Erkölcstelen, de jogszerű

Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért az ügyész, valamint a fővádlott védője is a Hunvald-per másodfokú tárgyalásán, Szegeden.

A Szegedi Ítélőtáblán a másodfokú eljárással folytatódott csütörtökön a Hunvald-per néven ismertté vált büntetőügy, amelyben a VII. kerület egykori önkormányzati vezetőit és üzlettársaikat, rokonaikat, szeretőiket vádolták különböző bűncselekmények elkövetésével. A több mint 20 vádlott közül négyet ítéltek végrehajtható szabadságvesztésre első fokon, nem jogerősen, 2012. február 24-én a Fővárosi Törvényszéken. Gál György elsőrendű vádlott, az önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke 8 év 6 hónapot, továbbá 360 millió forintos vagyonelkobzást, Hunvald György, a kerület egykori MSZP-s polgármestere 1 év 6 hónapot, Kardos Péter, a pénzügyi bizottság egykori szabad demokrata elnöke 1 évet, Kormos Lajos értékbecslő szintén 1 év börtönbüntetést kapott első fokon, nem jogerősen.

A vádirat szerteágazó bűncselekmény-sorozattal vádolta meg a politikusokat és a velük együttműködőket. A vádak egy része arról szólt, hogy Gál György elsőrendű vádlott kezdeményezésére tucatnyi önkormányzati ingatlant értékesítettek messze áron alul. Ezeket egy közvetítő cég vásárolta meg, majd már a piaci áron adta tovább az „igazi” vevőknek. Az elsőfokú bíróság bizonyítottnak látta, hogy Gál nagy összegű, ingatlanonként 20-30 millió forintra rúgó, összesen 366 millió forint csúszópénzt vett fel az ügyletekért.

A fővádlottak ellen az ügyészség csalás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés miatt emelt vádat, amit a vádirat szerint bűnszervezetben követtek el. Az elsőfokú ítélet azonban nem látta bizonyítottnak a bűnszervezet tényét, és noha Gál Györgyre súlyos szabadságvesztést szabott ki, Hunvald György esetében elfogadta azt a védekezést, hogy a polgármester nem tudott az ingatlanpanamákról, ezért ő mindössze másfél évet kapott. Ennél jóval többet, 31 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, így, amikor az elsőfokú ítélet megszületett, a strasbourgi bírósághoz fordult kártérítésért a jogtalan fogva tartás miatt.

A Szegedi Ítélőtáblán, ahová azért került az ügy tárgyalása, mert a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, csütörtökön Scherné Bagi Edit, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviselője kifejtette: az elsőfokú ítélet szerintük megalapozatlan, a bizonyítékok értékelése ellentétes a nyomozás anyagával. Az ügyésznő szerint megvalósultak a bűnszövetségben való elkövetés tényállási elemei. Hunvald György másodrendű vádlott esetében az ügyészség szerint a bíróság nem vizsgálta körültekintően, hogy más bűncselekményt is elkövetett-e, mint amit az ítéletben a terhére rótt.

Emiatt azt kérte a Szegedi Ítélőtáblától, hogy az elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelje el. Ugyanezt kérte Bárándy Péter ügyvéd, Gál György védője. Ő azért akar új eljárást, mert szerinte megkérdőjelezhető a tanúk szavahihetősége, akiknek a vallomására a bíróság Gál súlyos ítéletét alapozta. A volt igazságügyminiszter azzal érvelt: nem volt erkölcsös, amit Gál György csinált, de nem minden erkölcstelen dolog jogszerűtlen.

Ugyancsak megalapozatlannak tartotta másik védence, Szabó Zoltán egykori MSZP-s, ma a Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikus elítélését, amiért ő telefonokkal elintézte, hogy bírság fizetése nélkül vegyék le kocsijáról a kerékbilincset. Bárándy szerint ugyan szabálytalan helyen parkolt a politikus, de mivel ott egy tűzcsap volt, a kerékbilincset is szabálytalanul tették a kocsijára, amit a hívására azonnal el kellett volna távolítani. Bárándy jogi alapvetését – azt, hogy lehet valami erkölcstelen, de jogszerű – átvették mások is. Ebbe a kategóriába került, hogy szeretőknek, rokonoknak a várólista megkerülésével lakásokat adtak bérbe, majd óriási kedvezménnyel megvásárolhatóvá tették.

Tuza Péter, Hunvald védője idézte védence érvelését: a polgármesteri keretet nem szociális alapon osztják, Stadinger István tanácselnöksége óta mindig is van ilyen keret, amely arra szolgál, hogy azok is kaphassanak lakást, akik a szociális keretbe nem férnek bele. Az ügyvéd szerint ez nem sért jogszabályt, nem is büntethető. A másodfokú eljárás pénteken újabb perbeszédekkel folytatódik a Szegedi Ítélőtáblán.

A volt VII. kerületi polgármester tegnap a bíróságon
A volt VII. kerületi polgármester tegnap a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.