Tankönyv-káosz: 'Ezt az egy lehetőséget látjuk'

„Ismét változik a tankönyvosztás időpontja, országosan szeptember 2-án, hétfőn az osztályfőnöki órák keretében kerül rá sor.” Ez a szöveg fogadta tegnap számos iskola honlapján a szülőket. Legalábbis azokat, akik voltak olyan szemfülesek, hogy megnézték a weblapot, mielőtt elindultak volna az előre kijelölt időpontra a tankönyvekért. Sok iskolában ugyanis erre a hétre hirdették meg a tankönyvek kiosztását.

Tegnap fél 12-kor a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) informatikai rendszerén keresztül arról tájékoztatták a tankönyvfelelősöket: csak szeptember 2-ától lehet szétosztani a diákoknak a tankönyveket. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár levelében arra hivatkozik: sok panasz érkezik a szülőktől arra, hogy augusztus végén berendelik őket az iskolák.

Az iskolákban ezzel szemben úgy látják: a szülők és a diákok igényt tartanak a tankönyvek iskolakezdés előtti átvételére, ráadásul ez jogos is, hiszen már június–júliusban, de legkésőbb augusztus 15-ig befizették azok árát: 10–30 ezer forintot. A levél mögött feltehetően nem is annyira a szülők kényelme állhat – hiszen nekik az ebédbefizetések miatt egyébként is be kell menniük az iskolába augusztusban –, hanem sokkal inkább a tankönyvek kiszállításának késedelme, valamint egy újabb informatikai probléma.

Az egyik fővárosi középiskolába például augusztus közepére ígérték a tankönyvek leszállítását, ám egész napos várakozás után közölték: a Kello nem tud kapcsolatba lépni a szállítóval. A legutóbbi ígéret szerint a könyvek majd augusztus végén érkeznek meg.

Az iskola tankönyvfelelőse az eddigi tapasztalatai alapján – például a tankönyvrendelő rendszer folyamatos leállásai, téves adatbevitelei miatt – meglehetősen szkeptikus. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár viszont nem az. Mint azt a múlt héten egy kerekasztal-beszélgetésen kijelentette: nincs káosz a tankönyvellátásban, és szeptember 2-án minden diák névre szólóan megkapja a tankönyveit, amelyeknek a 70 százaléka már az iskolákban is van. A tankönyvellátó a többi tankönyvet is határidőre ki fogja szállítani – ígérte az államtitkár.

Kérdés, milyen formában. „Az tisztán látszik, hogy határidőre lecsomagolva a könyveket nem tudjuk tanévkezdésre biztosítani” – ezt írta hétfőn a nyugat-dunántúli tankönyvellátás egyik cégének ügyvezetője az iskolaigazgatóknak és a tankönyvfelelősöknek. Szerinte „az a rendszer, amelynek biztosítani kellene az egész tankönyvellátás folyamatát, nem kellő mértékben tölti be feladatát. Rengeteg gond és probléma mellett informatikai rendszerleállás is volt több esetben, de volt, hogy teljes két napig.”

Az ellátó cég ezért azt kérdezi a levelében: tudnák-e az intézmények raklapozva fogadni a tankönyveket, kapnának hozzá adatlapot, tasakot, órarendet. „Ezt az egy lehetőséget látjuk a tankönyvek határidőre történő kiérkezésére” – fogalmaz a levélíró, aki a megnövekedett munkát „egy 10 ezer forintos értékben” honorálná.

Vagyis az iskoláknak maguknak kellene diákonként összecsomagolniuk a tankönyveket, ez pedig többnapos munkát, egy 600 fős iskolában például 8-10 ezer tankönyvet jelent. Nem egyszerű mechanikus szétosztásról van szó, hiszen gyakorlatilag ahány diák, annyiféle tankönyvcsomag.

Azok sem feltétlenül mentesülnek a csomagolás alól, akik már megkapták a tankönyveket. Volt olyan iskola, ahol a tankönyvcsomagokban benne voltak azok a feladatlapok is, amelyeket nem adhatnak ki a gyerekeknek. Ezért minden csomagot felbontottak, kivették a tesztlapokat, majd visszacsomagolták a könyveket.

Az iskolák egyelőre azt sem tudják, melyik diáknak adhatják oda a tankönyveket, és melyiknek nem. A Kello a múlt héten még arról tájékoztatta az iskolákat, hogy augusztus 26-tól a tankönyvrendelési felületen elérhető lesz, mely diákok számára „átadható”, illetve „nem átadható” a megrendelt csomag. Vagyis kinek jár ingyenesen, ki fizette ki, és ki nem a köteteket. Csakhogy ez a menüpont még tegnap késő este sem volt elérhető, és telefonon sem tudták megmondani a pedagógusoknak, mikorra lesznek láthatók az adatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.