Bizakodó kocka-kör

A jövő évre csúszik a Dunapartra szánt Rubik-múzeum tervezőjét kiválasztó nemzetközi építészpályázat kiírása, hol ott a tavaly aláírt szándéknyilakozat szerint 2014-ben már az épület alapkövét is le kellene tenni.

De egyelőre nincs a területre érvényes területrendezési, illetve szabályozási terv sem, bár ez elhagyhatatlan kelléke a nemzetközi építészeti pályázatnak. Ráadásul az intézmény szakmai koncepcióját is meg kell alkotni addig. A projekt levezénylésével megbízott Fürjes Balázs kormánybiztos mégsem aggódik.

– Időben vagyunk. A múzeum az eredeti elképzelések szerint 2017–2018-ban megnyithat – hangsúlyozza a fővárosi nagyberuházások kormánybiztosa. A rendezési tervek elkészültek, már csak a XI. kerületi önkormányzat jóváhagyására várnak. Megegyeztek az ELTE vezetőségével is, amely csupán néhány könnyen teljesíthető feltételt szabott a terület vagyonkezelői jogairól való lemondás fejében. De hogy pontosan mit is kértek, Fürjes nem árulta el.

A múzeum megvalósulását nagy létszámú tanácsadó testület segíti. A „kocka-körben” a feltaláló Rubik Ernő, az ötlegazda Radnai Péter, illetve Fürjes mellett többek között Lackfi János költő, Gerendai Károly fesztiválszervező, Baán László múzeumigazgató, Fellegi Tamás volt miniszter, Mérő László matematikus, illetve az amerikai vándorkiállítás szervezői is részt vesznek. Az amerikai New Jersey államban található Liberty Science Center és a Google ugyanis közös nagyszabású, meghökkentő technikai és tudományos megoldásokat és látványvilágot felvonultató vándorkiállítással készül a Rubik-kocka jövő évi 40. születésnapjára. A koncepciót Daniel Goroff harvardi matematikus, a Sloan Alapítvány vezetője dolgozta ki. A bemutató Budapesten is látható lesz. A kiállítás sok millió dolláros költségvetésébe 200 millió forinttal szállt be hazánk. Az idei Sziget Fesztivál logikai játékok sátrában megrendezett Rubik-bajnokság győztese pedig jövő tavasszal másodmagával utazhat New Yorkba a nemzetközi megnyitójára.

Ha felépül. Nem ez lenne az első beruházás, amit elsodornak a választások. Fürjes Balázs ezt kizártnak tartja, lévén a projekt minden politikai oldal támogatását élvezi. Ezenfelül – mondja – szakmailag is sokkal jobban előkészített, mint volt például a kormányzati negyed.

A minimum kétfordulós nemzetközi építészpályázat mindenesetre óriási lépés lesz a megvalósulás útján. Magyarországon a XIX. század óta nem volt olyan nagy állami építészpályázat, amelyen a világ vezető tervezői részt vettek volna, és az épület el is készült – emlékeztet Fürjes, aki megtörné ezt a hagyományt. – A tender nyílt lesz, de a külföldi pályázatokhoz igazodó részvételi díj rangot ad, a pályázati dokumentációban megadott alapos koncepcióterv igazolja a beruházói szándék komolyságát, a feladat pedig kellően izgalmas szakmai kihívás. A kormánymegbízott a legnevesebb sztárépítészek részvételére számít. A korábban közzétett képek egyébként csupán illusztrációknak tekinthetők, a kiíró nem kívánja megkötni a tervezők fantáziáját.

A magyar szellem csúcsteljesítményeit bemutató interaktív múzeum ötlete Radnai Péter újságíró fejéből pattant ki 2009-ben. Rubik Ernő és Orbán Viktor tavaly március végén írta alá a bűvös kockát idéző múzeum létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot. A 30 ezer négyzetméteres kiállítóközpontot Budapesten, a Rákóczi híd (Lágymányosi híd) budai hídfőjénél, a Nemzeti Színházzal szemközt építenék fel. Az épület oktatóbázisként és élményházként is funkcionálna. Évi hatszázezer–egymillió látogatóra számítanak. A beruházás költségvetése egyelőre nem ismert.

Rubik-bajnokság a Szigeten
Rubik-bajnokság a Szigeten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.