Ellenzéki egyezség csak Gyurcsány Ferenc nélkül?

Alig pár napja van már csak a demokratikus ellenzéki oldalnak, pontosabban az MSZP-vel tárgyaló kisebb pártoknak, hogy – szükség szerint – megegyezzenek a közös indulás lehetséges formáiról, a hét végén ugyanis a szocialisták választmányi ülésén már véglegesítik a körzetek jelöltjeinek és az országos pártlistának a névsorát.

Az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) közötti tárgyalások egyelőre akadoznak: a DK javaslatcsomagjából a szocialisták több pontot is elvi alapon elutasítottak, amelyre Gyurcsány nyílt levélben válaszolt, végül Mesterházy Attila kért konkrét ajánlatot a volt miniszterelnöktől. Erre várhatóan a hét elején érkezik hivatalos reakció. Az MSZP elnöke ebben arra is választ vár, hogy a DK hány és melyik egyéni körzetre tartana igényt, illetve Gyurcsány Ferencnek szánják-e a korábban kért második helyet az esetleges közös listán.

Megbízható forrásaink szerint a DK hét-nyolc egyéni körzetet szeretne. Ezek akár mind „tuti bukók” is lehetnek, de egy-két „behúzható” kerületre azért számítanának. Az országos listán is hét-nyolc helyet kérnének, amelyből mindössze kettő-négy lehetne az első traktusban, vagyis biztos befutó. Mindebből egy ötfős DK-frakció lehetne a következő parlamentben. A DK szerint ez vállalható ajánlat, amelynek elfogadása pusztán szándék kérdése. Ugyanakkor az esetleges megállapodás egyik legfontosabb akadálya épp a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc személyének kérdése.

DK-s forrásaink szerint ez a kérdés a pártban még „nem nyílt ki”, és az MSZP-sek is egyelőre csak nem hivatalos jelzéseket adtak. (Igaz, a DK szóvivője egyértelműen fogalmazott az elmúlt napokban: Gyurcsánynak mindenképpen helye kell legyen a pártlistán.) Szocialista forrásaink azonban arról számolnak be: az MSZP-ben már rég és egyértelműen eldőlt, hogy a DK-val csak akkor lehetséges a megegyezés, ha Gyurcsány Ferenc sem listán, sem egyéniben nem vállal szerepet.

A Népszabadság úgy tudja: az MSZP legfeljebb négy, de reálisan inkább három egyéni körzetet tud ajánlani a DK-nak (például Marcali vagy Mohács), amelyhez hozzájöhet még a főváros XII. kerülete. Ez utóbbi jelenleg az Együtt–PM körzete, de állítólag Bajnaiék készek visszaadni, cserébe egy hasonló, vidéki kerületért. Így a DK is elindulhatna egyéniben a fővárosban; igaz, a XII. kerület meglehetősen nehéz terep a baloldalnak. A három egyéni körzet mellé két listás helyet kaphat a DK, ezen határ fölé azonban az MSZP már nem kíván menni.

Úgy tudjuk, az is eldöntött kérdés, hogy ha az országgyűlési választásokon nincs megállapodás, úgy az önkormányzati választáson sem kívánnak majd közösködni a DK-val. Gyurcsányék várhatóan a hét elején még egyeztetnek Mesterházyékkal; végül a szocialisták szerdai elnökségi ülése fogadhatja el majd azt a csomagot, amelyet a szombati választmányi ülésen véglegesítenek. Miután az MSZDP-vel nem sikerült közös nevezőre jutni, így (a DK után) már csak a Liberálisok vannak: ők állítólag egy listás helyre számíthatnak.

„A szocialisták az Együtt–PM-mel zajló tárgyalások során már több ízben megmutatták, hogy nem fogékonyak a gyengébb tárgyaló partnerek erőpolitizálására. A jelen helyzetben pedig nem is az MSZP az a fél, amelynek több vesztenivalója van” – fogalmazott kérdésünkre Filippov Gábor. A Magyar Progresszív Intézet vezető elemzője szerint hiba volna lebecsülni a DK száz-százötvenezres táborának jelentőségét a kormányváltás esélyeinek szempontjából, de túlértékelni nem kevésbé.

„Gyurcsány szerepeltetése egy közös listán (pláne a második helyen) vastag kérdőjelet tenne a szocialisták egyik fő üzenete, a baloldali megújulás jelszava mellé, és valószínűleg széles szavazói körben blokkolná a baloldali »félösszefogás« növekedési esélyeit. A volt kormányfő kimaradása ezzel szemben nem feltétlenül jelentené a DK egész szavazótáboráról való lemondást. Hiszen igaz, hogy saját szavazói kivételesen elkötelezettek Gyurcsány iránt, de legalább ennyire kívánják Orbán Viktor bukását. Nem kizárt ezért, hogy a választásokon a volt kormányfő híveinek nem elhanyagolható része inkább engedne a biztos befutó MSZP tömegvonzásának, mint hogy szavazata elvesztegetését kockáztassa a parlamenti küszöböt alulról is alig súroló DK-val” – értékelt Filippov.

Gyurcsány Ferenc egyeztetésre érkezik az MSZP székházához
Gyurcsány Ferenc egyeztetésre érkezik az MSZP székházához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.