Októbertől félezer gyógyszer ára csökken

Nem érdemes nagyobb adagot spájzolni a vérnyomáscsökkentőkből vagy egyes asztmagyógyszerekből, mert októberben a patikákban – egy újabb, immár az ötödik vaklicittel – jelentős áresés várható.

Bár az aktuális, októberi patikai árakat módosító vaklicitnek még csak az első fordulója zajlott le, de az már látszik, hogy például ugyanarra a keringési problémára ható szerek között van olyan, amelyért 1400 forintot és olyan is, amelyért csak 59 forintot kell majd fizetni.

Az árak ennél még mehetnek lejjebb is, hiszen a vaklicit második köre, amikor a forgalmazók az első körös árakat ismerve korrigálhatnak, vagyis tovább engedhetnek az áraikból, ma van. Az első, az augusztusi kör után annyi biztos, hogy 458 receptköteles készítmény ára változik, az áresés mértéke pedig elérheti akár a 72 százalékot is. Azon készítmények gyártói, amelyek már nem bírják a versenyt, kieshetnek a támogatásból, így ezen szerek ára a csillagos egekbe is kúszhat.

A vaklicit 2011-es bevezetése óta a mintegy 6-7 ezer támogatott gyógyszerből 1057-re adtak be legalább egyszer árcsökkentési javaslatot a gyártók. A gyógyszerár-támogatásokra költhető összeg valamivel több mint negyedét fedi le. A Pharmonline adatai szerint azonban ezzel a gyógyszerkiadásokat visszafogó eszközzel mindeddig leginkább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár járt jól, a közkassza 33,9 milliárddal kevesebbet költött az orvosságok ártámogatására. A legtöbbet 2012-ben spóroltak, amikor 23,6 milliárdos megtakarítást sikerült elérni. A szakmai portál elemzéséből ugyanakkor az is látszik, hogy lanyhul az árcsökkentések mértéke. A betegek eddig elég keveset nyertek, mert még mindig sokan választják inkább a megszokott, bevált orvosságukat, mint az ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, de jóval olcsóbb készítményt.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének adatai szerint az eddigi vaklicit egy átlagos patikának havonta 400-450 ezer forint jövedelemkiesést okozott. Minden vaklicitforduló után jelentős raktárkészlet – százezres veszteséggel járó – marad a nyakukon az árverseny miatt a támogatásukat elvesztő szerekből; ezek a betegeknek eladhatatlanok, és a nagykereskedők sem veszik vissza.

A gyógyszertárak pénzügyi nyűgeit már a lakosság is érzi: mind gyakrabban – az esetek csaknem harmadában – fordul elő, hogy egy-egy készítményért vissza kell mennie a betegnek. Így az, amit esetleg a beteg megnyerhetne az orvosság árán, az utazási költséggel el is veszítheti.

Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke lapunknak azt mondta: kezdeményezik, hogy a generikus program miatt a gyógyszertárakat érő veszteségeket a kormány kompenzálja. Tavaly 3,6 milliárd forint volt erre a célra, az összegből a patikák eltérő mértékben részesültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.