Vidám Park: Továbbmenet nincs!

Szeptember végén végleg bezár a városligeti Vidám Park, a játékokat eladják, a céget felszámolják. Az utolsó szezon megmozgatta a közönséget.

Hozd el anyukádat!... Hogy ki? Nem baj, ő is jó lesz! Továbbmenet nincs! – harsogta a megafon a Deák téren a templom előtt tegnap, felidézve a budapesti Vidám Park egyik legnépszerűbb és legidősebb játéka, a Kanyargó tábláján díszelgő feliratot.

A választás persze nem véletlenül esett éppen erre: ennél frappánsabb összefoglalása nemigen van a 175 éves létesítményre váró eseményeknek. Mert szeptemberben bevégeztetik. A Városliget legendás nevezetessége a hónap végén végleg bezárja kapuit, és – a reményekkel szemben – nem is nyílik újra másutt. (A népligeti és a csepeli beruházás a főváros tájékoztatása szerint a konkrét pénzügyi teljesítőképesség bizonyításának hiánya miatt meghiúsult.)

Tegnap a vidám parki játékok kipróbálásának utolsó lehetőségére hívták fel a figyelmet a modern rikkancsok Budapest több pontján, köztük a Nyugati és az Erzsébet téren. – A történelmi fénykort idéző tömeg kavarog hétvégenként a Vidám Parkban. Rengeteg a gyerek, nagyon jó a hangulat – büszkélkedik Árendás Éva, a budapesti Vidám Park szóvivője. – A fokozott érdeklődésnek köszönhetően az idei látogatószám 300 ezer felett lesz, jócskán meghaladva az elmúlt évek számait.

A Vidám Parkot üzemeltető részvénytársaság végelszámolása mindezek ellenére jövő januárban megkezdődik. A területet már októberben át kell adni a szomszédos Fővárosi Állat- és Növénykertnek (FÁNK). Ettől kezdve a terület őrzése, illetve a megmaradó műemléki védettséget élvező játékok – hullámvasút, dodzsem – állagmegóvása az állatkert feladata. Az adásvételi szerződést az előzetes menetrend szerint még szeptemberben megköti a fővárosi önkormányzat az állatkerttel.

Szintén ebben a hónapban tárgyalnák a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. beszámolóját a Vidám Park mutatványos berendezéseire kiírt értékesítési pályázat eredményéről. Az első tender érdeklődő hiányában eredménytelen lett. A tegnap lezárult második pályázat – lévén az elsővel gyakorlatilag változatlan tartalommal írták ki – várhatóan szintén sikertelen lesz. A főváros korábban adott tájékoztatása szerint ha a második pályázat is érvénytelen lesz, akkor külön-külön kínálják eladásra az egyes berendezéseket.

Mindennek nem találtuk nyomát a legutolsó közgyűlési előterjesztésben, amelyben csupán annyi szerepelt, hogy a BFVK-t bízzák meg a feladattal. A közgyűlés csupán ajánlatot tett arra vonatkozóan, hogy a berendezéseket egyben hirdessék meg. Arra, hogy ezt hányszor tegyék, szó sem volt. Az viszont szerepelt a határozatban, hogy a Vidám Park végelszámolására 350 millió forintos kölcsönt biztosít a fővárosi önkormányzat. A tulajdonosi hitelt a felszámolandó társaságnak a jegyárbevételekből, illetve a mutatványos berendezések eladásából befolyt pénzből kellene visszafizetnie.

Már a döntéshozatalkor több képviselő jelezte, hogy a szezon végén elég kevés remény van minderre. A főváros előzetesen 100-250 millióra becsülte a bevételt. De még ezt is sokan túlzónak tartották, mivel a játékokat a holt szezonban kényszerértékesítik. (Nem mintha ez lenne az első tulajdonosi hitel, amit az adott fővárosi cég – lásd BKV, Fővárosi Vízművek – csak részben vagy egyáltalán nem fizet vissza.) A Vidám Parknak évente 50-150 millió forintra lett volna szüksége a fennmaradáshoz, ám az önkormányzat úgy ítélte meg, a látogatói felét elveszítő, egyre pusztuló létesítményt nem érdemes tovább fenntartani. Az állatkert viszont 100 millió forintot kapott a területbővítéshez kapcsolódó beruházási és uniós pályázati feladatok előkészítésére.

A főváros egyébként a nyár eleji előterjesztés tanúsága szerint az idei évre 274 ezer látogatót és 1,5 milliárd forintos bevételt kalkulált a Vidám Park esetében, ami csaknem duplája a tavalyi 800 milliós bevételnek. (Ráadásul a szóvivő szerint már 300 ezer látogató felett járnak.) A tavalyi 185 milliós negatív szaldót az idén 69 millióra sikerült csökkenteni. Ekkora veszteséggel, a felszámoláshoz adott önkormányzati támogatás felhasználásával éppen öt évig működhetett volna még a Vidám Park. Bár ha maradt volna, nem nyílhatna a helyén Magyar Mesék Kertje, Pannon Ősvadon és Pannon Tenger jelen áron 12-15 milliárdból.

Mutatványosok
Mutatványosok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.