Hajnali tragédia a sztrádán

Katasztrófa sújtotta területként festett péntek hajnalban az M5-ös autópálya Ócsa és Gyál közötti szakasza: több száz méter hosszan egymást érték a roncsok a főváros felé vezető oldalon.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint kilenc jármű – egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó – ütközött össze nem sokkal hajnali öt óra után. A karambol miatt azonnal nagy erőkkel vonultak a helyszínre a tűzoltók és a mentők, mert már az első bejelentések is „nagyon sok” sérültről szóltak.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint két mentőhelikoptert, valamint tizenhét mentőkocsit – köztük tömeges baleseti egységet és gyermekrohamkocsit – riasztottak. A mentőegységek harminc sérültet, köztük négy gyermeket láttak el, és szállítottak kórházba. Három román állampolgárságú ember a helyszínen életét vesztette. A helyszínen elhunyt két férfi és egy nő egy Milánóba tartó kisbuszban utazott.

A sérülteket, akik közül többeket a tűzoltók csak feszítő-vágó segítségével tudtak kiszabadítani a roncsok közül, fővárosi, kecskeméti és ceglédi kórházakba szállították. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közleménye szerint hatan péntek délután válságos állapotban voltak, húsz embert könnyű vagy súlyos sérülés miatt kezeltek. A sérültek többsége nem magyar, információink szerint román, olasz és bolgár állampolgárok kerültek kórházba. Az MTI jelentése szerint Victor Ponta román miniszterelnök pénteken bejelentette: egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A gép még tegnap délután landolt Budapesten.

A tragédia okairól a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken nem közölt részleteket, ugyanakkor közúti baleset okozása miatt eljárást indítottak a karambolt okozó, 26 éves bolgár kamionos ellen, akit őrizetbe vettek. Információink szerint a balesetet az okozhatta, hogy a sztrádán torlódás alakult ki, ám ezt későn észlelte a kamion vezetője. Nem tudott időben megállni, és nagy sebességgel az álló járműveknek ütközött. Az MTI tudósítása szerint a balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: egy nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba. Hasonlóképp nyilatkozott a román Mediafax hírügynökségnek Augustin Hagiu, a Román Fuvarozók Szövetségének elnöke, aki úgy értesült: a 42 tonnás kamion 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, és a helyszínen nem voltak féknyomok. Úgy vélekedett, a sofőr alighanem elaludt a kormánynál.

A baleset miatt teljesen lezárták az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalát, így több kilométeres torlódás alakult ki, ezrek órákon át várakoztak az autópályán. A forgalom péntek kora délután indulhatott újra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.