Civil Citrom Díjat kaphat a kormánypárti főcivil is

Az idén először adják át a Civil Citrom Díjat. A kétes értékű elismerésben azok részesülhetnek, akik csapást mértek a nonprofit szektor politikai függetlenségére, a támogatási rendszer tisztességére, a civil szervezetek jogegyenlőségére vagy érvényesülésük esélyegyenlőségére.

Bárki jelölhet a díjra, a szervezők a civilcitrom.hu honlapon gyűjtik az indoklással alátámasztott javaslatokat. Aligha meglepő, hogy többeknek eszébe jutott Csizmadia László. Az egyik felterjesztő úgy gondolja, hogy Csizmadia – a NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) vezetője, a CÖF (Civil Összefogás Fórum) alapítója és a békemenet szervezője – megtestesítője mindannak, amiről a Civil Citrom Díj szól. Nyilvánvalóvá tette, hogy a kormányzat elsősorban a közvélemény megnyeréséért folytatott harc eszközeként tekint a civil szervezetekre és a civil szektor intézményeire. Csizmadia – így a „méltatás” – lelkesen hiszi is, amit civil vezetői mezben tesz: saját politikai meggyőződését kell érvényesítenie minél teljesebb körűen a nonprofit szektorban, elősegíteni azt, hogy a civil szervezetek és intézmények minél hatékonyabban szolgálják ki a mostani hatalmat. Pedig a békemenet maga a civil anakronizmus, olyasmi, mintha a szakszervezet a munkavállalók számára szervezne tüntetést a munkáltató mellett.

Csizmadia László a Polgári Magyarországért díjjal
Csizmadia László a Polgári Magyarországért díjjal

Kapott jelöléseket Orbán Viktor és például Matolcsy György is. Idővel aztán előkerültek a sejthetően kormánypárti indítványozók is, akik elsősorban Bajnai Gordont, a Millát és a Hallgatói Hálózatot találnák méltónak a díjra.

A kiírás szerint a díjazott lehet pénzosztó szisztéma, jogszabály, intézmény is: valaki nemes egyszerűséggel az egykulcsos adórendszert javasolta. Másvalaki a Közlekedéstudományi Intézet személyközlekedési igazgatóságára hívta fel a figyelmet, amely asszisztál a „járatritkításokhoz, a vidéki közlekedés ellehetetlenítéséhez. Ezáltal tovább mélyíti a vidéki és városi élet közötti szakadékot, hozzájárul az elvándorlási hullámhoz. Végső soron rombolja a vidéki közösségeket.” A potenciális citromdíjasok körében felbukkant az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is, ahol – a hozzászóló szerint – szakmai munka helyett hatalmi harc folyik, és a döntések sorozatát hozzák a méhészek ellen.

Lehet még jelölni, de már nem sokáig: augusztus 20-án lejár a határidő. A díj odaítéléséről civil szakemberekből álló társadalmi zsűri dönt. A 12 fős testületben Bíró Endre egyetemi docens, a Jogismeret Alapítvány szakmai vezetője, Fülöp Sándor volt „zöld” ombudsman, Monostori Éva közösségfejlesztő, a komáromi Mag-ház alapítója, Nagy Ádám, a Nemzeti Civil Alapprogram korábbi elnöke és – többek között – Szalai Tünde népművelő kapott helyet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberben jelentette be, hogy Balog Zoltán miniszter Lukács Móric publicista, műfordítóról elnevezett díjat alapított civil szervezetek, szakemberek számára. A kormányzati díjátadó szeptember 15-én lesz. Ehhez a dátumhoz igazodva a Civil Citrom Díjat egy nappal korábban, szeptember 14-én adják át.

Egyelőre azonban kérdés, hogy összejön-e a „citromos projekt” megvalósításához szükséges félmillió forint. A kezdeményezés honlapja szerint a pénz nagy része még hiányzik – a szervezők várják az adományokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.