Bara József halála: Nem rendőr volt a zsaroló?

A rendőrség szerint részükről senki sem kereste meg az izsáki haláleset koronatanúját, hogy vonja vissza a kollégáira tett terhelő vallomását. Az ügyészség ennek ellenére vizsgálatot indított.

Az ügyet, amelyet a rendőrök tagadnak, a Blikk robbantotta ki, amely megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy „megzsarolták az izsáki ügy koronatanúját”. A lap szerint két magas rangú rendőr állított be a táppénzen lévő körzeti megbízotthoz. Ők – felsőbb utasításra hivatkozva – a néhai Bara József halála ügyében tartó büntetőügyben tett tanúvallomásának visszavonására, illetve a rendőrségtől való leszerelésére szerették volna rábírni, ennek fejében pedig busás végkielégítést ígértek neki.

Az izsáki rendőrőrs
Az izsáki rendőrőrs

Mint ismeretes, Bara Józsefet két járőr vonta kérdőre egy eredménytelenül lezárt lopási ügyben idén április 8-án Orgoványon. Mivel a férfi „nem volt kellően együttműködő”, megbilincselték, és előállították az izsáki rendőrőrsön, ahol – bármiféle jegyzőkönyv felvétele nélkül – kihallgatták, illetve bántalmazták. A negyvenhét éves, háromgyermekes férfi bő két óra múlva az őrsön meghalt. Bara Józsefnek minden testrésze bekékült, eltörték a szegycsontját és az összes bordáját. Halála közvetlen ok és okozati összefüggésben áll az őt ért folyamatos bántalmazással – ez áll az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményében.

A két előzetes letartóztatásban lévő rendőrjárőrt halált okozó testi sértés bűntettével, valamint kényszervallatással gyanúsítják. Az utóbbi minősítést a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a fenti hír szerint megzsarolt körzeti megbízott vallomására alapozza, aki – mialatt Bara Józsefet kihallgatták – járt az izsáki rendőrőrsön, és állítása szerint fültanúja volt az esetnek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azonnal vizsgálatot rendelt el, és még aznap rövidre zárták az ügyet. A főkapitányság írásbeli tájékoztatása szerint az ügyben tanúként szereplő rendőrt az izsáki haláleset óta a rendőrség részéről senki sem kereste meg azzal a céllal, hogy az ügy kapcsán tett vallomását változtassa meg, és valótlanságot állítson.

A rendőrségi közleményben hozzátették: a rendőr az egészségi állapota miatt, orvosi döntésre van betegállományban. – Hivatalos tudomásunk nincs az állítólagos zsarolási ügyről, de ennek ellenére a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség megteszi a szükséges intézkedéseket a hírrel kapcsolatban – mondta tudósítónknak Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. Azt, hogy miről szól a rendőrtanú vallomása, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közlik. Ez azért lenne kiváltképp érdekes, mert ha hivatalos személy tanúja kényszervallatásnak, illetve bántalmazásnak, akkor kötelessége azonnal beavatkozni, illetve hivatalos lépéseket tenni, ellenkező esetben bűnpártolást követ el.

Nem ez az egyetlen ellentmondásos pontja az izsáki őrsön történt haláleset nyomozásának. Magyar György ügyvéd, aki Bara József Szatmárnémetiben élő édesapját és egyik testvérét képviseli, peren kívüli kártérítési igénnyel fordult a rendőrséghez, amely nem zárkózott el az egyeztetéstől, de annak realizálását bírósági döntéshez kötötte. Ennek tükrében perre kényszerülünk – nyilatkozott Magyar György. Valamivel kedvezőbb helyzetben van Szigethy Zoltán kecskeméti ügyvéd, aki Bara József három gyermekét, volt feleségét, élettársát és a másik testvérét képviseli.

Neki azt válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője, hogy a rendőrség nem zárkózik el a peren kívüli egyezségtől. A kártérítési igényhez szükséges iratok benyújtására azonban Szigethy ügyvédnek nincsen módja, mert azt a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a mai napig nem adta ki, annak ellenére sem, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyt adott az erre vonatkozó panaszának. Az ügyészség álláspontja a határozat szerint továbbra is az: „az elhunyt sértett helyébe csak egy személy léphet” (...) „valamennyi hozzátartozónak közösen kell kijelölnie a sértetti jogokat gyakorló személyt”.

– Ez teljesen abszurd jogértelmezés – mondta tudósítónknak Szigethy Zoltán, hiszen a sértetteket nem lehet bármiféle közös fellépésre kényszeríteni, miközben ezzel a felfogással sérül az eljáráshoz való joguk, hiszen nem tudják érvényesíteni a jogos kártérítési igényüket, amelynek alapját lényegében már a rendőrség is elismerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.