Még nincs igazgató

Ismét botrány van készülőben a komoly szakmai múltra visszatekintő Balatonalmádi Magyar–Angol Két Tannyelvű Gimnáziumban. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tegnap értesítette a tanárok, szülők, diákok, valamint a helyi önkormányzat által is elfogadott és megszavazott új igazgatót, hogy a pályázatot eredménytelennek tekinti. A történteket a Petíció az Almádi Gimnáziumért nevű Facebook-oldalon is közzétették.

Az előző tanév végén lemondott vezetői megbízatásáról Gránásiné Bácsi Tünde, a gimnázium korábbi igazgatója, aki a diákok és pedagógusok listázásáról híresült el a tavaly decemberi diáktüntetések idején. A nagy port kavart ügyben jogellenes adatkezelés miatt háromszázezer forint bírságot szabott ki a gimnáziumra a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Az angol nyelvet egyébként nem beszélő Gránásiné nem sokkal később azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem engedte be az iskolába rendhagyó órát tartani Heller Ágnes filozófust.

Valószínűleg a szülők és a tanárok ellenállása is hozzájárult ahhoz, hogy Gránásiné lemondott, s az új tanévet már a pápai református gimnázium élén kezdte meg, igazgatóként.

Az üresen maradt balatonalmádi igazgatói posztra ketten pályáztak. Egyikük a veszprémi Kész Zoltán volt, aki ebben a gimnáziumban érettségizett, aztán az ELTE angol szakán szerzett diplomát, s hat angoltankönyvnek is szerzője. Őt azonnal, e-mailben elutasította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azzal a mondvacsinált indokkal, hogy nincs pedagógiai végzettsége. Kész Zoltán azonban másoddiplomaként megszerezte a közoktatás-vezetői végzettséget is, a diplomáján pedig az szerepel: pedagógus szakvizsga.

Elutasítását követően egyedüli pályázóként maradt a középiskolában tanító Várkuti Anna. Őt a pedagógusok is támogatták, és a diákönkormányzat is.

Időközben azonban Balatonalmádiba vittek egy hat éve gyesen lévő pedagógust Simontornyáról, és kinevezték igazgatóhelyettesnek. A szülők és a tanárok már ekkor hangot adtak félelmüknek, és utaltak arra: a szervezeti és működési szabályzat szerint igazgató hiányában az általuk nem ismert helyettes vezetheti az iskolát. Gyanús volt számukra az is, hogy Várkuti Anna kinevezésére még szeptember elsején sem került sor, s az iskola történetének 25. évé ben példátlan módon, igazgató nélkül kezdték el a tanévet, amelyet már az új igazgatóhelyettes nyitott meg.

A pályázatot érvénytelennek nyilvánító – úgy tudjuk, hogy mindössze beszkennelt – határozat kedden e-mailben érkezett meg, indoklást nem tartalmaz.

A fenntartót lapzártáig nem tudtuk elérni, az iskola pedagógusai közül pedig egyelőre senki sem akart nyilvánosan megszólalni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.