A részvételen múlhat az ellenzék sikere

Magabiztos sikert aratott az MSZP által támogatva bár, de függetlenként indult Baracsi Balázs a múlt hét végén megtartott időközi önkormányzati választáson. A nyírbátori voksolásra azért volt szükség, mert a körzet képviselője lemondott mandátumáról. Baracsi az összesítés szerint 371 szavazatot kapott, ami jóval több, mint a Fidesz–KDNP színeiben versenybe szállt Barna Gábor (174) és a jobbikos Virágné Fazekas Adrienn (103) voksa összesen.

A nyírbátori 6-os számú körzetben (amely korábban, az átrajzolások előtt a 7-es körzet volt) az elmúlt három választáson mindig a most lemondott Csekő Sándor nyert. A 2002-es önkormányzati voksoláson az MSZP-s jelölt volt a második, a fideszes induló csak a negyedik helyre szorult: ráadásul negyedannyi szavazatot kapott csak, mint a győztes. 2006-ban a Fidesz már a dobogó harmadik helyéig jutott, de így is alulmaradt a szocialistákkal és a győztes Csekővel szemben. A legutóbbi, 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP színeiben indult Mandula Zita már le tudta ugyan győzni a szocialista Sum Ferencet, a megszerzett 212 voks azonban így is kevésnek bizonyult a Csekő Sándor neve mellett szereplő 293 szavazathoz képest.

A most lemondott Csekő megbecsült és ismert szereplője a helyi közéletnek: nem csak az asztaliteniszutánpótlás eredményes nevelésében, de az országszerte híres cukrászdájában és a vendéglátásban is maradandót alkotott. Távozását hivatalosan azzal indokolta, hogy „a mai politikai közegben nem tud és nem is akar közéleti szerepet vállalni”, forrásaink szerint azonban döntése hátterében elsősorban az állhatott, hogy hangos szóváltásba keveredett az egyik helyi fideszes vezetővel, aki megfenyegette: ha függetlenként nem mindig a kormánypárttal szavaz, akkor ellehetetlenítik a vállalkozásait.

A nyírbátori képviselő-testületben meglehetősen sajátságos volt a helyzet: a szocialista polgármester mellett (aki ciklusok óta őrzi mandátumát) két kereszténydemokrata, négy fideszes, egy független, egy jobbikos és három szocialista nyert képviselői helyet. A város életét alapvetően meghatározó kérdésekben rendre 6-6-os szavazati arány alakult ki, amely szinte megbénította bizonyos ügyek keresztülvitelét. Helyi forrásaink szerint a mostani választás eredményét nagyban befolyásolta a helyi művelődési ház élére –a Fidesz szervezte többséggel – kinevezett új igazgató és az intézmény körüli botrányok, illetve a város iskolája éléről (szintén a 6-6-os patthelyzet miatt) eltávolított, majd a nyírbátoriak kétezer aláírásával tüntetőleg támogatott igazgatójának ügye is.

Veres János volt pénzügyminiszter, az MSZP Szabolcs megyei elnöke a Népszabadság kérdésére elmondta: a most elnyert körzetben 1994 óta mindig független jelölt diadalmaskodott, ezért volt fontos, hogy egy civil induló mögött sorakozzon fel az MSZP is. A most mandátumot nyert Baracsi Balázs ismert nyírbátori vállalkozó (virágüzlete és temetkezési cége van), s a helyi futballklub elnökeként is elismerik a helyiek, ezért a szocialisták örömmel támogatták a jelöltségét. A Fidesz a kampány során igyekezett minél jobban erősíteni, hogy Baracsi csak egy szocialista „álfüggetlen”, ezt többek között Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával közös, montázsolt szórólapon igyekeztek bizonyítani.

„Közel ötvenszázalékos volt a részvétel, ami korábban soha nem volt időközi választáson. Tanulság, hogy ha sikerül megértetni az emberekkel a választás tétjét, akkor sokan elmennek szavazni. Ha pedig sokan elmennek szavazni, akkor a Kubatov Gáborféle listák semmit sem érnek. Az igazi siker az, hogy az önkormányzatban ezután a Fidesz nem tud bármit a kénye-kedve szerint megcsinálni, és nem tudja ellehetetleníteni a működést. Ezt értette meg a város szavazóközönsége” – fogalmazott lapunknak Veres János.

Baracsi Balázs
Baracsi Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.