Katasztrófafilm happy enddel

Közel kétszáz halottja és háromezer sérültje volt annak az áprilisban történt földrengésnek, amelynek következményeként Kína délnyugati részében tízezer család maradt fedél nélkül, sokan közülük most is sátortáborokban kénytelenek élni.

A magyar Ország gyűlés szocialista alelnöke, Ujhelyi István néhány hónappal ezelőtt egy politikai vezetőknek tartott pekingi fórumon a tragédia kapcsán személyes felajánlást tett, és egyfajta szolidaritási akcióként magyarországi üdülésre hívott félszáz szecsuáni kisgyermeket, aki áldozata volt a földrengésnek. A kezdeményezésnek komoly hatása volt az ázsiai országban (hasonlót egyedül Oroszország tett, és az sem személyes felajánlás volt), a kínai sajtóban terjedelmes cikkekben foglalkoztak a magyar jótékonysági meghívással, a végül Ya’an városából érkezett ötven kisgyermeket pedig magas rangú diplomatadelegáció is elkísérte Magyarországra; ezzel is jelezve a magyar gesztus értékét.

A kínai gyermekek, akiknek szülei, illetve közeli hozzátartozói vesztették életüket a földrengésben, az elmúlt közel két hetet Zánkán, Szegeden és Budapesten töltötték; a mai napon indulnak vissza Kínába. A látogatást többek között Magyarországon működő kínai cégek támogatták, a szervezésben pedig részt vett az Új Világhíd Alapítvány, illetve a Nagy Fal Magyar–Kínai Baráti Egyesület is (utóbbit Oláh Lajos volt államtitkár, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője vezeti). Az elmúlt napok programjai között a szecsuáni kisgyermekek többek között meglátogatták a sümegi várat, hajóztak a Balatonon, de részt vettek több, játékos magyar nyelvórán és meglátogatták a kapolcsi Művészetek Völgyét és a Szegedi Konfuciusz Intézetet is. Badacsonyban egy sajátos útjelző táblát is felavattak, amely immár nemcsak az európai nagyvárosok, de Szecsuán irányát és távolságát is mutatja az arra járóknak. Érdekesség, hogy néhány gyermek, amikor meglátta a Balaton vizét, ruhástul vetette bele magát a magyar tengerbe, mert mint kiderült: többük ekkora víztömeget nem látott korábban, sőt még fürdőruhájuk sem volt soha. A kisdiákok egyike sem járt még nemhogy külföldön, de saját otthonától távol sem. Néhányuk még most is traumaként mesélte, ahogyan a romok alatt kellett meghúzniuk magukat, míg megérkezett a segítség.

A látogatás zárónapján a kínai gyerekek a magyar Parlamentben tettek látogatást, ahol az utazás megszervezésében részt vett Chinese Foundation For Piece and Developement (a kínai külügyminisztérium egyik fontos háttérintézménye) igazgatója, Jin Ping többek között azt mondta: a szecsuáni gyermekek egy szörnyű katasztrófafilm szereplői voltak, de a magyarok amolyan „jó filmrendezőként” happy endet tettek a végére.

 

Szecsuáni gyermekek a Parlament épületében
Szecsuáni gyermekek a Parlament épületében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.