Orbán: Mi vagyunk erősebbek!

A parlament első őszi ülésnapján Orbán Viktor ismét a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megsegítése mellett kampányolt, napirend előtti felszólalásában nyilvánvalóvá tette: konfliktusok, viták árán is folytatja a „harcát” a bankok és a „mohó” nemzetközi vállalatok (energiaszolgáltatók) ellen. A miniszterelnök ezúttal is elmondta: a rezsicsökkentés Magyarország függetlenségéről szól. Szerinte korábban kiszolgáltatott volt az ország a pénzvilágnak, az uniós bürokratáknak és politikusoknak, a mohó multinacionális vállalatoknak, amelyek hol rossz hitelekkel, hol politikai nyomással, hol pedig telhetetlen profitelvárásokkal olyan magasra emelték az árakat, hogy végül a magyar családok fizették a legtöbbet a gázért és a villanyért egész Európában. Ezért a rezsicsökkentés éppen annak a szimbóluma, hogy Magyarország képes független gazdaságpolitikát folytatni.

A devizahitelesek ügyéről is megismételte, a kormány lépni fog, ha a bankok november elejéig nem módosítják az általuk „nem jóhiszeműen” megkötött szerződéseket. A bankoknak a T. Házból üzente (amit a múlt héten az energiaszolgáltatóknak is): „eddig ők voltak erősebbek, és eddig a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz.” Senki sem fog még egyszer extraprofitot szerezni a magyar emberek kárára Magyarországon. Magyarország független, szuverén ország, a gyarmatosítás kora lejárt – hangoztatta. Végül úgy értékelt: Magyarország talpra állt, jobban teljesít, mint korábban és mint számos más európai ország, de az eredmények ellenére sincs ok az elbizakodottságra, tovább kell menni „a saját utunkon”. „A saját utunkon kell menni, állunk a viták elébe, és küzdünk az igazunkért” – mondta végül.

Schiffer András reagált először a kormányfői beszédre. Az LMP frakcióvezetője szerint „abszurd színjáték” zajlik, ugyanis nem Magyarország, hanem a Közgép és a kormányhoz közeli oligarchák teljesítenek csak jobban. Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta, az Orbán-beszéd az ötvenes–hatvanas évek pártkongresszusának hangulatát idézte. „Az emberek nem tudták, hogy sírjanak vagy nevessenek. Amiről ön beszélt, az nem ez az ország!” – fogalmazott, hozzátéve: leginkább Londonban nőtt a magyarok foglalkoztatottsága, extraprofitot pedig főként a Közgép és a Mészáros & Mészáros Kft. gyűjt be manapság. Az MSZP elnöke a rezsicsökkentés igazságossá és fenntarthatóvá tételét szorgalmazta ezért, mert most egy átlagos keresetű magyar családnak a kormány politikája miatt háromszor annyival kell többet költenie, mint amennyit egyébként nyer az olcsóbb rezsivel. A devizahitelesek megmentését erkölcsi és morális kérdésnek nevezte, ezért az MSZP stadionépítések helyett erre fordítaná a pénzt. „Ez egy ígéretcunami, a kormány nem kormányoz, hanem már kampányol. Önök a gazdagok kormánya!” – zárta felszólalását az MSZP elnöke.

„A világ rendje megingott, a mi feladatunk, hogy ezt helyre tegyük” –hangoztatta Harrach Péter. A KDNP-frakcióvezető azt emelte ki, hogy a devizahitelesek megmentéséhez a családok megerősítése is hozzájárul; ezért kell szerintük kiterjeszteni a családi adókedvezményt és létrehozni a családi csődvédelem intézményét. Vona Gábor Jobbik-elnök a rezsicsökkentés mellett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazta, illetve a fával-szénnel fűtő családok megsegítését. A Jobbik elnöke azt kérdezte: ha az Orbán-kormány és a Fidesz pontosan tudta, hogy a szolgáltatók igazságtalan tételekkel sanyargatták a fogyasztókat, akkor miért csak most, pár hónappal a választások előtt lépték meg a rezsicsökkentést. Rogán Antal a szocialistákat ostorozta, szerinte nincsenek könnyű helyzetben „a szocialista, bajnaista és gyurcsányista képviselők”, hiszen egyszerre kell kommunikálniuk, hogy ellenzik a rezsicsökkentést, valamint azt, hogy maguk is rezsit akartak csökkenteni, miközben kormányzásuk nyolc éve alatt tizenötször emeltek árat.

Viszonválaszában Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből idézett, és arra kérte a szocialistákat – Mesterházy Attilát külön is –, hogy ne oktassák ki őket erkölcsi kérdésekben. (A kormánypárti padsorokból nagy tapsot kapott). A saját hazájuk ellen beszélnek, nem a kormánnyal szemben – fogalmazott a szocialistákhoz fordulva. Azt is szükségesnek látta tisztázni, hogy a rezsitámogatás ügyében „félreértés van”, a kormánypártok nem szavaztak meg semmilyen támogatást, ők az árat csökkentik. „Én értem, hogy önök egy kommunista világban nőttek fel, és úgy tudnak gondolkodni, és az is világos, hogy mindenki csak azzal a kalappal tud köszönni, ami van neki.” A kormánypártok szerint egy modern nemzetben vannak jobb módúak, van középosztály és vannak szegények, és őket nem kijátszani kell egymással szemben, hanem nemzeti érdekegyeztető és nemzetegyesítő politikát kell folytatni – mondta a miniszterelnök, és úgy folytatta: látja, hogy a szocialistáknak fáj az, ha egy jómódú magyar ember zsebében marad a pénz, ahelyett, hogy a pénz egy német multihoz menne.

Végül a miniszterelnök – összhangban Áder János köztársasági elnök nyilatkozatával – arra hívta fel az ellenzék figyelmét, hazánk érdekében várjanak egy kicsit a kampánnyal, előtte „még dolgoznunk kellene az ország javára”.

Gyurcsány felcsúti filmet forgatott

Egy saját készítésű riportfilmet adott át egy borítékban Gyurcsány Ferenc tegnap a Parlamentben Orbán Viktornak, amelyen – saját ismertetése szerint – valaki névvel, arccal vállalja, hogyan tette tönkre Orbán és barátai tisztességes emberek életét. A volt miniszterelnök a közösségi oldalon így írt a kisfilmről: „Amit itt látnak, az maga a megrendítő gyalázat (…) Azért készült a film, hogy lássák, milyen lett az ország, és hogy a nyilvánosság védelmet nyújtson a megalázottaknak.” A riport a Facebookon és a nagyobb megosztóoldalakon érhető el.

A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés annak a szimbóluma, hogy Magyarország képes független gazdaságpolitikát folytatni
A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés annak a szimbóluma, hogy Magyarország képes független gazdaságpolitikát folytatni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.