Detonáció után gránátveszély

Egy szovjet gyártmányú, II. világháborús aknagránáttestet találtak abban az óbudai bérházban, amelyben tragikus kimenetelű, az első vizsgálatok szerint gázrobbanás történt a múlt héten. A Tímár és a Pacsirtamező utca sarkán álló épületet – mint arról már többször írtunk – szerdára virradó éjjel rázta meg a nagy erejű robbanás: a ház egy részén lényegében teljesen megsemmisült a harmadik emelet és a tetőszerkezet. A detonáció során egy ember megsérült, két lakó pedig – egy idős asszony és a hatvanas éveiben járó fia – pedig életét veszítette abban a lakásban, ahol a robbanás történt. Azt követően, hogy félnapos keresés után megtalálták az áldozatok holttestét, elkezdődött a romok eltakarítása. A munkálat jó részével végeztek már, amikor hétfő délelőtt a munkások egy „gyanús” tárgyra lettek figyelmesek a romok között.

Pálinkás András, az óbudai önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője a helyszínen lapunknak arról számolt be, hogy a felső szint bontási, romeltakarítási munkálatai közben bukkantak rá a 2-3 kilogrammos, 60-70 centiméter hosszú II. világháborús lövedékre emlékeztető tárgyra. Hozzátette: a munkaterületet kiürítették és azonnal értesítették az illetékes hatóságot. A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának szakemberei nem sokkal később megállapították: egy szovjet gyártmányú, II. világháborús aknagránáttest került elő. A gránátot még tegnap elszállították a helyszínről, a romeltakarítási munka pedig tűzszerészek felügyelete mellett folytatódott: a szakemberek ugyanis nem zárták ki, hogy további robbanószerek kerülhetnek elő a romok közül.

A történtek miatt a környéken hamarosan elterjedt a híre annak, hogy „bombát találtak a felrobbant épület romjai között.” Emiatt a szomszédos házak lakóiban is nyomban felmerült a gyanú: talán nem is gázrobbanás történt, hanem a férfi áldozat gyűjthette a világháborús relikviákat, s egy gránát okozta a múlt heti detonációt.

A ház egyik lakója és közös képviselője, Vikor László azonban úgy véli alaptalanok ezek a pletykák. Mint fogalmazott, személyesen ismerte az áldozatokat, többször járt a lakásukban, és soha nem látott náluk semmiféle háborús relikviát. Hozzátette: a második világháborúban több találat is érte a házat, az egyik, fel nem robbant bomba alighanem beékelődött a tetőszerkezetbe, s csak a múlt heti detonáció során szakadt ki onnan.

Hasonlóképp vélekedett Petridisz Miklós, a bontás építésvezetője, ám szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy valóban gázrobbanás történt, de a detonáció során felrobbant egy másik, a világháború óta a tetőszerkezetben maradt gránát is. Szerinte ezt a feltételezést erősíti az, hogy a múlt heti detonáció rombolásának mértéke jócskán meghaladta a gázrobbanásoknál korábban tapasztaltakat.

Az óbudai önkormányzatnál elmondták: a ház lakói közül a legtöbben továbbra is rokonoknál élnek, a helyhatóság három család számára biztosított lakást. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor költözhetnek vissza a házba azok a lakók, akiknek épen maradt az otthona, mivel csak a romeltakarítás után vizsgálhatja meg az épületet a statikus szakértő.

A romokat már eltakarították
A romokat már eltakarították
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.