Hol a víz, ha senki sem pazarol?

Az ózdi Mekcsey utca egyik közkútjánál állunk, és azt figyeljük, vajon miféle nyomással jön belőle a víz, és meg kell állapítanunk, hogy ugyanolyan lassan, mint amikor legutóbb itt jártunk. Pedig akkor hétfő volt, most pedig csütörtök van; ráadásul az országos és nemzetközi figyelmet kiváltott vízkorlátozási ügyben szerdán megszólalt maga Pintér Sándor belügyminiszter, és utasításba adta, hogy teljes egészében biztosítani kell a vízhez való hozzáférést.

A belügyminiszter intézkedésének Ózdon azzal a következménnyel kellett volna járnia, hogy a hőségre való tekintettel átmenetileg fölfüggesztik a vízhozzáférést korlátozó, idén júniusban meghozott önkormányzati rendeletet. Ennek a rendeletnek az értelmében zártak le a napokban takarékossági okok miatt huszonhét közkutat, további hatvanegy közkifolyóra pedig szűkítőt szereltek föl.

De úgy tűnik, Ózd vezetése fittyet hány a belügyminiszter szavára, a városban ugyanis nem állították vissza a korábbi állapotokat. Fürjes Pál fideszes polgármester utasítására szerda este nyolc órára a huszonhét lezárt kútból csak tizenötöt nyitottak meg, és azok közül is csak egyet állítottak teljes kapacitásra, a többi korlátozottan működik, azaz percenként öt liter vizet ad. A további hatvanegy kútról pedig nem vették le a szűkítőket. Az említett Mekcsey utcában élőket – akiknek többsége évek óta naponta tízszer is fordul egy-egy vödör vízzel – ez persze nem lepte meg. Egy fiatal cigány asszony, aki éppen vizet tölt a kútról, nevetve vonogatja a vállát arra a megjegyzésünkre, hogy ez a kifolyó bizony szűkítővel működik.

– Hozzá lehet szokni – mondja, mire egy arra haladó, szintén roma fiatalember odaveti nekünk:

– Majd ha jövőre választás lesz, akkor lesz víz! Csak figyelje meg!

Igaza lehet, mert Ózdon a vízkérdés részint politikai kérdéssé, részint pedig „cigányüggyé” vált. Ráadásul a helyi közhangulat határozottan a „pancsoló és ingyenélő cigányok” ellen fordult a vízkorlátozás botránya kapcsán. A városban azt tapasztalni, hogy nagyon sokan helyeslik a városvezetés intézkedését azzal az indokkal, hogy a romákat valamiképpen „móresre kell tanítani”.

– A Hétesen vagy Várkonyban lakó cigányok életmódja évek óta visszatetszést szül – magyarázza egy idősebb asszony. – Az emberek azt látják, hogy sok cigány ember mosdatlan és büdös, ráadásul olyan házban lakik, ami disznóólnak se lenne jó. Csodálja, hogy most nem sajnálják őket a vízhiány miatt?

Igen, csodáljuk, de erre az a válasz, hogy könnyű nekünk, mert nem Ózdon lakunk… Igaz, vannak, akik a közhangulattal nem törődve megszánták a szegényeket: csütörtökön Iványi Gábor lelkész vezetésével teherautóról osztották az ásványvizet a legrászorultabbaknak.

A város tizenöt fős képviselő-testületében egyetlen szocialista van: Boda István, aki azt mondja, az összetett ügyekre nem lehet fekete-fehér válaszokat adni. Úgy gondolja, hogy a vízkorlátozás esetében a takarékosság fontos cél volt – pláne Ózdon, ahol idén több százmillió forint lesz a büdzsé hiánya –, de a jelenlegi helyzetben szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha a testület egy rendkívüli ülésen két héten belül visszavonná a szóban forgó rendeletet.

A városban járva megtudjuk, hogy a 444.hu révén az interneten elhíresült Mátyás király utcai „víztolvajlásról” közölt kép a helyiek szerint félrevezető. A Google Street View felvételéből arra lehet következtetni, hogy az egyik házból rendszeresen nagy mennyiségben vételezték a közkútról a vizet. A valóságban ez állítólag csak egyszer történt: amikor állítólag elromlott a lakók saját kútjának szivattyúja. Elmegyünk a szóban forgó házhoz, s otthon találjuk Kovács Lászlónét, aki a lányától tudta meg, hogy „híresek lettek az interneten”.

– A felvétel idején eljegyzés volt nálunk, és disznót vágtunk, ahhoz kellett a víz – magyarázza. – De az már nincs rajta a képen, hogy be volt fagyva a kút, és nem jött belőle semmi.

Az asszonnyal szemben éppen egy cigány család él, hozzájuk például nincs is bevezetve a víz. S ők megerősítik, amit Kovácsné mond. Ezzel pedig végképp összezavarnak bennünket: végtére is hová tűnik Ózdról évi tizenkétmillió forint értékű víz, ha senki sem lop, és nem is pazarol?

Csütörtökön Iványi Gábor lelkész vezetésével ásványvizet osztottak a legrászorultabbaknak
Csütörtökön Iványi Gábor lelkész vezetésével ásványvizet osztottak a legrászorultabbaknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.