Bokrosék nyitottak a párbeszédre

A MOMA aktívan készül a választásokra, Bokros Lajos szerint zajlanak bizonyos egyeztetések a háttérben. Az MDF utódpártja, a JESZ 2018-ra készül.

A szabadság és az alkotmányos jogállam feltétlen tisztelete, illetve visszaállítása lehet az a közös platform, amely alapján a Bokros Lajos EP-képviselő által alapított Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) szövetségre léphet a demokratikus ellenzék többi képviselőjével – ezt a volt pénzügyminiszter jelentette ki lapunk kérdésére.

A MOMA megalapításának pillanata. Cselényi László, Pusztai Erzsébet, Bokros Lajos, Pálfy G. István és Kajdi József

Az új pártot négy hónappal ezelőtt alapították meg, az elnökségben Bokros mellett Pusztai Erzsébetet, Kajdi Józsefet, Pálfy G. Istvánt és a Duna Televízió korábbi elnökét, Cselényi Lászlót találjuk. A szervezet elsősorban az internetes felületeken, például a Facebookon a legaktívabb: támogatóik, pontosabban érdeklődőik száma már eléri a tízezret.

Az MDF listájáról EP-mandátumhoz jutott politikus, egykori pénzügyminiszter kérdésünkre elmondta, hogy a MOMA a személyes megjelenésre is nagy hangsúlyt fektet, az alapítók az utóbbi időben számos fórumot tartottak: egyik legemlékezetesebb eseményük az volt, amelyen mindenki felvette a „Magyar” nevet, ezzel is új, befogadó nemzetfelfogást szorgalmazva. A MOMA alapvetően négy értékre építkezik: a már említett nemzeti értékvállalásra, az európaiság tiszteletére (egyúttal az EU-ban a társadalmi és gazdasági fejlődés lehetőségét, nem pedig elnyomó összeesküvést látva), a szabad verseny, a szabad vállalkozás és a tisztességes piaci verseny tiszteletére, továbbá a szabadság és az alkotmányos jogállam védelmére.

Bokros Lajos kérdésünkre azt mondta: a MOMA aktívan készül a választásokra, az leginkább az időközben kialakuló ellenzéki együttműködés formájától függ, hogy a közös jelöltek és közös lista formációjához csatlakoznak-e esetleg, vagy a koordinált indulás mellett saját pártlistát állítanak.

– Zajlanak bizonyos egyeztetések a háttérben, ez az ősszel folytatódni is fog. Többet azonban erről jelen pillanatban nem lehet mondani – fogalmazott Bokros. Az EP-képviselő hozzátette: a MOMA kis párt, amely nem kíván tömegpárttá válni, ehhez nincs sem elég idő, sem erő. A mozgalom nemrég nyitott saját bankszámlát, amelyre várják a szimpatizánsok felajánlásait; a párt költségeit eddig az alapítók saját maguk finanszírozták.

A JESZ nem adja fel

Egy hónapon belül bemutatja és országjáró vitaturnéra indul választási programjával a Jólét és Szabadság (JESZ) párt, a dokumentum várhatóan az Új polgári Magyarország címet viseli majd. Az MDF parlamenti kiesése után a jobbközép párt alapjaira épített új közösség elnöke, Makay Zsolt lapunknak azt mondta: a szervezet jelenleg a 106 egyéni körzetből 54-ben képes saját jelöltet állítani. Tagságuk jelenleg 1500-1600 körül van, de további 2200 pártoló tag is segíti a munkájukat.

„Mi vagyunk Magyarország legfiatalabb pártja az átlagéletkor tekintetében. Nem dőlünk a kardunkba, ha a 2014-es választásokon nem győzünk. Nem is erre készülünk. Reálisan a 2018–2022-es kormányzati szerepért dolgozunk elsősorban. Arra sem készülünk, hogy egyéni körzetben mandátumot tudunk most szerezni, de listán viszont – épp a választási rendszer torzsága miatt – nem elképzelhetetlen, hogy bejussunk a törvényhozásba” – mondta Makay Zsolt, hozzátéve: hozzájuk ideológiai és értékalapon a Fidesz és az LMP áll a legközelebb, de „egyik sem kínálja azt, ami együttműködést hozhatna”.

Azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e feldolgozni az MDF-ből hátramaradt súlyos pénzügyi örökséget, Makay azt válaszolta: négyszázmilliós kifizetetlen számlatartozás maradt az MDF után. „Vannak még adósságaink, de nincs olyan anyagi nyomás a párton, ami a szervezet megszűnéséhez vezethetne. Van némi elmaradásunk az ingatlantörlesztéssel, de ezt mindig sikerrel átütemezzük” – válaszolta a politológus pártvezető. A Bokros Lajossal való mandátumvitájukkal kapcsolatban (többször felszólították a volt pénzügyminisztert, hogy adja vissza mandátumát az MDF-ből alakult JESZ-nek) Makay azt mondta: ez „el nem évülő tett”, de egyelőre lezártnak tekintik a dolgot, és a választásokra koncentrálnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.