Menekülnek az orvosok a pécsi klinikákról?

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája – állította a klinika több sebésze. Ennek oka az, hogy júliustól csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül.

A lapunkat megkereső sebészek nem nyilatkozhatnak, így név nélkül panaszolták el, hogy nettó fizetésük 30 százalékkal kevesebb lett, miután elvették tőlük a munkahelyi pótlékot, és csökkent az ügyeleti díjuk. A 10-20 éve a pályán lévő sebészek az előírt havi 167-175 óra helyett 250 órát dolgozva eddig 3-400 ezer forintot vittek haza, ezt a bért az új szabályok 80-120 ezer forinttal redukálták.

Üresen álló műtő
műtő

Az aneszteziológusok, akiket a PTE intenzív klinikájáról „vezényelnek” a baleseti sebészeten folyó műtétekre, hasonló arányú jövedelemkiesést szenvedtek el. Ennek hatására az intenzív 56 aneszteziológusa közül az elmúlt három hónapban tízen távoztak, s további tíz kolléga készül fölmondani vagy fizetés nélküli szabadságot kérni azért, hogy átmenetileg külföldön folytassa pályáját. A traumatológia 32 sebésze közül még senki se távozott, ám öten ezt fontolgatják, tudtuk meg az érintettektől.

Az ügyben megkerestük dr. Decsi Tamást, a PTE Klinikai Központ főigazgatóját, aki elmondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi.

Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékokat gyakran fizetéskiegészítésként adták, s nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon „enyhíteni”, tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami aztán azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is.

Mindamellett a klinikai központ vezetését az a szándék is mozgatta, hogy az egyetemen dolgozó orvosok keresete között mérséklődjön a különbség. Decsi ugyanakkor vitatta, hogy a pécsi aneszteziológusok és traumatológusok bérvesztesége 30 százalékos lenne. Szerinte az ő bércsökkenésük átlagosan 15 százalékos volt.

Decsi Tamás szólt arról is, hogy a PTE intenzív, valamint traumatológiai klinikájának működését egyelőre nem veszélyezteti a tíz aneszteziológus távozása. Három távozó pótlására már kötöttek is szerződést. Arról, hogy még további tíz aneszteziológus és öt baleseti sebész tervezi a külföldi munkavállalást, a főigazgató nem értesült.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.