Az LMP messze nem adta fel

A Lehet Más a Politikáról sokszor sokan elmondták már, hogy egyciklusos politikai erőként vonul be a politikatörténetbe. Temették őket az agresszív távolságtartás miatt a szocialistáktól, a Bajnai-féle mozgalom zászlóbontásakor és a pártszakadás után is. Napjainkban a közvélemény-kutatók egyik része öt százalék fölött méri őket, viszont az Ipsos és a Medián adatai szerint a teljes lakosság körében kétszázalékos támogatottságuk van. Mivel a kispártokat – valós eredményeikhez képest – rendszeresen alulmérik, így csak annyi mondható biztosan: az LMP a bejutási küszöb környékén egyensúlyoz.

Vasali Zoltán, a Policy Solutions vezető elemzője a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: gondot okoz a zöldeknek, hogy még mindig nincs három olyan aktuális ügy, amiről mindenkinek kizárólag az LMP jutna eszébe. „Minden politikai kérdés kapcsán kiforrott álláspontjuk van, az ügynökakták nyilvánosságától a korrupciós botrányokig, de ez az építkezés eddig nem hozott értékelhető eredményeket. Igyekeznek a környezetvédelmi ügyeket is napirenden tartani, bár ebben már potenciális versenytársuk a Párbeszéd Magyarországért »szakadárokból« álló csoportja” – fogalmazott a szakember. Az elemző úgy látja, az LMP „messze nem adta fel”, jól tükrözi, hogy mennyi energiát fektet az országos háló kiépítésébe.

A Policy Solutions vezető szakembere szerint még mindig nem tudható pontosan, jelenleg milyen egy optimális LMP-szavazó. „Azon túl, hogy ökológiailag érzékeny, és az összes nagy parlamenti pártot elutasítja, mi jellemzi igazán? Az LMP is a bizonytalanokra és a még pártot nem választókra hajt, de üzenetei kísértést jelenthetnének a Fideszből még kiábrándítható vagy a Jobbiktól már távolságot tartóknak is. Ha az LMP a csalódott vidéki fideszeseket, a mérsékelt jobbikosokat, valamint a mindkét tömböt elutasító bizonytalanokat magához tudná kötni, akkor ez a plusz százezer szavazat a következő ciklusban is parlamenti mandátumhoz juttathatná őket. Az is valószínűsíthető, hogy aki ma Mesterházy Attilát vagy Bajnai Gordont szeretné kormányfőnek, igazán nem tudja megbocsátani a zöldeknek az elmúlt évek »függetlenségi politikáját«” – fogalmazott lapunknak Vasali Zoltán.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője szerint a Lehet Más a Politika elgondolásában, vagyis, hogy egyenlő távolságot tart mindkét oldali tömbtől, és ezzel meg tudja nyerni a bizonytalanok között egyébként erre fogékony tömegeket, nem volt logikai bukfenc. „Az LMP azonban, miután bekerült a parlamentbe, valójában láthatatlan maradt. Nem tudta körberajzolni magát, nem tudta egyértelműen és határozottan megmutatni, pontosan micsoda és mit képvisel. Ez a fajta tétovaság a Párbeszéd Magyarországért kiválása után sem múlt el. Az Ángyán Józseffel és Sólyom Lászlóval való közös szereplés jó irány, hatásos felvillanás volt, de ennek sem lett folytatása” – fogalmazott lapunknak Magyar Kornélia.

A politikai elemző kiemelte azt is, hogy a jelenlegi választójogi rendszer legnagyobb vesztese a Jobbik mellett várhatóan az LMP lesz. A hatályos szisztéma ugyanis a korábbinál is jobban bünteti a két tömbhöz képest meglévő harmadik felet, a választók pedig a szakértő szerint érzik és tudják, hogy a rájuk adott voksok most jóval biztosabban lehetnek elvesztegetett szavazatok, amelyekből nem lesz valósmandátum. „Sajnos az LMP vesztes pozícióban van. Abban pedig szerintem nincs igazuk, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokhoz képest jóval nagyobb a támogatottságuk, csak a választók még nem vallanak színt. Az LMP-szimpatizánsoknak ugyanis nincs okuk a félelemre, a DK vagy az MSZP szavazói már jóval inkább titkolhatják pártpreferenciájukat. Sokkal valószínűbb, hogy az a valós támogatottsága a Lehet Más a Politikának, amelyet most bemérnek az intézetek.

„A Lehet Más a Politikának 2010-ben fontos szerepe volt, és adott volt a lehetőség, hogy a baloldal meghatározó pártja legyenek az akkor még gyengélkedő MSZP mellett vagy akár helyett. De ezzel a lehetőséggel nem élt. Bármennyire is többet szeretnénk belelátni, és bármennyire is szeretnénk, hogy a két uralkodó tömbbel szemben legyen egy érdemi alternatíva, egyelőre ez vágyálomnak tűnik” – mondta.

Az elemzők szerint még mindig nem tudható pontosan, hogy milyen egy optimális LMP-szavazó
Az elemzők szerint még mindig nem tudható pontosan, hogy milyen egy optimális LMP-szavazó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.