'Az MSZP elnökének kellene kihívnia Orbán Viktort'

Nyugat-Európában az a szokás, hogy mindig a legerősebb párt vezetője adja a kormányfőjelöltet, vagyis a regnáló miniszterelnök kihívóját. Ő ma Magyarországon Mesterházy Attila – nyilatkozta a Népszabadságnak Gurmai Zita, az Európai Parlament szocialista párti tagja.

– Néhány héten belül véglegesedhet az MSZP következő EP-listája, amelyen – legalábbis a pletykák szerint – önnek is befutó helyet szánnak. Nem gondolja, hogy két brüsszeli ciklus után ideje lenne átadni a helyet másoknak?

– Az Európai Parlamentet például az a Martin Schulz vezeti, aki tizenkilenc éve képviselő. Az EP-ben az a tapasztalat, hogy azok a képviselők tudják igazán hatékonyan végezni a munkájukat, akik egy-két ciklust már eltöltöttek Brüsszelben. Az MSZP gyökeresen megújult az elmúlt három évben, így természetesen a szocialista EP-listán számos tehetséges fiatalnak is lehetőséget kell kapnia. Az újdonság mellett ugyanakkor a tapasztalatra is szükség lesz. Engem 2007-ben az év képviselőjének választottak és – többek között – az alkotmányügyi bizottság első alelnöke vagyok. Ez nekem folyamatosan új kihívás.

– Mennyiben befolyásolja az újabb brüsszeli mandátumszerzésének esélyeit, hogy munkásságával kapcsolatban leginkább csak arról lehetett olvasni a magyar sajtóban, hogy „letérdelt” Ion Iliescu volt román kormányfő előtt egy rendezvényen, vagy hogy meglátogatta a börtönben a maffiacselekményekkel összefüggésbe hozott volt ukrán miniszterelnök Timosenkót?

– Aki nyomon követi a munkámat, pontosan tudja, hogy az általam képviselt ügyek többsége nem ennyire látványos. Arra, hogy a média mit nagyít fel, nincs ráhatásom. Timosenkónál a fogva tartás körülményeiről akartunk személyesen meggyőződni. Mint nő mentem el, egy bebörtönzött nőt meglátogatni. Ami az Iliescu-esetet illeti, a neki átadott virág az alapítóelnöknek szólt. És azért térdeltem le az átadáskor, mert nem akartam leesni a színpadról. Ilyen egyszerű. A teljesítményemet nyilván nem ez alapján ítélik meg. Ezt igazolja vissza például az is, hogy az Európai Szocialista Párt vezetőségében nemrég százszázalékos támogatottsággal választottak újra.

– Az egyik bulvárlap korábban arról írt, hogy kifejezetten aktív és baráti viszonyt ápol a Fidesz EP-képviselőivel, például Pelczné Gáll Ildikóval. Ha ilyen jó a kapcsolat a két oldal között, hogyan juthatott „hazaárulózásig” például a Tavares-jelentés ügye?

– Személyesen még senki nem hazaárulózott le. A szélsőjobboldaliakat kivéve, mindegyik magyar EP-képviselővel jó kapcsolatra törekszünk. A Fidesz női politikusaival ez többnyire sikerülni is szokott. Az állampolgári kezdeményezésről szóló jelentés elkészítésében például a költségvetési bizottság néppárti elnöke volt a társam, és kiválóan tudtunk együtt dolgozni. A dokumentumot kilencvennyolc százalékos többséggel fogadták el. A Tavares-jelentésnél pedig értelmetlen a hazaárulózás, hiszen a jelentés tartalmát senki nem tudta cáfolni, s több néppárti képviselő is megszavazta.

– Az Európai Nők Lobbicsoportjának legutóbbi konferenciáján amellett érvelt, hogy minden uniós intézmény vezetői között ajánlatos lenne a nők és férfiak arányának egyenlő elosztása. Az MSZP EP-listáján is fele-fele arányban legyenek a jelöltek?

– Az MSZP európai parlamenti listáját 2009-ben három nő vezette, és most is azon leszek, hogy minél több nő kapjon lehetőséget. Hozzá kell tenni, hogy a magyar pártok közül a szocialista párt alkalmazott elsőként ifjúsági és női kvótát. Felmerül, hogy az EP-választáson is közös lista legyen az Együtt–PM szövetséggel. Az országgyűlésivel ellentétben az EP-választás teljesen arányos, így erre nincs technikai kényszer. Politikailag pedig mindkét irányban vannak érvek. Ha közös a lista, akkor nincs rivalizálás, és mindenki csak a Fidesz és a Jobbik ellen küzd. Az önálló listán viszont minden erő tisztán tudná képviselni az értékeit. Abban viszont egyetértünk, hogy Magyarország helye Európában van, és egész Európában véget kell vetni a jobboldal szegényeket sújtó politikájának.

– Ha az európai pártlista kapcsán ezek szerint nem feltétlenül osztozna Bajnai Gordonékkal, az országgyűlési választásokon mindenképpen szükséges az összefogás. Milyen megoldási javaslata lenne a miniszterelnökjelölti dilemma feloldására?

– Nyugat-Európában az a szokás, hogy mindig a legerősebb párt vezetője adja a kormányfőjelöltet, vagyis a regnáló miniszterelnök kihívóját. Ő ma Magyarországon Mesterházy Attila. Biztosan lesz megegyezés, hiszen az MSZP és az Együtt–PM a programot illetően már megegyezett, és mindkét vezető világossá tette, hogy a személyes ambícióknál fontosabb a kormányváltás.

Azon leszek, hogy újra minél több nő kapjon lehetőséget az EP-ben
Azon leszek, hogy újra minél több nő kapjon lehetőséget az EP-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.