Zsíros megbízás a Tükénél

Hosszas előkészületek után elkezdődtek a bértárgyalások a Pécs tömegközlekedéséért felelős cégnél, a Tüke Zrt.-nél. A Tüke irányítói júliustól kétszázalékos béremelést ajánlottak a szakszervezetnek.

A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő zrt. vezetői arra is ígéretet tettek, hogy 2014. januártól további két százalékkal emelik az alkalmazottak fizetését, s ez utóbbi két százalék nem számít bele a jövő évi bérfejlesztésbe. A szakszervezet konzultál a dolgozókkal, s azt követően ad választ a cégvezetés ajánlatára. Minderről Hofekker Ferenc, a Tüke szakszervezetének elnöke tájékoztatta tudósítónkat.

Öreg buszok
Öreg buszok

Hofekker ugyanakkor hozzátette, hogy a cég ajánlatát valószínűleg nem fogadják el, hisz a júliusi kétszázalékos emelés az egész évre vetítve egyszázalékos bérfejlesztést jelentene. Ez pedig lényegesen alacsonyabb, mint a 2013-ra prognosztizált 3,6 százalékos infláció. A Tüke érdekképviselete azt szeretné, ha a dolgozók idei bérnövekménye elérné az infláció mértékét. Ennek realitása azonban némiképp kérdéses, hisz a Tüke roppant nehéz helyzetben van. Az idén négymilliárd forint árbevételt tervező részvénytársaság gazdálkodása attól van egyensúlyban, hogy másfél milliárdos működési támogatást kap a pécsi önkormányzattól.

Ráadásul a cég 160 buszának átlagéletkora meghaladja a 15 évet, s az öreg járművek harmada többnyire a szervizben dekkol. Ahhoz, hogy a tömegközlekedés zavartalan legyen, 126 busz szükséges, gyakran előfordul, hogy ennél 15-20 járművel kevesebb áll rendelkezésre. Az elodázhatatlan, 11 milliárdba kerülő buszcsereprogram májusban elkezdődött, s a cég tíz, új Credo buszt állított csatasorba. Van esély arra, hogy szeptemberig még húsz új jármű érkezzen.

A cég gondjaival tisztában vannak a dolgozók, s Hofekker szerint ezzel magyarázható, hogy az idei bértárgyalásokat sem sürgették, egészen július közepéig. Akkor viszont elfogyott a türelem, és figyelmeztető sztrájkot hirdettek arra az esetre, ha a cég továbbra sem lenne hajlandó tárgyalni a fizetésekről. Úgy tűnik, ennek hatására kezdődtek el az egyeztetések és született meg a fentebb idézett ajánlat. A szakszervezeti vezető egyébként nemcsak az inflációhoz viszonyítva ítéli alacsonynak az ajánlatot, hanem azért is, mert a Tüke – miközben a dolgozókon takarékoskodik – nem sajnálja a pénzt az ügyvédekre.

Hofekker elmondta, hogy bár a cégnek és gazdájának, az önkormányzatnak vannak saját jogászai, ennek ellenére a Tüke szerződött Szalay Ferenc fővárosi ügyvédi irodájával, akinek – tudomása szerint – havi 2,5 milliót fizet a zrt. Az érdekképviseleti elnök felesleges pénzkidobásnak tartja ezt. Főleg, hogy az a pénz, amit kifizetnek az irodának, fedezné a Tüke valamennyi – vagyis 450 – dolgozójának három és fél százalékos béremelését (!), hisz az alkalmazottak átlagos nettója 150 ezer forint. Mellesleg Hofekker úgy véli, hogy azért kapott ilyen zsíros megbízást Szalay Ferenc irodája, mert az ügyvéd apja Szolnok fideszes polgármestere és parlamenti képviselője.

Megkérdeztük a Tüke vezetését, hogy valóban igaz-e ez a megbízás, s ha igen, akkor mi indokolja a pazarlásnak tűnő kontraktust. A cég írásban azt válaszolta, hogy az irodának rutinja van a közbeszerzési eljárások lebonyolításában és a kintlevőségek behajtásában, ezért kötöttek velük szerződést. Hofekker szerint a Tüke egyik említett okból sem szorul rá az ügyvédi irodára, már csak azért sem, mert a zrt.-nek nincs kintlevősége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.