„Beszélnek összevissza”

Új hitelezői egyeztetést hív össze legkésőbb október 15-ig a Pápai Hús 1913 Kft., mert pénteken nem sikerült megállapodást kötni.

Kemerle Judit vagyonbiztos a nem nyilvános egyeztetés előtt tudósítónknak annyit mondott: az összejövetel határozatképes, az érintettek több mint 60 százaléka megjelent. Egy kissé késve érkező fiatalembert kérdeztünk, ő egy szekszárdi elektronikai céget képvisel, nekik 400 ezer forinttal tartozik a gyár, azért továbbra is szolgáltatnak, igaz, már csak készpénzért. Tudják, hogy a remélt kifizetések során előnyt élveznek az élőállatbeszállítók.

A pápai művelődési ház környékén, a tárgyalás helyszínén sok volt a rendőr és a biztonsági ember, de atrocitásra, fenyegetésre nem került sor. Az érkezők többsége tudott már arról a közleményről, amelyet péntek reggel adott ki a vidékfejlesztési tárca. E szerint az élőállat-beszállítók között a tárca három termelői csoportot azonosított, a számukra kifizethető kártalanítás összege 130 millió forint.

A mezőgazdasági termelőknek 150 millió forint fizethető ki, tehát összesen 280 millió forint kártalanítás fog eljutni a beszállítóknak a kormányzattól; ez a tervek szerint október végére az érintettekhez kerül. A sertésbeszállítóknak ezzel szemben mintegy hétszázmillió forinttal tartozik a gyár. Korábban Budai Gyula államtitkár azt ígérte, azok juthatnak hozzá a kintlevőségükhöz, akiknek a követelése nem több 2,5 millió forintnál.

– Mindenki beszél összevissza fizetés helyett – így kommentálta a közleményt az egyeztetésre érkezők többsége, de néhányan kifejezetten kedvező bejelentésnek tartották. A déli kávészünetben a gazdák tudósítónkat arról tájékoztatták: e mostani ajánlat szerint a tartozás öt százalékát fizetnék ki nekik. Korábban az is az ígéretek része volt, hogy a tartozás negyven százalékára a város tulajdonába került gyár vagyonelemeinek értékesítése után számíthatnak. Ez utóbbi azonban a pénteki tervezetben nem is szerepelt. Ezt a beszállítók nem tartják elfogadhatónak.

– Szidhatjuk az átkost, de ott ilyen gazság nem fordulhatott elő – bizonygatta a marcaltői Horváth Sándor. – Hétszentség, hogy ha az itt tárgyaló emberek befejezik az állattartást, soha többé nem kezdik újra – kiabál közbe egy dühös férfi. – Éhen hal ez a nép, vagy majd azok a konkurens gyárak termelnek, amelyek lakatot akarnak tetetni a pápai gyárra, hogy ne legyen versenytársuk.

– Az a baj, hogy a gazdák nem tudnak összefogni – kesereg hangosan a homokbödögei Pósa István.

– Megosztanak bennünket, és úgy bánnak velünk, ahogy akarnak.

– Hová lett a pénz? – kérdik többen.

– Ellopta valaki?

– Nem ez a kérdés, ez tény. A kérdés, hogy ki volt – tanakodnak.

A szünet után fél óráig folytatták a tanácskozást.

– Új hitelezői egyeztetést hívunk össze legkésőbb október 15-ig – tájékoztatta tudósítónkat Uzsoky András, a Pápai Hús 1913 Kft. jelenlegi vezetője.

– Milyen volt a hangulat az egyeztetésen? – kérdeztük.

– Vidéki ember vagyok én is, értem, hogy aki kemény munkával állatot nevel, az joggal akar érte tisztességes árat kapni. Sajnos azonban az is tény, hogy a gazdák vágyai nem állnak túl közel a mi reális lehetőségeinkhez.

– Miben változhat az új ajánlat tartalma?

– Az attól függ, hogy a vagyonelemeken jelzáloggal rendelkező Magyar Fejlesztési Bank milyen stratégiát követ. Ha ezt megismerjük, akkor tudunk érdemi ajánlatot tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.