A lakások harmada maradt épen

Szinte biztosan hosszú hónapokig tart, mire újra teljes egészében lakhatóvá válik az az óbudai, a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán álló bérház, amelyben bő két héttel ezelőtt két ember halálát okozó detonáció, vélhetőleg gázrobbanás történt. A hétfőre elkészült statikai jelentés szerint ugyanis a detonáció nagyobb pusztítást végzett, mint azt az első vizsgálatok alapján valószínűsítették.

– Az épületben tizenhét lakás található, ezek közül csak hat maradt teljesen ép. Két-három lakásban csak kisebb helyreállításra van szükség, például válaszfalak újjáépítésére, a többi azonban súlyosan megrongálódott – mondta lapunknak az épület szerkezeti átvizsgálásával megbízott statikus szakértő, Papp Ferenc, és hozzátette: – A legnagyobb munkálatokra a tetőszerkezet újjáépítésénél lesz szükség, valamint a második emeleti lakások födéménél. Az épület ezen részeit rongálta meg a legjobban a harmadik emeleten történt robbanás.

A statikus kérdésünkre elmondta: a hat épen maradt lakásba elvileg bármikor visszaköltözhetnének a lakók, ám a közműszolgáltatások egyelőre csak részlegesen álltak helyre. Ennek kapcsán a ház közös képviselője, Vikor László érdeklődésünkre elmondta: a víz- és villanyvezetékeket már sikerült „szakaszolni”, azaz lehetővé tették a szolgáltatók, hogy csak a hat biztonságos lakásban legyen víz és áram. A gázszolgáltató azonban – tette hozzá – még dolgozik ezen, így az érintett lakók vélhetőleg megvárják, míg gáz is lesz lakásaikban.

Puskás Péter óbudai alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy a statikai jelentés alapján a tizenegy életveszélyesnek talált lakás használatát megtiltja a kerületi építési hatóság, ezt pedig akkor lehet majd feloldani, ha a felújítással végeznek a tulajdonosok. Erre azonban alighanem hosszú hónapokat kell várni. Most ugyanis még az is kérdéses: mikor kezdődhet el a felújítás?

Vikor László közös képviselő szerint ugyanis ehhez mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy biztosan tudják, a biztosítójuk állja a károkat. (A társaság korábban az első vizsgálatok alapján 450 milliósra becsülte a kárt.) Erre az ígéretre, garanciára azonban várniuk kell addig, amíg ki nem derül, hogy pontosan mi okozta a robbanást. Ennek kapcsán a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál érdeklődésünkre mindössze annyit mondtak: a vizsgálat még nem zárult le, az előírások alapján 45 nap áll rendelkezésükre, hogy feltárják a robbanás okait. (A vizsgálatot nyilvánvalóan nem könnyíti meg, hogy – miként arról korábban többször beszámoltunk – a romeltakarítási munkálatok során világháborús gránátot találtak a törmelékek között. Így pedig azt is tisztázni kell, hogy ennek lehetett-e szerepe a robbanásban.)

A közös képviselő kérdésünkre elmondta azt is, hogy a ház lakói „hősies türelemmel” viselik a megpróbáltatásokat. Mint fogalmazott, az érintett szervezetektől, hatóságoktól minden segítséget megkapnak, ezzel együtt nincsenek könnyű helyzetben, hiszen például saját maguknak, saját költségükön kell gondoskodniuk az üres házban lévő értékek folyamatos védelméről. Emellett több családnak nehézséget okoz az is: néhány hétre befogadták őket rokonok, ismerősök, ám hónapokon át nem maradhatnak náluk. A gondok kapcsán Puskás Péter óbudai alpolgármester elmondta: az eddigi három mellett két újabb család kért segítséget tőlük, az önkormányzat pedig számukra is felajánl ideiglenesen lakásokat. Emellett – tette hozzá – a kerület biztosít a lakóknak egy raktárat, ahol a ház újjáépítéséig őrzik majd ingóságaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.