kivitelező cégek százmilliárdos nagyságrendű körbetartozására: hány esetről tudunk, ahol megtalálták a pénzek „lenyelőit”?). Marad a magánynyomozó, akit megfogadni költséges és – a bizonytalan eredmény miatt –rizikós.

Szili Mónikáéknak nem telik magánnyomozóra. Az egy kislányt nevelő házaspár, miután kifizeti lakása rezsijét, havi 90 ezer forintból él. A Megane-t főképp hitelből vették, s annak havi 25 ezer forintos részletét 2017 végéig nyögik. Az autót augusztusban trélerrel visszavitték az M-Car Plusz kapuja elé. Most ott áll. Mészáros Gergő Illés mindennap elmegy mellette. Nem zavarja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.