Fürjes Pál: Melegem van, elegem van

Ózd város nemrég kidolgozott esélyegyenlőségi programjából idézünk: „Az esélyegyenlőség minden állampolgár számára fontos érték. Érvényesítése nemcsak jogszabályok által meghatározott kötelezettségünk, hanem hosszú távú érdekünk is, hiszen azt a célt szolgálja, hogy minden ózdi lakosnak esélye legyen a jó minőségű közszolgáltatásokra, életminőségük javítását szolgáló feltételek biztosítására.”

Az önkormányzatok július elseje után elvileg csak akkor juthatnak állami és uniós pénzekhez, ha rendelkeznek helyi esélyegyenlőségi programmal. A határidőig a településeknek csak kevesebb mint a harmada készített ilyen programot: Ózd azonban közöttük van. A törvényi elvárásoknak megfelelően a mintegy százoldalas ózdi program is részletesen foglalkozik a mélyszegénységben élők és a romák helyzetével. Olyan pontot azonban nem találtunk, amely az esélyegyenlőség megteremtését és az életminőség javítását azzal kívánja elérni, hogy a legnagyobb kánikulában elzárják a közkutakat.

Csütörtökön is volt olyan kút, amelyből alig folyt a víz
Csütörtökön is volt olyan kút, amelyből alig folyt a víz

A program végrehajtásáért elsősorban a polgármester felelős, ezért felhívtuk Fürjes Pált (Fidesz–KDNP). A szabadságát töltő polgármestert túrázás közben értük utol. Kérdésünkre, hogy a közkutakkal kapcsolatos eljárás mennyiben egyeztethető össze a városi esélyegyenlőségi programban leírtakkal, Fürjes Pál közölte: száz százalékig. A polgármester nehezményezte, hogy a sajtó részéről senki nem kíváncsi a lényegre. Márpedig a lényeg az, hogy a vízkorlátozásról szóló döntést – amelyet a baloldal jelöltje is megszavazott – az összes hatóság jóváhagyta. – Ha az ózdi helyzetet kivetítjük a fővárosra, akkor Budapesten hétezer közkútnak kellene lennie – mondta a polgármester. Ifjabb Bogdán János, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke bejelentette, hogy gondatlan veszélyeztetés miatt feljelentést tesz Ózd polgármestere és képviselő-testülete ellen. A romapárt vezetője szerint a helyi politikusok (akiket közleményében „választott egészségügyi terroristáknak” nevezett) a vízkorlátozással nem kizárólag a környéken lakókat, hanem járványügyi szempontból a város teljes lakosságát veszélyeztették.

Szerettük volna erről is megkérdezni a polgármestert, de nem volt rá lehetőségünk. „Melegem van, elegem van” – jelentette ki, és letette a telefont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.