Talán még megmenthető a felrobbant ház

Beigazolódott a főváros harmadik kerületében, a Tímár és a Pacsirtamező utca sarkán álló, gázrobbanás miatt részben megsemmisült ház lakóinak félelme szerda késő este: nem volt üres a lakás, ahol a detonáció történt. A speciális mentők egy férfi és egy nő holttestére bukkantak a romok között. A harmadik kerületi önkormányzat szerint egy anya és középkorú fia volt az áldozat.

Szerdára virradó éjjel, hajnali fél kettő körül vélhetően gázrobbanás történt a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán álló társasházban. Ennek során megsemmisült, majd kigyulladt a háromemeletes ház egy része. Az épületből 22 embert kellett kimenekíteni, egy férfit súlyos sérüléssel szállítottak kórházba a mentők. Két embert szerda késő estig eltűntként tartottak nyilván: a berobbant lakás lakóit. Azt ugyanis nem lehetett tudni, otthon voltak-e a robbanás idején, a terület átvizsgálását pedig sokáig lehetetlenné tette az, hogy a megsérült épületrész életveszélyessé vált, így a tűzoltók sem juthattak fel a valamikori lakásba. A kutatás végül szerda délben kezdődött el, és késő este vezetett szomorú eredményre, a holttestek megtalálására.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint miután más személyeket már nem keresnek, csütörtökön nagy erőkkel kezdődhetett meg a romeltakarítás. Ezzel egy időben elkezdődött a tűzvizsgálat és az épület statikai ellenőrzése is. Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kérdésünkre azt közölte: a tűzvizsgálat elkezdődött, de időbe telik, mire a robbanás okát kideríthetik, így legkorábban a jövő héten várható eredmény.

Pap Ferenc, az épületet vizsgáló statikus lapunk érdeklődésére elmondta: csütörtökön csak a robbanástól távolabb lévő lakásokat tudta átvizsgálni, és egyelőre nem látott arra utaló jelet, hogy a ház menthetetlen lenne. Azaz egyelőre úgy tűnik: fel lehet újítani az épületet, a lakók előbb-utóbb várhatóan visszaköltözhetnek otthonaikba. Hangsúlyozta azonban, hogy a ház súlyosan károsodott részét csak ma tudja megvizsgálni, mivel még mindig óriási mennyiségű romot kell eltakarítani. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: a második emeleti födémen továbbra is félemeletnyi törmelék található.

Noha az épület – legalábbis az első vizsgálatok szerint – nem válik végleg lakhatatlanná, a kár egészen biztosan több százmillió forintra rúg. A társasház biztosítója, az Aegon Magyarország becslései szerint legalább 450 millió forintnyi kár keletkezett a robbanás miatt az épületben és a lakásokban. A biztosító ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy ez az összeg még jelentősen változhat az alapos, minden részletre kiterjedő kárfelmérés során.

Az óbudai önkormányzatnál érdeklődésünkre elmondták, hogy a társasházból kiköltöztetett lakók közül három családnak lakást biztosítottak, két idős embert pedig egy nyugdíjasotthonban helyeztek el. A ház többi lakója rokonoknál, ismerősöknél megoldotta lakhatását. A károsultak száz-, illetve kétszázezer forintos rendkívüli segélyt kapnak az önkormányzattól.

Romeltakarítás csütörtökön
Romeltakarítás csütörtökön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.