A Klubrádió tovább küzd

A Klubrádióval szembeni jogellenes állapot megszüntetése érdekében Arató András, a rádió elnök-vezérigazgatója levelet írt Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrég kinevezett elnökének.

Arató András ebben emlékezteti a médiahatóság elnökét arra, hogy az elmúlt években a Klubrádió és a médiahatóság között perek sokasága zajlott le. Ezek eredményeként a Klubrádiónak joga van tartósan használni egy budapesti földi sugárzású frekvenciát (92,9MHz – A szerk.), a saját szándékai szerinti, nem zenei és nem lokális műsorstruktúrával, más rádiókhoz hasonlóan, ingyenesen.

Arató ezzel arra utalt, hogy a médiahatóság április vége óta nem hajtja végre a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely a Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát, és egyben kötelezte a hatóságot, hogy az ingyenes hullámhosszra vonatkozó szerződést megkösse a rádióval. A 92,9-es hullámhosszért három évig küzdött a Klubrádió a bíróságon.

A közösségi frekvenciát még a 2010-es választások előtt nyerte el, de a médiahatóság azóta nem kötötte meg a szerződést. A közösségi besorolású frekvencia azért különösen fontos a Klubrádió számára, mert ezért nem kell frekvenciadíjat fizetni, nem úgy, mint a jelenleg használt 95,3-es hullámhosszért, amelynek éves díja 55 millió forint plusz áfa.

Ez egy kereskedelmi frekvencia, amelyet „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval hirdettek meg, ezért át is kellett alakítani a Klubrádió korábbi klasszikus hírrádiós formátumát egy beszélgetős-zenei struktúrára. Jelenleg napi szinten átlagosan 41-42 százalék zenét kell sugározniuk, reggel hat és este tíz óra között pedig 27-28 százalékot, Arató András korábban már panaszkodott is arra, hogy a hallgatóik nem ezt igénylik.

A Klubrádióba számtalan telefon és levél érkezik a hallgatóktól azzal kapcsolatban, hogy zene helyett minél nagyobb arányban szeretnének híreket, beszélgetéseket, a korábbi műsorok ismétlését hallgatni. A Klubrádió vezetése már többször jelezte, hogy amennyiben a médiahatóság megköti a 92,9-es közösségi frekvenciára szóló hatósági szerződést a rádióval, akkor természetesen lemondanak a 95,3-es, jelenleg használt frekvenciáról, és átváltanak a 95,3 MHz-ről a 92,9-esre.

Arató András a médiahatóság új elnökének írt levelében jelezte azt is, hogy ebben az ügyben korábban már többször kezdeményezte az azóta elhunyt Szalai Annamária elnöknél a jogerős ítéleteknek megfelelő megoldások megvalósítását, erre azonban eddig nem került sor, így a mai napig jogellenes állapot maradt fenn. A Klubrádió elnök-vezérigazgatója le vele végén reményét fejezte ki, hogy Karas Monika „hivatalba lépését követően végre villámgyorsan megszűnik a törvénytelen helyzet”.

Elképzelhető, hogy hamarosan lesz szerződése a Klubrádiónak, legalábbis ez sejthető a médiahatóság frissen kinevezett elnökének szavai alapján. Lapunk kérdésére, hogy az ítélőtábla döntésének, illetve az Arató András levelében megfogalmazott kérésnek eleget téve aláírja-e a szerződést, Karas Monika tegnapi, bemutatkozó sajtótájékoztatón azt válaszolta: a levélről nem tud, de a Klubrádió jelenleg is szól, öt plusz hét évre érvényes, aláírt szerződése van; „a jogállami kereteken belül mindent meg fogunk tenni, hogy az érvényes és jogos döntések megvalósulhassanak”.

Karas Monika
Karas Monika FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.