Bajnai lepasszolta Gyurcsányt

A szocialista párt tagjaival és aktivistáival való összefogásra szólította fel Bajnai Gordon volt miniszterelnök az Együtt–PM szövetség választókerületi elnökeit és képviselőjelöltjeit a szervezet első országos gyűlésén szombaton – értesült a Népszabadság.

A Benczúr utcai szakszervezeti központ tárgyalójában megtartott eseményen valamivel több mint százan voltak jelen, köztük a már említett helyi vezetők és jelöltek, valamint a pártalapítók és elnökségi tagok. A Népszabadság forrásai szerint Bajnai Gordon a tanácskozáson egyebek között azt mondta: az Együtt–PM minden helyi vezetőjének, aktivistájának és jelöltjének össze kell fognia a szocialistákkal, és a kampány során meg kell mutatniuk a szövetség előnyét és erejét.

Úgy tudjuk, Bajnai az előadásában többször is hangsúlyozta, hogy ha nem lesz győzelmi hit, ha a kampány során nem tudják megmutatni, hogy ez az összefogás képes parlamenti többséget szerezni a választáson, akkor nincs értelme elindulni. „Az ősszel meg kell erősíteni a győzelembe vetett hitet” – jelentette ki. Bajnai Gordon a tanácskozás egyik szünetében tartott tájékoztatóján a Demokratikus Koalícióval kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: az Együtt–PM elnöksége nem foglalt állást a DK megkereséséről, de „szívesen beszélget” Gyurcsány Ferenccel.

Ugyanakkor – folytatta – az MSZP és az Együtt–PM megállapodása alapján a szocialisták feladata tárgyalni a DK-val, ők adhatnak át egyéni választókerületeket és listás helyeket. Ha ez megtörténik, az Együtt–PM támogatni fogja a DK egyéni körzetekben közös jelöltként induló politikusait. Mint ismert, a DK elnöke a koordinált indulásban való MSZP–Együtt-megállapodást korábban rossz döntésnek nevezte, és közölte: tárgyalásokat kezdeményez mindkét szervezettel a teljes összefogás létrehozása érdekében, de ha ez nem sikerül, akkor a DK kész egyedül indulni mind a 106 körzetben, és önálló pártlistát is állít. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hétfőn tárgyal Gyurcsány Ferenccel a két párt lehetséges választási együttműködéséről.

A Népszabadság több megbízható forrása is azt mondta ezzel kapcsolatban: egyelőre értetlenül állnak Gyurcsány és a DK álláspontja előtt, mivel korábban – állítólag – a volt kormányfő is támogatta a koordinált indulás lehetőségét, sőt részben közvetített is ennek elfogadásában az MSZP és az Együtt között. Forrásaink szerint nem elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány „csak az árat viszi feljebb” a minél előnyösebb megállapodás érdekében, ennek viszont ellentmond, hogy a DK elnöksége meglehetősen egységes volt az önálló indulással kapcsolatban.

Forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyéni körzetekben a DK-nak az ellenzéki oldalon nincs érdemi esélye, és a DK-szavazók markáns része – tudván, hogy a voksaik elvesztegetett szavazatok lehetnek –vélhetően át fog szavazni az összefogás jelöltjére. Forrásunk szerint a DK valószínűleg hivatalosan is kosarat kap Bajnaiéktól a következő napokban, és leginkább Mesterházy Attilán múlik majd, hogy fel- és megoldja a kialakult helyzetet.

Mesterházy Attila: Orbán helyett egy demokrata miniszterelnök kell!

Az MSZP elnöke a hétvégi blogbejegyzésében értékelte az Együttel kötött választási megállapodást. Szerinte kormány- és rendszerváltó szövetséget hoztak létre. „Jó megállapodást kötöttünk. Közös jelöltekkel győzzük le a Fideszt. Nem vesztünk el egyetlen szavazatot sem” – írta. Kiemelte, hogy feloldották a listával és a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos vitákat is.

„A lényeg: a külön lista nem jelent szavazatveszteséget. Minden ellenzéki voks a kormányváltást szolgálja majd. Akár az MSZP-re, akár az Együtt–PM-re szavaznak a demokratikus oldal szavazói, azzal hozzájárulnak Orbán Viktor leváltásához. Mindenki szavazhat a számára legkedvesebb pártra, nem kell kompromisszumot kötnie és közben a voksát sem pazarolja el. Ez a szövetségi konstrukció egyik legfontosabb eleme” – írta. „Most pedig végre továbbléphetünk. Célra tartunk. Orbán ellen indulunk!” – közölte a szocialisták elnöke, és hozzátette: Orbán Viktor helyett pedig egy demokrata miniszterelnök kell az országnak.

Az Együtt vezérkara: Karácsony Gergely, Bajnai Gordon és Kónya Péter
Az Együtt vezérkara: Karácsony Gergely, Bajnai Gordon és Kónya Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.